Έξαλλος ο Σημίτης με τον Γιώργο

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «Π», ο πρώην πρωθυπουργός εξοργίστηκε όταν το πληροφορήθηκε.
Μάλιστα συνεργάτης του μας τόνισε ότι έκανε λόγο ακόμα και για αθλιότητα εκ μέρους του Γ. Παπανδρέου!
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι την επομένη φρόντισε να δώσει «δηλητηριώδη» απάντηση, με σοβαρότατες αιχμές κατά του Γιώργου Παπανδρέου. Από έγκυρους πολιτικούς κύκλους η αναφορά του κ. Σημίτη να ασχοληθεί η Εξεταστική Επιτροπή και με την περίοδο του 1996 ερμηνεύεται ως μήνυμα προς τον πρωθυπουργό, «δες τι παρέλαβα από τον πατέρα σου», ενώ και η επισήμανση ότι «δεν μπορεί η ίδια κυβέρνηση και τα ίδια πρόσωπα να ήταν έντιμα πριν από το 2001 και ύποπτα μετά» αποτελεί υπενθύμιση στον Γιώργο να μην ξεχνά ότι ήταν και αυτός υπουργός το 1998 όταν ξεκίνησε η… προετοιμασία των… αριθμών για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Και προειδοποίησε τον πρωθυπουργό ότι υπονοούμενα και μισόλογα αλλού…
Όλα δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος γύρος στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο, ο επόμενος μετά τον αποκλεισμό του πρώην πρωθυπουργού απ’ τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.
Ο Κώστας Σημίτης, πάντως, φαίνεται ότι δεν είναι μόνος του κόντρα στον Γιώργο Παπανδρέου και σε μια βασική επιλογή του, όπως αυτή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα «πλαστά στοιχεία» στην οικονομία, που θα συμπεριλάβει (με βάση όσα είπε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους) και την περίοδο 2001 και τη «δράση» της Goldman Sachs.
H πρόταση αυτή του Γ. Παπανδρέου δίχαζε από παλιά το ΠΑΣΟΚ, καθώς πολλά κορυφαία στελέχη θεωρούσαν πως είναι «άστοχη» και «έξω από κάθε λογική» η σύσταση Εξεταστικής για την οικονομία, αφού επί της ουσίας «ποινικοποιεί κεντρικές πολιτικές επιλογές, που σε τελευταία ανάλυση κρίνονται από τον λαό στις εκλογές».
Εκτός από τον Κώστα Σημίτη, με την πρόταση αυτή διαφωνεί ανοικτά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος μάλιστα κατέγραψε πρόσφατα τη διαφωνία του σε συνέντευξή του, καθώς και άλλοι υπουργοί, όπως ο Λοβέρδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σημίτης βρίσκει πλέον ερείσματα σε αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είχαν κυβερνητικές θέσεις κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του και τα οποία είναι «κάθετα αντίθετα» στην Εξεταστική για την οικονομία και κυρίως στο «να μπει στο ίδιο τσουβάλι η περίοδος Καραμανλή με την περίοδο Σημίτη».
Όπως σημείωνε στέλεχος που μετείχε στις κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη, αλλά βρέθηκε απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό στη μάχη για τη διαδοχή το 2007, «αν ο Γ. Παπανδρέου υλοποιήσει τελικά αυτήν την απόφαση, θα έχει διαπράξει το μεγαλύτερο πολιτικό λάθος που διέπραξε έλληνας πρωθυπουργός τα τελευταία 20-25 χρόνια». Τόνιζε πως «μια τέτοια απόφαση δεν θα περάσει εύκολα, καθώς οι αντιδράσεις εντός κόμματος και κυβέρνησης θα είναι μεγάλες». Επίσης, έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος υπογράμμιζε πως, αν φτάσει μια τέτοια πρόταση στη Βουλή, υπάρχει περίπτωση να μην ψηφιστεί από πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Μουρμούρα υπάρχει στο σύνολο σχεδόν της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για το όλο θέμα και δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που επισημαίνουν ότι «δεν μπορεί άλλο η κοινοβουλευτική δραστηριότητα να αναλώνεται σε Εξεταστικές Επιτροπές».
Επίσης, κάποιοι βουλευτές τονίζουν πως «όλη αυτή η ιστορία ξανανοίγει πληγές του παρελθόντος με τον διχασμό που έζησε το κόμμα» και ότι «τώρα, με την οικονομική κρίση και την αγανάκτηση που υπάρχει στον κόσμο, ένας νέος κύκλος εσωκομματικών αντιπαραθέσεων θα οδηγούσε σε πλήρη απαξίωση και πιθανή διάλυση το ΠΑΣΟΚ».
Πάντως, και στελέχη που πρόσκεινται στον Γ. Παπανδρέου διαμηνύουν ότι «το θέμα χρειάζεται προσοχή και επανεκτίμηση», γιατί «ο Κ. Σημίτης δεν το έβαλε ποτέ κάτω και δεν έπαψε να ψάχνει ευκαιρίες για να επανέλθει». Σημείωναν μάλιστα ότι σε «μια συγκυρία όπως η τωρινή, που συζητούνται διάφορα πολιτικά σενάρια, όπως οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση προσωπικοτήτων, ο Κ. Σημίτης όχι μόνο δεν θα επιτρέψει να αμαυρωθεί το όνομά του, αλλά δίνει μάχη ώστε να έχει ρόλο σε όλα τα σενάρια».
Ο Κ. Σημίτης έδειξε την έντονη ενόχλησή του για όσα είπε κ. Παπανδρέου περί Εξεταστικής για την οικονομία με μια οργισμένη δήλωση.
«Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία θα πρέπει να γίνει για την περίοδο από το 1996 και μετά. Δεν μπορεί η ίδια κυβέρνηση και τα ίδια πρόσωπα να ήταν έντιμα πριν από το 2001 και ύποπτα μετά. Υπονοούμενα, μισόλογα και πολιτικές εντυπώσεις δεν είναι αποδεκτά», αναφέρει επί λέξει σε δήλωσή του.
Ο κ. Παπανδρέου στη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συστήσει Εξεταστική ακόμη και για την περίπτωση της Goldman Sachs, με το swap που είχε εκδώσει τότε και με το οποίο επιμηκύνθηκε ο χρόνος αποπληρωμής ενός ποσού του δημόσιου χρέους. Η κυβέρνηση Σημίτη κατηγορήθηκε για την κίνηση αυτή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε συνδυασμό με τα «πλαστά στοιχεία» με τα οποία τροφοδότησε η χώρα μας την Κομισιόν ώστε να μπει στην ΟΝΕ. Η δήλωση του Γ. Παπανδρέου προκάλεσε αίσθηση, καθώς οι περισσότεροι από το επιτελείο του κ. Σημίτη στην Ακαδημίας την εξέλαβαν ως κίνηση «αδειάσματος» του πρωθυπουργού. Ο ίδιος ο κ. Σημίτης όταν την πληροφορήθηκε εξοργίστηκε, όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του, κάτι που αποτυπώνεται και στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Κυβερνητικοί κύκλοι επιχειρούσαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις λέγοντας πως «μένουμε στη λογική όλα στο φως» και εξηγούσαν ότι «δεν υπήρχε υπόνοια για τον Κώστα Σημίτη». Πρόσθεταν δε ότι ως κυβέρνηση «είπαμε το αυτονόητο, ότι αν υπάρχουν στοιχεία είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε οποιαδήποτε υπόθεση και να συντομεύσουμε και τον χρόνο της Εξεταστικής».
Συναγερμός στο Μαξίμου
Συναγερμός σήμανε στο Μαξίμου, μετά την ενόχληση Σημίτη από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία να ερευνήσει και το διάστημα 2001-04. Η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού ότι «δεν μπορεί η ίδια κυβέρνηση και τα ίδια πρόσωπα να ήταν έντιμα πριν από το 2001 και ύποπτα μετά» και άρα θα πρέπει η έρευνα να πάει και πιο πίσω, έχει θορυβήσει το Μαξίμου και η μία σύσκεψη διαδέχεται την άλλη.
Επιτελικά στελέχη κάνουν λόγο για το πλέον δηλητηριώδες «χτύπημα» του Σημίτη προς τον Παπανδρέου. Εκτιμούν ότι η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, στη συγκεκριμένη στιγμή που εκδηλώθηκε, μόνο τυχαία δεν ήταν και απέβλεπε στο να αποδομήσει μια σχετικά θετική συγκυρία που διαμορφωνόταν τις τελευταίες ώρες για την Ελλάδα και κατ’ επέκταση για τον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, η κίνηση Σημίτη επισκίασε τρία θετικά στοιχεία που βρίσκονταν σε εξέλιξη:
1. Την επίσκεψη, χθες Σάββατο, του κινέζου πρωθυπουργού και τις συμφωνίες που είναι στα σκαριά.
2. Το ότι την Παρασκευή το μεσημέρι, την ώρα που εκδηλώθηκε το «χτύπημα» Σημίτη, το σπρεντ των ομολόγων υποχωρούσε για πρώτη μέρα έπειτα από αρκετούς μήνες, πέφτοντας κάτω από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων. Τα δύο προαναφερθέντα γεγονότα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έδιναν μια μικρή ανάσα στον Παπανδρέου, ύστερα από πολλούς μήνες πίεσης και αντιδράσεων για την πολιτική του.
3. Την επέτειο για τον έναν χρόνο από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, που ο κ. Παπανδρέου ήθελε να την πλασάρει ανάλογα.


Σχολιάστε εδώ