XΡΗΜΑτιστήριο

Το φως που βλέπουν κάποιοι μέσα στο τούνελ δεν είναι της εξόδου, αλλά της αμαξοστοιχίας που έρχεται κατά πάνω τους! Είτε αρέσει είτε όχι, αναμένονται αναγκαστικές συγχωνεύσεις, εξαγορές ή πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, αφού δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις με ανύπαρκτο κεφάλαιο κίνησης.

>Την ώρα που οι έλληνες επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού βλέπουν το ταμείο τους να είναι μείον, οι συνάδελφοί τους στις γείτονες χώρες τρίβουν τα χέρια τους από την αύξηση των εσόδων τους! Οι ευθύνες διαχρονικές και υπερκομματικές, καθώς η χώρα μας, με την ακρίβεια στην αγορά, τις κυβερνητικές παλινωδίες, τις χαμηλού επιπέδου προσφερόμενες υπηρεσίες και τους εξυπνακισμούς των εμπλεκομένων, κατάφερε να μείνει εκτός εποχής, εκτός τάσεων και εκτός ανταγωνισμού.
> Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες και η εγχώρια αγορά ΙΧ! Ο Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος ζητά από το κράτος την επαναφορά των κινήτρων αντικατάστασης των παλαιών αυτοκινήτων, την έκπτωση του τέλους ταξινόμησης, την κατάργηση του φόρου πολυτελείας, τη βελτίωση της εγκρισιμότητας στα δάνεια των τραπεζών και την άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης.
> Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι γιατί η κυβέρνηση επιμένει στον «αναθεματισμό» της αναδιάρθρωσης του χρέους! Τι πιο λογικό από το να επαναδιαπραγματεύεται ο δανειζόμενος με τους δανειστές του τη μείωση των ληστρικών τους επιτοκίων; Τι πιο συμφέρον για μια χώρα από το να προσπαθεί να πετύχει καλύτερους όρους στις διεθνείς της συμφωνίες; Και όλα αυτά ενώ μόνο οι λειτουργικές της δαπάνες κοστίζουν 400 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
> Μας γυρίζουν την πλάτη γιατί δεν μας πιστεύουν! Παρά τα πολυδιαφημισμένα roadshows των ελληνικών εταιρειών στο εξωτερικό, οι ξένοι φαίνεται να μειώνουν στο χρηματιστήριο αξιών τόσο τις θέσεις τους όσο και τον όγκο των συναλλαγών τους.
> Αρέσει δεν αρέσει, αυτή είναι η αλήθεια! Η πολυδιαφημιζόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ «ξεχαρβάλωσε» την αγροτική οικονομία της Ελλάδας, καθώς οι επιδοτήσεις δεν κατευθύνθηκαν προς την ενίσχυση της παραγωγικότητας, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, αλλά δόθηκαν για τη μάσα κάποιων παρατρεχάμενων και μεσαζόντων.
>Με αυτές τις υπέρογκες αμοιβές, γιατί να μη δείχνουν ενδιαφέρον για το ελληνικό χρηματιστήριο; Με τα συνολικά έξοδα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής να διαμορφώνονται στα 95,3 εκατ. ευρώ, η προμήθεια των αναδόχων-εγγυητών της αγγίζει «μόλις» τα 68,1 εκατ. ευρώ.
>Το μπαλάκι στις νομαρχίες, καθώς ουδείς από τους καθ’ ύλην αρμόδιους τολμά να τα βάλει με το τραπεζικό καρτέλ! Πρόστιμα έως δέκα χιλιάδες ευρώ θα επιβάλλονται από τις πρώτες σε όσα πιστωτικά ιδρύματα αρνούνται να παραλάβουν αιτήσεις από δανειολήπτες οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
>Απελευθέρωση με κατεύθυνση προς τα ολιγοπώλια και τα τυχερά παιχνίδια; Ο πρόεδρος πάντως της ημικρατικής εταιρείας ΟΠΑΠ πρότεινε η αδειοδότηση να γίνεται σε περιορισμένο αριθμό παρόχων που διαθέτουν μεγάλη (!) υποδομή.
>Για το «πόθεν» ούτε λόγος! Από τα «τραγελαφικά» του «έσχες» των πολιτικών μας καταγράφουμε πάντως την εμμονή τους να δηλώνουν στην εφορία ότι τα ακίνητα που κατέχουν τα απέκτησαν στην αντικειμενική τους αξία, όταν άπαντες γνωρίζουμε ότι η εμπορική τιμή είναι κατά πολύ υψηλότερη.
>Η μη απονομή δικαιοσύνης προς όλες τις κατευθύνσεις δίνει στους παρανομούντες το δικαίωμα να συνεχίσουν να παρανομούν! Τι κι αν για τις περισσότερες συναλλαγές στα δομημένα ομόλογα είχαν μεσολαβήσει τράπεζες, τραπεζικές χρηματιστηριακές και εταιρείες asset management των τραπεζών, εντούτοις έως σήμερα έχουν ενοχοποιηθεί μόνο τα στελέχη μιας ιδιωτικής ΑΧΕΠΕΥ, της «Ακρόπολις». Γιατί άραγε;
>Με άλλοθι την κρίση, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας «θυσιάστηκαν» από τους μεγάλους εισηγμένους ομίλους, που υποτίθεται ότι αποτελούν τους «στυλοβάτες» της εθνικής προσπάθειας! Πρώτη σε περικοπές φέρεται η ΔΕΗ, ενώ από κοντά ακολουθεί ο ΟΤΕ, του οποίου η διοίκηση ετοιμάζεται να ανοίξει εκ νέου τον φάκελο των εργασιακών σχέσεων, προσδοκώντας σε μια κυβερνητική παρέμβαση που θα της «έλυνε τα χέρια».
> Μόνος του τα λέει, μόνος του τα ακούει! Μπορεί ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να «σκίζει τα ιμάτιά του» ότι με μοχλό τους μηχανισμούς ελέγχου των ανεξάρτητων εποπτικών αρχών θα πετύχει στον τομέα της πιστωτικής επέκτασης, ωστόσο οι τραπεζίτες διαμηνύουν πως η «κάνουλα θα αποσφραγιστεί μερικώς», καθώς το μεγαλύτερο μέρος από τα 25 δισ. των κρατικών εγγυήσεων θα καλύψει τις απώλειες ρευστότητας από τη μείωση των τιμών των ομολόγων και το ψαλίδισμα στις τιτλοποιήσεις δανείων.
>Δεν είναι λίγοι οι μεγαλοκαταθέτες που αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες για να τα τοποθετήσουν στα προϊόντα του Δημοσίου, καθώς τα επιτόκια των εκδόσεων των πρόσφατων εντόκων γραμματίων είναι υψηλότερα σε σχέση με αυτά των περισσότερων προθεσμιακών καταθέσεων.
>Ο κύβος δεν θα αργήσει πολύ να ριφθεί! Στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου σε μετοχές της Πειραιώς προσανατολίζεται η διοίκηση της τράπεζας, με στόχο αφενός να ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια και αφετέρου να διεκδικήσει δυναμικά την ΑΤΕ ή/και το ΤΤ.
>Άρχισαν τα όργανα! Ποιος ο ρόλος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στη διαδικασία έκδοσης του δομημένου ομολόγου της Alpha Bank για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών; Αληθεύει ότι ενώ το εν λόγω «τοξικό» επρόκειτο αρχικά να εκδοθεί για την άντληση δανεισμού από το Δημόσιο, εντούτοις ο οργανισμός έκανε πίσω την τελευταία στιγμή;
>Η γυναίκα του Καίσαρα δεν οφείλει απλώς να είναι, αλλά και να φαίνεται τίμια! Γιατί το διοικητικό συμβούλιο της Μοχλός, που αποφάσισε τη συγχώνευση της εταιρείας με τη μητρική του Ομίλου Τεχνική Ολυμπιακή, όρισε ως ελεγκτική εταιρεία για την πιστοποίηση και υπογραφή των Ισολογισμών Μετασχηματισμού αυτήν που ασκεί ήδη τον τακτικό έλεγχο;
>Ωθούμενοι από τους… πλασιέ ευκαιριών πιστεύουν ότι θα τσιμπήσουμε το δόλωμα! Μήπως ζούμε σε άλλη χώρα και δεν το έχουμε καταλάβει; Αφού τα πολυδιαφημισμένα «πράσινα δάνεια» είναι τόσο προσοδοφόρα, τότε γιατί οι τράπεζες που τα παρέχουν επιμένουν να ζητούν από τους δανειολήπτες εγγύηση με ακίνητα;
>Μια διορισμένη διοίκηση κατώτερη των περιστάσεων! Γιατί η «ημικρατική» γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη προχώρησε στην κατάργηση του εκπτωτικού της κουπονιού προς στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα να πωλείται πλέον το λίτρο στα ράφια προς 1,28 ευρώ, από 0,98 που ήταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες; Και όλα αυτά την ώρα που ο «κακός» ανταγωνισμός από τις αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις κινείται μεταξύ 0,72 και 1,31 ευρώ.
>Η ισχύς εν τη ενώσει… Είναι μια ρήση που λαμβάνεται πολύ σοβαρά από τους σοβαρούς! Τι κι αν οι αλλοδαπές «μαμάδες» Credit Agricole και Societe Generale διαθέτουν περίσσεια κεφαλαίων, εντούτοις οι εγχώριες «θυγατέρες» Emporiki Bank και Geniki Bank εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα χαμηλής ρευστότητας.
>Όπου φύγει φύγει! Είτε με δημόσια πρόταση για την αγορά των λοιπών μετοχών είτε μέσω συγχώνευσης με μη εισηγμένη, δίνοντας ως αντάλλαγμα μετρητά, η εταιρεία Crown Hellas Can προωθεί την έξοδό της από το Χρηματιστήριο Αθηνών.
>Τα εκκαθαριστικά ΕΤΑΚ του 2009 είναι πολλαπλάσιας αξίας σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2008. Οι περισσότεροι από τους φορολογούμενους βρίσκονται σε πλήρη αδυναμία να καταβάλουν τα ποσά, γιατί τα περισσότερα ακίνητά τους είναι απρόσοδα, ενώ ελλείψει αγοραστών είναι αδύνατον να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία.
>Από το να υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών, τείνει να εξελιχθεί σε προνόμιο των λίγων, των εχόντων, των ημετέρων! Το υπό κατάρτιση θεσμικό πλαίσιο του fast track, που προβλέπει αδειοδοτήσεις-εξπρές για τα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, είναι «ένα έργο καλά στημένο», καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που στο όνομα μιας κακώς εννοούμενης σοσιαλιστικής ανάπτυξης επιχειρείται το ξεπούλημα των «φιλέτων» της χώρας. Κάκιστη εντύπωση προκαλεί πάντως και η ανακοίνωση της Μπάμπης Βωβός, που ουσιαστικά προαναγγέλλει την ένταξη του έργου της διπλής ανάπλασης Βοτανικού – Λ. Αλεξάνδρας στον σχετικό νόμο, με επιτάχυνση στην έκδοση των απαραίτητων αδειών για την επανέναρξη των εργασιών.
>Με συνοπτικές διαδικασίες εκκαθαρίζεται η ΑΤΕ Διαφημιστική (ακολουθούν ΑΤΕ Τεχνική-Πληροφορική κ.λπ.) στέλνοντας στην ανεργία 20 εργαζόμενους. Νέα στελέχη της που επένδυσαν σε αυτήν τη δουλειά, που έστησαν τη ζωή τους γύρω από αυτήν, που γύρισαν την εταιρεία από ζημιές σε κέρδη, που συμμετείχαν στην αλλαγή του brand name και στην αναμόρφωση του ομίλου, μένουν στον δρόμο.
> Όλοι αντάμα κι ο ψωριάρης χώρια! Μεγάλη επιτυχία για το ΧΑ του κ. Καπράλου, καθώς κατάφερε να μείνει στη watch list του FTSE Group, μαζί με αγορές χωρών όπως η Ταϊλάνδη, η Ταϊβάν, η Γκάνα, το Καζακστάν και η Κολομβία.
>Τσεκούρωμα νούμερο ένα… και έπεται συνέχεια! Αλλάζει ο νέος αναπτυξιακός νόμος προκειμένου να κλείσουν οι στρόφιγγες των άμεσων επιδοτήσεων, αλλά και τα προγράμματα επιδότησης μικρομεσαίων, που αναβάλλονται.
>Εικονική σταθεροποίηση μιας διαφορετικής πραγματικότητας! Μονοψήφιο ποσοστό σε σχέση με το συνολικό φαίνεται ότι αποτελεί το εμπορικό χαρτοφυλάκιο των ομολόγων των τραπεζών, αφού τα περισσότερα έχουν μεταφερθεί σε αυτά που η αποτίμησή τους πραγματοποιείται με βάση τις τιμές κτήσης.
>Ψηφίζουμε δαγκωτό… ένα! Ενώ το Αμερικανικό Συμβούλιο Προτύπων Χρηματοοικονομικής Λογιστικής θεωρεί ότι όλα τα χρηματοοικονομικά εργαλεία θα πρέπει να αναφέρονται σε εύλογη αξία (συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών δανείων και καταθέσεων), το αντίστοιχο των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων επιδιώκει την ύπαρξη ενός μεικτού μοντέλου εύλογης αξίας και αποσβεσμένου κόστους.

> Είναι μεγάλο το ποσοστό, πατριώτες! Το 52% των επιβαρύνσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αφορά κρατήσεις υπέρ τρίτων, με το 40% να αναλογεί στις μη ανταποδοτικές και το 12% στα πρακτορειακά δικαιώματα.

> Βάζουν το τυρί, αλλά κρύβουν τη φάκα! Αληθεύει ότι η Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού της ATEbank «συμβουλεύει» τα υψηλόβαθμα πράσινα στελέχη του ομίλου να εξαγοράσουν με την προκαταβολή του εφάπαξ τους έως και 7 χρόνια πλασματικής εργασίας (με βάση αποδοχές 2.000 ευρώ τον μήνα, το συνολικό κόστος είναι περίπου 19.905 ευρώ), έτσι ώστε να συνταξιοδοτηθούν και να επανέλθουν σε θέσεις συμβούλων διοίκησης με παχυλές αμοιβές και κλειστά συμβόλαια; Οι εμπνευστές της ιδέας από τη μια θα κάνουν το χατίρι της «τρόικας» παρουσιάζοντας οργανωτικές αλλαγές, καταργήσεις διευθύνσεων, μαζικές αποχωρήσεις, και από την άλλη θα επαναφέρουν μόνο τους «πολύ δικούς τους» αφήνοντας τους υπόλοιπους στα κρύα του λουτρού.


Σχολιάστε εδώ