EΔΩΣΕ ΡΕΣΤΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

Τόσο κατά την ομιλία του στους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων όσο και στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέθεσε λεπτομερώς την πρόταση του κόμματος για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση και την ταχύτερη απεξάρτηση από το Μνημόνιο. Απαντώντας έτσι ουσιαστικά στο «δόγμα» της κυβέρνησης και προσωπικά του Γ. Παπανδρέου ότι η υπαγωγή στον Μηχανισμό Στήριξης αποτελούσε μονόδρομο και ως εκ τούτου ο ελληνικός λαός οφείλει να… υποστεί αγόγγυστα τις συνέπειες μέχρι τέλους.

Στο στενό επιτελείο του κ. Σαμαρά επικρατεί ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της παρουσίας του στη ΔΕΘ, κυρίως διότι είχε για πρώτη φορά την ευκαιρία -λόγω της τηλεοπτικής κάλυψης- να αναλύσει στους πολίτες όλες τις πτυχές της εναλλακτικής πρότασης της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο κ. Σαμαράς ήθελε να στείλει ένα μήνυμα: Ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος για να βγει η Ελλάδα από την κρίση κι αυτό το κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο» σημείωναν. Ενισχυτικές προς αυτό ήταν οι αντιδράσεις της κυβέρνησης, που απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στις θέσεις της ΝΔ και αναλώθηκε στους συνήθεις πολιτικούς «αφορισμούς», αλλά και της πλειοψηφίας των Μέσων Ενημέρωσης.

Ορισμένα υποβάθμισαν τις αναφορές του κ. Σαμαρά στα κρίσιμα ζητήματα, όπως η οικονομική κρίση, κι άλλα επιχείρησαν να αναδείξουν εσωκομματικά προβλήματα, κυρίως σε σχέση με τον τέως πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο καταλυτικός ήταν ο ρόλος του σύντομου βίντεο που προβλήθηκε στην αρχή της συνέντευξης Τύπου με όσα είχε πει ο Γ. Παπανδρέου ένα χρόνο πριν στη ΔΕΘ. Από το… περίφημο «λεφτά υπάρχουν», μέχρι τις δεσμεύσεις του για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό σε μισθούς και συντάξεις, τη μη επιβολή φόρων, την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κ.ά.

Στόχος του «τρικ»-που επιτεύχθηκε με τον καλύτερο τρόπο- ήταν να επισημανθεί η αναξιοπιστία του σημερινού πρωθυπουργού και η ανακολουθία λόγων και έργων, με την εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική που εφαρμόζει μετά τις εκλογές. Κορύφωση της «επίθεσης» του κ. Σαμαρά υπήρξε η αποστροφή του: «Εγώ είμαι υπεύθυνος, δεν είμαι Παπανδρέου», αναφερόμενος στους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας. Το επόμενο διάστημα μάλιστα ο κ. Σαμαράς θα πυκνώσει τις «επιθέσεις» του κατά του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ρηγίλλης να αποδομήσει το προφίλ του.

Αντίθετα με τον πρωθυπουργό, μιλώντας στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν σαφής και συγκεκριμένος στις προτάσεις του για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τον Μηχανισμό Στήριξης. Το κυριότερο όμως ήταν ότι άνοιξε «παράθυρο ελπίδας» στους πολίτες που λόγω των ασφυκτικά αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης έχουν περιέλθει σε κατάσταση απόγνωσης και αναζητούν εναγωνίως να δουν φως στο βάθος του τούνελ. «Στη Θεσσαλονίκη έσπασε το φράγμα της σιωπής και για τον λόγο αυτό οι αντίπαλοι της ΝΔ διαστρεβλώνουν την πρότασή της» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στη… συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης, του Γ. Καρατζαφέρη, αλλά και της Ντ. Μπακογιάννη να αμφισβητήσουν χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα την ορθότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που προτείνει η ΝΔ.

Μίλησε για… «συμμαχία προθύμων, εξαπτέρυγων και παπαγάλων» που ανησυχεί για το γεγονός ότι οι προτάσεις του κόμματος βρίσκουν απήχηση στην κοινωνία. Από τη Ρηγίλλης έδιναν έμφαση στην αναγγελία του πρωθυπουργού από τη Νέα Υόρκη για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, υπενθυμίζοντας ότι έστω και με καθυστέρηση έρχεται να υιοθετήσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα ο κ. Σαμαράς, σε μια ευθεία αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου, προειδοποίησε ότι όταν έρθει στην εξουσία η ΝΔ θα προχωρήσει στη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής που θα ερευνήσει τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης στον τομέα της Οικονομίας. Αναφορά που ικανοποίησε τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της παράταξης, που μέχρι τώρα παρακολουθούσε την ηγεσία είτε να απολογείται είτε να αμύνεται για την κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας.

Στη Θεσσαλονίκη, προς… απογοήτευση αρκετών, ο κ. Σαμαράς ξεπέρασε με επιτυχία και τους υποτιθέμενους «σκοπέλους» στα εσωκομματικά ζητήματα. Υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις Καραμανλή και προσέφερε πολιτική κάλυψη στον τέως πρωθυπουργό για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Την ίδια στιγμή ωστόσο τράβηξε μια «κόκκινη γραμμή», διαχωρίζοντας τη ΝΔ σε δύο περιόδους, πριν και μετά τις εκλογές του 2009, ενώ με κομψό τρόπο… μετέθεσε τον κ. Καραμανλή οριστικά στο παρελθόν της παράταξης, αλλά και της πολιτικής ζωής του τόπου, παραδίδοντάς τον στην κρίση των ιστορικών του μέλλοντος. Διαχωριστική γραμμή χάραξε και ως προς τα λεγόμενα… «εξαπτέρυγα» του ΠΑΣΟΚ, την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Καρταζαφέρη, κλείνοντας ερμητικά την πόρτα για οποιαδήποτε συνομιλία ή συνεργασία στο μέλλον.

Η αναφορά του ότι ο κ. Καρατζαφέρης στεγάζεται πλέον στην… «πράσινη πολυκατοικία» του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε αίσθηση και δημιούργησε εκνευρισμό στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, ο οποίος τις αμέσως επόμενες ημέρες προέβη σε διαδοχικές αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις.


Σχολιάστε εδώ