Όλα ανοιχτά πλέον στον Συνασπισμό

Το κλίμα αποσυσπείρωσης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΝ αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής με θέμα τις υποψηφιότητες στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές. Το Αριστερό Ρεύμα δήλωσε ξεκάθαρα τη διαφωνία του με τους χειρισμούς του Α. Τσίπρα σχετικά με τις υποψηφιότητες και ειδικά στην Περιφέρεια Αττικής, όπου ο Α. Μητρόπουλος στηρίζεται από τον ΣΥΝ. Αυτή η αντίθεση του Αριστερού Ρεύματος σε μια κορυφαία επιλογή της ηγεσίας αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του κόμματος, αφού είναι σφόδρα πιθανό τα απλά μέλη του ΣΥΝ που πρόσκεινται στο Αριστερό Ρεύμα είτε να μη δώσουν τη μάχη για την υποψηφιότητα του Α. Μητρόπουλου είτε να στηρίξουν την «αντάρτικη» υποψηφιότητα του Α. Αλαβάνου.
Ενδεικτικό της αντίδρασης του Αριστερού Ρεύματος στις επιλογές του Α. Τσίπρα είναι ότι σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για κινήσεις της ηγεσίας σε λάθος κατεύθυνση, εκφράζει την ξεκάθαρη διαφωνία του με την επιλογή Μητρόπουλου και δηλώνει ότι αυτή η επιλογή θα έχει «άκρως αρνητικές επιπτώσεις στο πολιτικό στίγμα του ΣΥΝ σε όλη την Ελλάδα».
Το σκηνικό στον ΣΥΝ θυμίζει κινούμενη άμμο με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, αφού κύκλοι της ηγεσίας του κόμματος κατηγορούν το Αριστερό Ρεύμα ότι προωθεί υπόγεια την υποψηφιότητα του Α. Αλαβάνου για την Περιφέρεια Αττικής, αφήνοντας υπονοούμενα για τον μελλοντικό σχεδιασμό της κίνησης εν όψει των μετεκλογικών πρωτοβουλιών του Α. Αλαβάνου.
Ο Α. Τσίπρας έμεινε πλέον χωρίς ισχυρούς συμμάχους και στηρίζεται πλέον σε νεαρά στελέχη που αναδείχθηκαν επί της ηγεσίας του και σε μικρό μέρος των «ελεφάντων» του κομματικού μηχανισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι εναντίον του στράφηκε και ο Α. Πιτσιόρλας (στενός συνεργάτης στο παρελθόν του Ν. Κωνσταντόπουλου) ο οποίος δημόσια δήλωσε ότι η τακτική του Α. Τρίπρα οδηγεί σε διάλυση τον ΣΥΝ.
Ο έμπειρος Α. Αλαβάνος, βλέποντας αυτές τις εξελίξεις, επιχειρεί τη δική του επιστροφή στο κεντρικό πολιτική σκηνικό μέσω της υποψηφιότητάς του στην Περιφέρεια Αττικής. Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις μελλοντικές του κινήσεις (ανάλογα βέβαια από το ποσοστό που θα πάρει στις εκλογές) και δεν παραλείπει σε κάθε δημόσια εμφάνισή του να διαφοροποιείται από τον ΣΥΝ και τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό της διαφοροποίησής του είναι ότι χαρακτήρισε την υποψηφιότητα Μητρόπουλου (στηρίζεται από τον ΣΥΝ) ως μια από τις τρεις υποψηφιότητες του ΠΑΣΟΚ!
Οι κινήσεις Αλαβάνου έχουν θορυβήσει, όπως είναι φυσικό, την ηγεσία του ΣΥΝ και μέσω της «ΑΥΓΗΣ» άρχισε η επίθεση. Σε σχόλιο της εφημερίδας γίνεται λόγος για ταύτιση του Αλαβάνου με την Α. Παπαρήγα στη γραμμή «πέντε κόμματα δύο πολιτικές» και για προσωπικό σχεδιασμό που επιδιώκει τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δημιουργηθεί νέος πολιτικός φορέας στον χώρο της Αριστεράς με πρωταγωνιστή τον Α. Αλαβάνο.
Ο ίδιος ο Α. Τσίπρας σε δημόσιες δηλώσεις του καταφέρεται ξεκάθαρα κατά του Α. Αλαβάνου, εκτιμώντας ότι με την υποψηφιότητά του «ρίχνει νερό στον μύλο της κυβέρνησης με τους διχαστικούς σχεδιασμούς», θέλοντας έτσι να ακυρώσει από την αρχή τα όποια μελλοντικά σχέδια τού τέως προέδρου του κόμματος.
Οι επικείμενες τοπικές εκλογές βρίσκουν τον χώρο του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ στο χειρότερο δυνατό σημείο και τα αποτελέσματά τους είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσουν τη θρυαλλίδα για εξελίξεις, χωρίς να αποκλείεται κανένα ενδεχόμενο. Από την τυπική διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ (πρακτικά έχει ήδη διασπαστεί με την υποψηφιότητα Αλαβάνου) μέχρι και τη διάσπαση του ΣΥΝ και τη δημιουργία νέου σχήματος υπό τον Α. Αλαβάνο ανάλογα, όπως αναφέρθηκε, με τα αποτελέσματα των επικείμενων εκλογών.


Σχολιάστε εδώ