στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Το εμπεδώσαμε όλες αυτές τις ημέρες: Τα πάντα στο ΧΑ κινούνται γύρω από την Εθνική. Και πριν αυτό γινόταν βέβαια, αλλά από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του κορυφαίου τίτλου στην αγορά μας, το σύνολο των κινήσεων που καταγράφονται και το πλείστον των εκτιμήσεων – συστάσεων – εκθέσεων και ερμηνειών περιστρέφονται γύρω από το τι κάνει η Εθνική. Άπαντες περιμένουν τις εξελίξεις στο χαρτί και στη διαδικασία. Ακόμα και πολύπειροι αναλυτές και χρηματιστές παρασύρθηκαν και έβγαιναν δημοσίως με αναλύσεις επί αναλύσεων για την πορεία της μετοχής, για τις επιπτώσεις της στην αγορά και τα συναφή.
δ Σε περίπτωση λοιπόν που δεν το θυμάστε, υπάρχουν πολλές δεκάδες άλλες εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑ, πολλές εκ των οποίων έχουν κι από μια ιστορία να μας… διηγηθούν αυτό το διάστημα! Ακόμα και οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των υπολοίπων περνάνε σε δεύτερη μοίρα, λες και αυτές δεν θα στερήσουν ρευστότητα από την ούτως ή άλλως εξαιρετικά ισχνή αγορά μας. Γιατί, αν δεν το καταλάβατε, αρκετοί «μικρομέγαλοι», έλληνες και μη, επενδυτές, αλλά ακόμα και μεγάλα χαρτοφυλάκια με σεβαστό κομμάτι του ταμπλό υπό τον έλεγχό τους, ΠΡΩΤΑ ρευστοποίησαν θέσεις τους σε άλλες μετοχές του 20άρη και του 40άρη και ΜΕΤΑ θα μπουν στην αύξηση της Εθνικής. Επιβεβαιώνοντας στο έπακρο τον λεγόμενο κανόνα του «zero sum game» που ισχύει για τις χρηματιστηριακές αγορές και τα καζίνα!
δ Την Τρίτη λοιπόν η Εθνική «έκοψε» το δικαίωμα στην αύξηση, στηρίχθηκε δεόντως από τους αναδόχους και τα μεγάλα «σπίτια», ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με θετικό πρόσημο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, και μάλιστα κατάφερε να κρατηθεί και πάλι πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων και κοντά στο τεχνικό των 1.520. Να θυμηθούμε εδώ πως η τεχνική ανάλυση θέλει τις 1.520 μονάδες ως ισχυρό σημείο αντίστασης, τυχόν διάσπαση του οποίου για δύο ή τρεις συνεδριάσεις θα σημάνει την απαρχή μιας νέας διολίσθησης της αγοράς προς τα ιστορικά χαμηλά της.
δ Πάντως, εκτός της Εθνικής, εντύπωση προκαλεί το ότι και οι υπόλοιπες τράπεζες δείχνουν να δίνουν ειδήσεις και συγκινήσεις. Για παράδειγμα, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές κυκλοφορούσαν ειδήσεις για είσοδο μεγαλοεπενδυτή στην Τράπεζα Κύπρου…
δ Το σίγουρο είναι πως όποιος ψάχνει να βγάλει συμπεράσματα και να βρει εξηγήσεις στην τρέχουσα πορεία της αγοράς ματαιοπονεί, αφού μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την Εθνική πολλά «θαύματα» θα δούμε. Όπως τις περισσότερες φορές –και πάντως τουλάχιστον δις εβδομαδιαίως– βλέπουμε να συμβαίνει στην περίοδο των δημοπρασιών κάθε συνεδρίασης!

YΓ.: Τελικώς το ΧΑ παραμένει στην «πρώτη κατηγορία», στους «μεγάλους παίκτες» και τις «ώριμες» αγορές. Με νύχια και με δόντια έστω, όπως μας έψεξε μεσοβδόμαδα ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings. O διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Καπράλος το είχε προβλέψει αυτό εδώ και ημέρες, από το roadshow στο Λονδίνο. Το μόνο πρόβλημα είναι πως η φετινή αλλά και η επόμενη χρονιά δείχνουν να είναι οι χρονιές των αναπτυσσόμενων αγορών. Πάλι ωραίο timing
είχαμε!


Σχολιάστε εδώ