Στάσιμη από το 2004 μένει η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού!

Στις ενστάσεις ως προς το ύψος της απώλειας των εισοδημάτων όσο και ως προς το ύψος της ανεργίας που διατύπωσαν οι κ. Μπουζούλας και Πέπες ο κ. Παναγόπουλος απάντησε ότι «πρόκειται για συνθηματολογία και αντιπολιτευτική σκοπιμότητα», εκ μέρους των δύο συνδικαλιστικών παρατάξεων. Σκληρός στην τοποθέτησή του ο κ. Μπουζούλας, υποστήριξε ότι η απώλεια στα εισοδήματα είναι πολύ μεγαλύτερη από το 4,4% που αναφέρει η έκθεση, γιατί στο ποσοστό αυτό δεν συμπεριλήφθηκαν οι περικοπές σε δώρα και επιδόματα. Για την ανεργία ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ είπε ότι κυμαίνεται στο 20% και όχι στο 13% που αναφέρει η έκθεση.

Ο κ. Πεπές υπογράμμισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να θέσει στο επίκεντρο της δράσης του την αποδέσμευση της χώρας από το Μνημόνιο και τον «μηχανισμό στήριξης», που προκαλούν υψηλή ανεργία, βαθιά ύφεση, υψηλό πληθωρισμό.

Η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας συγκέντρωσε και πάλι το γενικό ενδιαφέρον, όχι μόνο από πλευράς συνδικάτων αλλά επίσης από παραγωγικούς φορείς και κόμματα που έστειλαν εκπροσώπους στην παρουσίασή της. Ο κ. Ρομπόλης ήταν σαφής όταν ανέφερε πως με βάση τις αυξήσεις, τον πληθωρισμό, το πάγωμα των αποδοχών, τις περικοπές κ.λπ. η αγοραστική δύναμη του μέσου πραγματικού μισθού έχει πρακτικά μείνει στάσιμη από το 2004, προσθέτοντας ότι:

Ο μέσος μισθός δεν αντανακλά την πραγματική κατάσταση της πλειοψηφίας των μισθωτών, γιατί σχηματίζεται με βάση το σύνολο των μισθών, που περιλαμβάνουν και τους πολύ υψηλούς μισθούς των ανώτατων και ανώτερων στελεχών στον ιδιωτικό τομέα. Ως προς τις προοπτικές της οικονομίας της χώρας μας, «μαύρες» είναι οι προβλέψεις του Ινστιτούτου Εργασίας. Όπως σημείωσε ο κ. Ρομπόλης:

• Η προσφυγή στον «μηχανισμό στήριξης» της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η «συνταγή» που εκτελείται έχουν ως αποτέλεσμα την παντελή έλλειψη αναδιανεμητικών και αναπτυξιακών στοιχείων, με συνέπεια να παρατείνονται οι συνθήκες οικονομικής κρίσης και ύφεσης της ελληνικής οικονομίας κατά τα επόμενα χρόνια.


Σχολιάστε εδώ