Σε υψηλούς τόνους…

ΜΕΙΖΟΝ πολιτικό ζήτημα με ποικίλες παρενέργειες και απρόβλεπτες εξελίξεις δημιουργεί η απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής που ερευνά το σκάνδαλο του Βατοπεδίου να καλέσει τον Κ. Καραμανλή να καταθέσει. Αυτό ύστερα από αίτημα (και τις ασφυκτικές πιέσεις) του Γ. Καρατζαφέρη, με το οποίο συμφώνησαν όλα τα κόμματα, πλην της Νέας Δημοκρατίας, που έχει αποχωρήσει από την Επιτροπή. Αιτιολογώντας την απόφασή τους, οι βουλευτές της Προανακριτικής ανέφεραν ότι ήταν απόρροια των νέων δεδομένων που προέκυψαν, ενώ στελέχη της Νέας Δημοκρατίας μίλησαν για απόφαση με πολιτικές σκοπιμότητες και στόχο την «πολιτική εξόντωση» του τέως πρωθυπουργού. Η υπόθεση πέραν των άλλων προκάλεσε νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΛΑΟΣ, με τη Ρηγίλλης να καταγγέλλει τον Γ. Καρατζαφέρη ότι με την τακτική του εξυπηρετεί τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ ως… «ένοικος της πράσινης πολυκατοικίας» και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να «απειλεί» να αποσύρει τη στήριξή του στους υποψηφίους της ΝΔ στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Στο μεταξύ, η Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά το σκάνδαλο της Ζήμενς απέρριψε το αίτημα του ΛΑΟΣ για κλήτευση του Κ. Σημίτη, διότι, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Επιτροπής, δεν έχουν προκύψει στοιχεία για πρώην πρωθυπουργούς. Για «συμπαιγνία» ΠΑΣΟΚ – ΝΔ έκανε λόγο ο Γ. Καρατζαφέρης.
Αισιοδοξεί
ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ότι… όλοι το αναγνωρίζουν (!) και ότι «θα βγούμε ενισχυμένοι από την κρίση». Παράλληλα, μιλώντας στη «Wall Street», απηύθυνε πρόσκληση στους αμερικανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας, ενώ προανήγγειλε την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η αξία της οποίας υπολογίζεται γύρω στα 250 δισ. ευρώ. Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας διότι, όπως σημείωσε, αυτό δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρώπη. Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι της «τρόικας» ολοκλήρωσαν τους ελέγχους και αναμένεται να επανέλθουν τον Οκτώβριο για το τεστ εν όψει της τρίτης δόσης του δανείου. Το οικονομικό επιτελείο προχωράει τις διαδικασίες για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, από την οποία περιμένει να εισπράξει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενίσχυση των εσόδων η κυβέρνηση προχωρά στην καθιέρωση πιο αυστηρών μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Για σημαντικές φορολογικές παραβάσεις, π.χ. μη έκδοση αποδείξεων, θα προβλέπεται η διαδικασία του αυτόφωρου. Τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση προχώρησε σε νέο δανεισμό μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων, αλλά με υψηλό επιτόκιο. Από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του ΦΠΑ στις τιμές των τροφίμων και στα τιμολόγια των
ΔΕΚΟ. Με καθυστέρηση ο Γ. Πεταλωτής διέψευσε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για νέο Μνημόνιο ή για επέκταση του σημερινού και μετά το 2013, ενδεχομένως και μέχρι το… 2017! Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χ. Μ. Μπαρόζο προειδοποίησε ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να μειώσει τα ελλείμματα θα κρατήσει αρκετά χρόνια.
«Διά πυρός…»
ΣΦΟΔΡΗ «επίθεση» κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε από τη Θεσσαλονίκη ο Αντ. Σαμαράς. Κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου ότι με τη φράση «λεφτά υπάρχουν» εξαπάτησε τον ελληνικό λαό κι ότι με τους λανθασμένους χειρισμούς του οδήγησε τη χώρα στο Μνημόνιο. Αναφέρθηκε διεξοδικά στην εναλλακτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο από την κρίση και την απεξάρτηση από τον μηχανισμό στήριξης νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης. Ζήτησε ακόμη τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Δύο 24ωρα αργότερα ο κ. Σαμαράς προχώρησε στη διαγραφή του ευρωβουλευτή και στενού πολιτικού φίλου της Ντ. Μπακογιάννη, Θ. Σκυλακάκη. Αυτό μετά τις δηλώσεις του με τις οποίες όχι μόνον τάχθηκε υπέρ του Μνημονίου, αλλά παράλληλα αμφισβήτησε τη βασιμότητα και την ορθότητα της πρότασης του προέδρου της ΝΔ. Ο κ. Σκυλακάκης δεν σκοπεύει να παραδώσει την έδρα του (παρότι διορισμένος), όπως του ζητούν στελέχη της ΝΔ, ενώ ανεπισήμως η Ρηγίλλης έκανε λόγο για μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα, καλώντας τον να παραιτηθεί από το αξίωμα. Υπέρ του ευρωβουλευτή τάχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ, που συμπεριέλαβε τον ευρωβουλευτή στον κατάλογο με τα «εξαπτέρυγα» του ΠΑΣΟΚ. Διακριτικές αποστάσεις από τη διαγραφή κράτησε ο Άρ. Σπηλιωτόπουλος, ενώ θέμα ανέκυψε προς στιγμήν με την κίνηση του Π. Καμένου να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των μεταφορών. Επισήμως, η Ρηγίλλης είχε ταχθεί υπέρ, αλλά δεν υπήρξαν συνέπειες για τον βουλευτή, με το σκεπτικό ότι δεν ήταν ζήτημα κορυφαίας σημασίας και επιπλέον δεν είχε τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.
«Κομφούζιο»
ΚΙ ΕΝΩ ο πρωθυπουργός (…εξωτερικού) περιόδευε στις ΗΠΑ και… έλυνε τα προβλήματα του πλανήτη (φτώχεια, ανεργία, διαμάχη Αμερικής – Ιράν…), στο εσωτερικό της χώρας εκτυλίσσονταν σκηνές χάους. Διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο απελευθέρωσης του επαγγέλματος, οι ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ πρώτα έστησαν μπλόκα στις εισόδους της Αθήνας, προκαλώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο», και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία και καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή, όπου σημειώθηκαν αψιμαχίες με τις αστυνομικές δυνάμεις. Λόγω των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών εντείνονται καθημερινά τα προβλήματα στην αγορά αλλά και στις μεταφορές. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ ξεκίνησαν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις για το σχέδιο εξυγίανσης του Οργανισμού, που μεταξύ άλλων προβλέπει δραστική μείωση του προσωπικού αλλά και περικοπή μισθών και επιδομάτων.
Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, ενώ στον… δρόμο βγήκαν και οι πωλητές λαϊκών αγορών αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης για την υποχρεωτική λειτουργία ταμειακών μηχανών. Απεργία για τις 7 Οκτωβρίου εξήγγειλε και η ΑΔΕΔΥ.


Σχολιάστε εδώ