ΠΟΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ;

Πόσω μάλλον που μας μοίρασαν πριν από τη Γενική Συνέλευση ένα βιβλιαράκι με τον απολογισμό της διοίκησης. Γενική Συνέλευση σημαίνει διάλογος, ανταλλαγή απόψεων, επισήμανση λαθών, νέες προτάσεις, κριτική. Κάποιοι συνάδελφοι θέλησαν να πάρουν τον λόγο, αλλά όταν ανέβηκαν στο βήμα διαπίστωσαν πως μετά τον πολύωρο επίσημο απολογισμό, οι ίδιοι είχαν ως ακροατές θλιβερές άδειες καρέκλες, σπαρμένες εδώ κι εκεί με καμιά πενηνταριά… επίμονους κηπουρούς συναδέλφους, που προσπαθούσαν οι ατυχείς να σώσουν τα προσχήματα μιας Γενικής Συνέλευσης. Μερικοί από αυτούς στο τέλος επικρότησαν άρον άρον τον απολογισμό για να φύγουν οι άνθρωποι, να γλιτώσουν από τη δοκιμασία.

Δεν ξέρουμε τι λένε τα καταστατικά και οι κανονισμοί -κι αυτό αφορά και την ΕΣΗΕΑ- αλλά πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί ένας τρόπος ώστε οι Γενικές Συνελεύσεις να αποκτήσουν ουσιαστικό νόημα. Θα προτείναμε στην επιστολή για τις ημερομηνίες των Γενικών Συνελεύσεων που μας στέλνουν ΕΔΟΕΑΠ και ΕΣΗΕΑ να εσωκλείουν και τον απολογισμό -φωτοτυπημένο απλώς και όχι σε ακριβή έκδοση- ώστε οι συνάδελφοι να έχουν τον καιρό να τον μελετήσουν και να αναπτύξουν τις απόψεις τους στις Γ.Σ., γνωρίζοντας σε βάθος τα προβλήματα. Βεβαίως και είναι απαραίτητος ένας προοιμιακός απολογισμός από το Δ.Σ. για να ξεκινήσει η κουβέντα, αλλά πολύ περιεκτικός και σύντομος. Το πλάτειασμα δίνει αφορμή σε υποψίες ότι κάποιοι φοβούνται τον διάλογο και την κριτική, αποκλείοντας εκ των πραγμάτων τις όποιες αντιρρήσεις.

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ

Η πρόεδρος Ελένη Σπανοπούλου ζωγράφισε μάλλον με γκρίζα χρώματα το μέλλον του Ταμείου, τονίζοντας πως αν δεν ελεγχθούν οι σπατάλες και αν δεν συγκρατηθούν οι παροχές, το 2011 θα είναι η πρώτη ελλειμματική χρονιά στην ιστορία του ΕΔΟΕΑΠ. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε λίγα χρόνια θα βάλουμε χέρι στο αποθεματικό μας. Αναφέρθηκε επίσης στις νέες εγγραφές μελών της ΕΣΗΕΑ, που τριπλασιάζονται με τα έμμεσα μέλη για τον ΕΔΟΕΑΠ, στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού που εγκαινιάζεται πιλοτικά σε ορισμένες περιοχές, στη διαγραφή από το μητρώο των 400 συζύγων μελών οι οποίες εργάζονται και ασφαλίζονται σε άλλον ασφαλιστικό φορέα, στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ασφαλισμένων που επιλέγουν να χειρουργηθούν σε δημόσια νοσοκομεία.

Η πρόεδρος τόνισε ότι η διοίκηση είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα έσοδά μας έναντι των απαιτήσεων του κράτους και της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Πρόσθεσε ότι σε λίγο θα έχουμε νέο κανονισμό του

ΕΔΟΕΑΠ και ότι διαγράφτηκαν όσα μέλη κρίθηκε ότι δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για να είναι ασφαλισμένα στο Ταμείο. Υποστήριξε ότι ο έλεγχος των κλινικών από τη MEDNET αποδίδει και ότι, εν πάση περιπτώσει, θα διακοπεί η συνεργασία με τις αφερέγγυες μονάδες, έστω και αν είναι δημοφιλείς μεταξύ των μελών μας. (Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, το 70% των ασφαλισμένων μας προτιμάει μια ορισμένη κλινική των βορείων προαστίων.)

Ο γενικός γραμματέας Π. Τσούτσιας μας ανακοίνωσε πως τέλη Σεπτεμβρίου θα γίνει η τελική επιλογή και ανακήρυξη του αναδόχου για την αναμόρφωση του παλιού κτιρίου που προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2011.

Η σύμβουλος Τζώρτζια Κοντράρου υπογράμμισε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2010 έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 70 δίκες για τη διεκδίκηση των οφειλών προς τον ΕΔΟΕΑΠ από εισφορές των ασφαλισμένων και το αγγελιόσημο. Οι απαιτήσεις του Ταμείου για το ίδιο διάστημα ανέρχονται σε 4.758.600 ευρώ από οφειλές αγγελιοσήμου και σε 190.000 ευρώ από οφειλές εισφοράς 3%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε το αποτέλεσμα του ελέγχου που διενήργησε η ορκωτή ελεγκτής του ΣΟΛ κ. Ησαΐα Θεοδωρίδου, η οποία τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα οικονομικά μεγέθη και οι προοπτικές ανάπτυξης του Ταμείου απαιτούν κατάλληλη οργανωτική υποδομή και πρόσθεσε: «Η οργανωτική υποδομή αφορά τη θωράκιση του Ταμείου με τη θέσπιση διαδικασιών που θα στοχεύουν στην ορθότερη διαφημιστική οργάνωση και θα εξασφαλίζουν την οικονομική υπόσταση του Ταμείου. Επίσης πρέπει να υπάρχουν διασφαλιστική μηχανογραφική υποστήριξη και καταγεγραμμένες διαδικασίες λειτουργίας ώστε ο ρόλος του Δ.Σ. να είναι επιτελικός και η ορθή λειτουργία του Ταμείου να μην εξαρτάται από το εκάστοτε Δ.Σ.» και κατέληξε: «Δεν είναι δυνατή η έκδοση πιστοποιητικού ελέγχου, στην παρούσα φάση, καθότι το πόρισμά μας διατηρεί επιφύλαξη σε σημαντικά θέματα, των οποίων τον επηρεασμό επί της καθαρής θέσης του ΕΔΟΕΑΠ δεν είναι δυνατόν να προσδιορίσουμε».

Όλα αυτά, κατά τη γνώμη συναδέλφου, σημαίνουν ότι το Ταμείο βρίσκεται σε διάλυση.

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Π. Σόμπολος επικεντρώθηκε κυρίως στο μέγα πρόβλημα της ανεργίας. Έχουμε για πρώτη φορά 300 άνεργους δημοσιογράφους, ενώ μετέωροι παραμένουν και οι 300 συμβασιούχοι της ΕΡΤ.

Ο Κώστας Τσουπαρόπουλος, νέος πρόεδρος του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ανέφερε ότι οι εργοδότες οφείλουν στο Ταμείο από εισφορές 25.000.000 ευρώ και άλλα 30.000.000 από το αγγελιόσημο. Και επεσήμανε ότι όπως σε όλους τους άλλους τομείς, έτσι και στον ΕΔΟΕΑΠ είναι απαραίτητο να δώσουμε βάρος στην ανάπτυξη.

Η σύμβουλος Τζώρτζια Κοντράρου υποστήριξε ότι θα έπρεπε να έχουμε πάρει μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών όταν η ίδια σημερινή πρόεδρος του Ταμείου το 2001 κτύπησε για πρώτη φορά το καμπανάκι του κινδύνου. «Αντί για αυτό», είπε η Τζώρτζια Κοντράρου, «αυξήσαμε τις δαπάνες και τις παροχές που σήμερα παίρνουμε πίσω. Δεν οργανώσαμε το τμήμα εισπράξεων, ενώ ούτε το ΤΣΠΕΑΘ ήταν σε θέση να ελέγξει τα μαγαζιά. Σήμερα από τα 25 ευρώ της κάθε διαφήμισης οι εκδότες τα 5 τα ρίχνουν στις εφημερίδες και τα 20 τα διοχετεύουν στα ηλεκτρονικά μέσα. Θα πρέπει να διεκδικήσουμε ακόμα και ποσοστό από τις κρατικές διαφημίσεις».

Ο σύμβουλος της ΕΣΗΕΑ Δημ. Τσαλαπάτης εξέφρασε την άποψη ότι αν δεχτούμε τα όσα ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, ο ΕΔΟΕΑΠ μπάζει από παντού. «Έχετε μια μονομανία με τις περικοπές», πρόσθεσε ο Δημήτρης Τσαλαπάτης «ενώ αφήσατε π.χ. ανεκμετάλλευτο το παλιό κτίριο επί τόσα χρόνια». Στάθηκε ακόμα στο θέμα των κατασκηνωτικών επιδομάτων, υποστηρίζοντας πως όλα τα παιδιά των ασφαλισμένων έχουν ίσα δικαιώματα. Διαφώνησε με τη νέα μορφή της επικούρησης, και ζήτησε να πάρει η διοίκηση πίσω τις περικοπές που άγγιξαν ακόμα και τα παιδιά μας με τις επιτυχίες στην Ανωτάτη Παιδεία.

Η Σοφία Μαλτέζου αναφέρθηκε στον ρόλο της προέδρου στον ΕΔΟΕΑΠ, η οποία με την ανοχή σχεδόν ολοκλήρου του Δ.Σ. επιδιώκει -και εν πολλοίς το έχει κατορθώσει- να συγκεντρώσει όλες τις αρμοδιότητες στα χέρια της, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους δεδομένου ότι η πρόεδρος διαθέτει αρκετές ικανότητες, αλλά συχνά είναι παρορμητική και απρόβλεπτη. Κάποιος χρειάζεται να τη φρενάρει.

Απαντώντας στη Σοφία Μαλτέζου, η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ είπε ότι ακολουθεί το παράδειγμα του αείμνηστου Καράντζα και θα εξακολουθήσει να παραμένει συγκεντρωτική.

Σοφία Μαλτέζου


Σχολιάστε εδώ