Ο Παπανδρέου στηρίζει με την ψυχή του τον Χριστόφια και την επιστροφή του Σχεδίου Ανάν!
Την ίδια στιγμή στη Λευκωσία τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, στρέφονται εναντίον του Προέδρου Χριστόφια διότι, μιλώντας στη Νέα Υόρκη σε δημοσιογράφους, τα κατηγόρησε ότι δεν τον στηρίζουν στο Κυπριακό. Μια δήλωση την οποία επανέλαβε και την Τετάρτη, όταν συναντήθηκε με τον έλληνα πρωθυπουργό.
Είναι σημαντική, είπε ο κύπριος Πρόεδρος, η καθημερινή στήριξη που δίδει ο κ. Παπανδρέου την ώρα «που δέχομαι πολλά κτυπήματα στο εσωτερικό». Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στηρίζει το πακέτο μέτρων του Προέδρου Χριστόφια για νέα δυναμική στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι η λύση πρέπει να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο κοινοτικό κεκτημένο. Από την πλευρά του, ο κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι είναι συγκινητική η στήριξη και η στάση του κ. Παπανδρέου και επισήμανε πως ό,τι κάνει ο έλληνας πρωθυπουργός δεν το κάνει από υποχρέωση, αλλά επειδή το πιστεύει. Το κάνει, όπως είπε χαρακτηριστικά, με την ψυχή του.
Αντιπαράθεση
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε ότι κανένας ηγέτης δεν χρησιμοποιεί τις επαφές του στη Νέα Υόρκη για να βάλλει εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων και πρόσθεσε ότι αλλού θα πρέπει να στρέψει την προσοχή του.
Στον κ. Ανατασιάδη απάντησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Χριστοφίδης, ο οποίος τόνισε ότι λανθασμένη είναι η στάση του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος την ώρα που ο Πρόεδρος δίνει μάχη στο εξωτερικό για την Κύπρο, βάλλεται από το εσωτερικό. Στον χορό της αντιπαράθεσης μπήκε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος υποστήριξε ότι οι προτάσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στο Εδαφικό είναι απαράδεκτες.
Σταθερός ο Γκιουλ
Από του βήματος του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών ο τούρκος πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιουλ, μιλώντας για το Κυπριακό, ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι και η χώρα του έκαναν το παν για τη λύση λέγοντας «ναι» στο Σχέδιο Ανάν και πρόσθεσε ότι η Τουρκία στηρίζει την υφιστάμενη διαδικασία λύσης. Όμως, είπε, έχει ορόσημο το τέλος του έτους και ζήτησε εκ νέου την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Της ομιλίας Γκιουλ είχε προηγηθεί συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο οποίος του επισήμανε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να προβεί σε πρακτικές κινήσεις λύσης του Κυπριακού. Ο τούρκος Πρόεδρος απάντησε ότι η χώρα του και οι Τουρκοκύπριοι είπαν το «ναι» στη λύση, όμως οι Ελληνοκύπριοι την απέρριψαν.