Μεγάλη κοροϊδία έχει καταντήσει το «πόθεν έσχες»

Με το υφιστάμενο καθεστώς οι δηλώσεις των περιουσιακών στοιχείων περιέχουν πολλές ασάφειες, κυρίως ως προς τον τρόπο που αποκτήθηκε το κάθε ακίνητο. Επίσης, λείπουν οι διευκρινίσεις σε κρίσιμα σημεία, π.χ. γίνεται αναφορά σε αγροτεμάχιο, χωρίς ωστόσο να δηλώνεται η θέση του, βάσει της οποίας καθορίζεται και η αντικειμενική αξία του, ενώ για αντιληφθεί κανείς τι ακριβώς έχει στη κατοχή του κάθε βουλευτής ή υπουργός χρειάζεται να είναι λογιστής ή φοροτεχνικός. Εν κατακλείδι, ο έλεγχος που γίνεται από τη Βουλή είναι τυπικός και χωρίς νόημα, κάτι που παραδέχονται πλέον οι πάντες. Μόνη περίπτωση να είναι ουσιαστικός ο έλεγχος και να βγουν συγκεκριμένα συμπεράσματα θα ήταν αν η δήλωση κάθε έτους συγκρινόταν με την πρώτη που υποβάλλει κάθε βουλευτής αμέσως μετά την είσοδό του στο Κοινοβούλιο.

Κρίσιμες επισημάνσεις σχετικά με τον θεσμό του «πόθεν έσχες» κάνει η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς:

– «Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ιστοσελίδα, ούτε άλλο ελεύθερα προσβάσιμο αρχείο, με το οποίο ο κάθε πολίτης να μπορεί να μελετήσει οποιαδήποτε στιγμή τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία των εκπροσώπων στο Κοινοβούλιο ή των υπουργών και να κάνει συγκρίσεις με προηγούμενες χρονιές».

– «Ζητούμε την άμεση ανάρτηση σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο όλων των πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, καθώς και του αρχικού πόθεν έσχες εκάστου πολιτικού που κατατέθηκε στο ξεκίνημα της πολιτικής του διαδρομής».

– «Η κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο, αλλά και τα πολιτικά κόμματα έχουν υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να προχωρήσουν αμέσως στην υλοποίηση της πρότασης της Διεθνούς Διαφάνειας-Ελλάς».

– «Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς έχει κλονιστεί και η κρίση που βιώνει η χώρα βαθαίνει συνεχώς. Με τη δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες στο διαδίκτυο ας γίνει ένα πρώτο βήμα, ώστε η διαφάνεια να γίνει πραγματικότητα».


Σχολιάστε εδώ