Θέλουν… Μονακό το Ελληνικό!

Να στρώσουμε χαλί στους επενδυτές. Μέχρι όμως κάποιου ορίου. Τους έχουμε ανάγκη, μέσα από επενδύσεις και μάλιστα από ξένους, θα υπάρξει η ποθούμενη ανάπτυξη και θα ανάψει το πράσινο φως να βγούμε από το… ορυχείο όπου έχουμε αποκλειστεί, από την κατολίσθηση της οικονομίας…

Ευλογημένος, λοιπόν ο ερχόμενος, όχι όμως ως… αποικιοκράτης. Έχουμε ανάγκη τα λεφτά τους, να υπάρξουν διευκολύνσεις, από πλευράς των γνωστών εμποδίων της γραφειοκρατίας που υπονομεύει και αχρηστεύει κάθε διάθεση επενδύσεων, όμως από κει και πέρα με κανόνες διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης όλων των ενδιαφερομένων και όχι προτιμησιακά προβαδίσματα.

Και ξεπουλήματα, για ένα κομμάτι ψωμί, εκμεταλλευόμενοι οι… ευλογημένοι την αγωνία για χρήμα ρευστό και άμεσο…

Ξέρουμε ότι το κλίμα δεν είναι καθόλου καλό στο εμπόριο. Δυστοκία για σοβαρές επενδύσεις υπάρχει και στην Αμερική και στην Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο γεύμα που είχε οργανωθεί στη Νέα Υόρκη με επιχειρηματίες, όπου μίλησε ο πρωθυπουργός, μόλις ΤΕΣΣΕΡΙΣ επιχειρηματίες παρευρέθηκαν(!), που δείχνει ότι η Ελλάδα δεν τους συγκινεί αυτήν την εποχή… Και αυτό που τους κάνει διστακτικούς είναι η κοινωνική αναταραχή, που διαβλέπουν ως αναπόφευκτη λόγω των σκληρών μέτρων.

Με δημόσιο διαγωνισμό

Τώρα ως προς το Ελληνικό, όπου εντοπίζεται το ενδιαφέρον του Κατάρ. Η δήλωση του υπουργού Επικρατείας και αρμόδιου για τις μεγάλες επενδύσεις Χάρη Παμπούκη, που έκανε στην Αμερική, ότι η πρόταση αυτή είναι σε «εμβρυακή κατάσταση», συνιστώντας στους δημοσιογράφους να μη της δίνουν μεγάλη σημασία, συνδέεται με την εκτίμηση ότι ακόμα κι αν όλα τα γραφειοκρατικά λύνονταν γρήγορα, η υλοποίηση της επένδυσης αυτής δεν θα ξεκινούσε πριν από 4,5 με 5 χρόνια.

Όμως ακόμα και το Fast Track δεν είναι οδικός χάρτης που ισοπεδώνει κάθε διαδικασία. Και όπως τονίζουν πολιτικοί και οικονομικού κύκλοι, θα πρέπει να προηγηθεί η ύπαρξη ενός σχεδίου από την κυβέρνηση για το τι θέλει να γίνει στο Ελληνικό, και από κει και πέρα πρέπει να γίνει προκήρυξη, δημόσιος διεθνής διαγωνισμός και το «φιλέτο» να το πάρει όποιος προσφέρει τα περισσότερα. Όχι δηλαδή έλα δω Κατάρ και πάρε το Ελληνικό και ό,τι θέλεις κάνε…

Θέλουν ένα… Μονακό!

Υπάρχουν και σκέψεις κάποιων ξένων επενδυτών για την «αξιοποίηση» του Ελληνικού, που θα ήθελαν να γίνει η περιοχή… αυτοδιοικούμενη. Ένα χωριό ξεχωριστό τύπου… Μονακό! Ώστε να μην έχουν απεργίες, παρεμβάσεις κ.λπ. Μόνο που τέτοια πράγματα στο… Ελλάντα να τα ξεχάσουν… Και αυτό θα πρέπει ήδη να το ξεκαθαρίσει σε κάθε… λεφτά ο κ. Παμπούκης.

ΥΓ.: Και κάτι άλλο. Θυμόμαστε τις εξαγγελίες, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, ότι ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού θα αξιοποιηθεί για να

γίνει ένα μεγάλο πάρκο, που τόσο το έχει ανάγκη η Αθήνα.

Τώρα… αυτά ξεχάστηκαν. Τσιμέντο να γίνει!


Σχολιάστε εδώ