Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΨΥΧΑΡΗ

Tο αφεντικό του ΔΟΛ είχε καλέσει την Ανδριανού και της είπε να προχωρήσει σε απολύσεις, περικοπές και άλλες κινήσεις που πρέπει να κάνει, κι αυτή αντέδρασε. Η απάντηση του Ψυχάρη ήταν ότι «αυτό είναι εντολή» και η ανταπάντηση ήταν δεν την αποδέχομαι και παραιτούμαι. Γίνεται δεκτή η παραίτηση, της είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.
Η επόμενη κίνηση του Ψυχάρη ήταν να καλέσει τους διευθυντές, τους επικεφαλής και τους υπεύθυνους των διαφόρων τμημάτων του ΔΟΛ και να τους ζητήσει να προχωρήσουν σε περικοπές διοικητικού προσωπικού (όχι δημοσιογράφων) σε ποσοστό 50% και μέχρι χθες έπρεπε να είχαν υποβάλει τις καταστάσεις με τα ονόματα εκείνων που θα απολυθούν.
Να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη, όπως γράφαμε στην ηλεκτρονική μας έκδοση, που έγινε συνάντηση κορυφής μεταξύ του Σταύρου Ψυχάρη και του προέδρου της ΕΣΗΕΑ Πάνου Σόμπολου, άλλο κλίμα μετέφερε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο «Βήμα» Τάσος Αναστασιάδης, κατόπιν εντολής του Π. Σόμπολου, ότι «η διοίκηση του Οργανισμού διέψευσε τις ανακοινώσεις της ΕΠΗΕΑ περί σχεδίων ή προτάσεων για περικοπή μισθών, και μάλιστα διευκρίνισε ότι αυτή ήταν “πρόταση από κάποιον της ΕΠΗΕΑ”, ενώ η διοίκηση δεν έχει τέτοια σχέδια», που όμως διαψεύστηκε από τα γεγονότα που αναφέρουμε παραπάνω. Ενώ μέσα στην εβδομάδα αποδόθηκε στον Στ. Ψυχάρη η πρόταση για μείωση των αποδοχών όλων των εργαζομένων, ή έστω των διοικητικών, κατά δύο μισθούς.

Ακόμη, σύμφωνα με την ενημέρωση του Τ. Αναστασιάδη, ο ΔΟΛ «δεν έχει σκοπό να προβεί σε γενικευμένες απολύσεις δημοσιογράφων, έστω και αν εξετάζει το ενδεχόμενο να προταθούν εξατομικευμένες προτάσεις απομάκρυνσης σε συναδέλφους που πλησιάζουν τη συνταξιοδότηση ή σε συναδέλφους “πολυθεσίτες”», πράγμα που επιβεβαιώθηκε όπως καταγράφουμε πιο πάνω. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων είπε ακόμη ότι «μακροχρόνια όλοι οι συντάκτες θα πρέπει να ασχοληθούν και με το internet, καθώς σε μερικά χρόνια μπορεί να μην υπάρχει καν εφημερίδα σε χαρτί».

Το ενδιαφέρον είναι πως ο Σταύρος Ψυχάρης ανοίγει μέτωπο με μεγάλο μέρος των εργαζομένων που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση, καθώς αναφέρει πως «δεν αναγνωρίζει άλλο θεσμικό όργανο εκτός των ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και ΕΤΗΠΤΑ και γιʼ αυτό δεν δίνει και το αμφιθέατρο για Γενικές Συνελεύσεις». Οι εργαζόμενοι διοργανώνουν άλλη μια συνέλευση αύριο, Δευτέρα, στις 15.00, η οποία προφανώς θα γίνει κι αυτή στο πεζοδρόμιο.

Είναι επίσης δεδομένο πάντως ότι θα προταθεί η αποχώρηση σε δημοσιογράφους που είναι κοντά στη σύνταξη, ενώ θα καταργηθεί και η δυνατότητα δεύτερης απασχόλησης, εκτός Οργανισμού, με κάποιες εξαιρέσεις για τα μεγαλοστελέχη. Ο φόβος του ΔΟΛ δεν είναι το 2010, αλλά η εξέλιξη που θα έχει η οικονομία το 2011… Η άποψη που επικρατεί είναι πως με τη δημιουργία του newsroom και τη μείωση του υπόλοιπου προσωπικού, δηλαδή με ένα μικρότερο σχήμα, ο ΔΟΛ θα ξαναγίνει μέσω του διαδικτύου ευέλικτος.


Σχολιάστε εδώ