Η διαφάνεια τους… εξέθεσε!

(Προφανώς θα πήρε… διδάγματα από τον πρωθυπουργό, αντιγράφοντας τη γραμμή «όλα στο φως», μόνο που τελικά ανεβαίνουν μόνο τα ακίνδυνα…)

Σε μια καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα πρωτοβουλία, από αυτές που δεν μας συνηθίζει, είναι αλήθεια, ο Αρχιεπίσκοπος (ο οποίος τηρεί συνήθως σιωπή και μιντιακή… εγκράτεια) δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας τον προϋπολογισμό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για το τρέχον έτος. Με αυτήν την πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής, έλεγαν, θα παρασύρονταν και άλλες Μητροπόλεις να κινηθούν αναλόγως και να βγάλουν και αυτές στη δημοσιότητα τα οικονομικά τους στοιχεία. Άλλωστε ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες προβλέπει ότι κάθε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, όπως είναι και οι Μητροπόλεις, υποχρεούνται να αναρτούν στο διαδίκτυο τις οικονομικές τους δραστηριότητες και κυρίως τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, πολλοί Μητροπολίτες, αν και δεν διαφωνούν με τη δημοσιοποίηση των προϋπολογισμών των Μητροπόλεων, διαφωνούν με τον τρόπο που έγινε από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. «Πολλοί αρχιερείς θεωρούν ότι ο Αρχιεπίσκοπος τους ”άδειασε” κατά κάποιον τρόπο. Φάνηκε ότι αυτός επιδιώκει τη διαφάνεια σε όλους τους τομείς και αυτοί προσπαθούν να κρύψουν κάτι» εξηγεί έμπειρος κληρικός της Συνόδου. «Πιστεύουν πως θα έπρεπε στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου να ληφθεί κοινή απόφαση και όλοι να δημοσιεύσουν στο διαδίκτυο τους προϋπολογισμούς. Ο Αρχιεπίσκοπος παρασύρθηκε από την απόλυτη ταύτιση με την κυβέρνηση και βιάστηκε να αντιγράψει τις κινήσεις τους» σχολίαζε σκωπτικά. Όμως, όπως λένε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου τον δημοσιοποίησαν με τρόπο ερασιτεχνικό και πρόχειρο μόνο και μόνο για να δείξουν πως είναι… πρωτοπόροι στη διαφάνεια, εκθέτοντας στο τέλος τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο.

Πάντως ο προϋπολογισμός της Αρχιεπισκοπής, αντί να λύσει, γέννησε περισσότερες απορίες στους κληρικούς. «Πώς γίνεται, για παράδειγμα, να καταγράφονται στον προϋπολογισμό της Αρχιεπισκοπής έξοδα μισού εκατομμυρίου ευρώ για τις κατασκηνώσεις της Αρχιεπισκοπής, όταν δεν διαθέτει καν κατασκηνώσεις;» αναρωτιέται κληρικός της Αρχιεπισκοπής. «Έχουμε ακούσει ότι θα γίνουν οι κατασκηνώσεις, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει
τίποτε. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν για τις ανάγκες των ναών και του κόσμου που αυτήν τη στιγμή τα χρειάζονται περισσότερο από ποτέ» υπογραμμίζει.

Μητροπολιτικό συμβούλιο «μαριονέτα»

Η δημοσιοποίηση του προϋπολογισμού έχει προκαλέσει την αντίδραση όχι μόνο της Ιεραρχίας, αλλά και κληρικών της Αρχιεπισκοπής. Όπως διευκρινίζουν, τα τελευταία δύο χρόνια οι προϊστάμενοι πολλών ναών πιέζονται αφόρητα για να δώσουν το προβλεπόμενο και πέρα από τις δυνατότητές τους «χαράτσι» στην κεντρική διοίκηση της Αρχιεπισκοπής. Οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου το ονομάζουν βεβαίως «εισφορές για τα διοικητικά έξοδα». «Τα έσοδα των ναών είναι μειωμένα κατά πολύ λόγω της κρίσης και γι’ αυτό πιεζόμαστε ακόμη περισσότερο για να δώσουμε τις τακτικές μας εισφορές που είναι δεδομένες, ανεξαρτήτως αν ο κόσμος δίνει χρήματα ή όχι. Αρκετά από αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιούνται καλύτερα από εμάς τους ίδιους, παρά από την κεντρική διοίκηση. Είμαστε κοντά στα προβλήματα του κόσμου και δεν σπαταλούμε ούτε δεκάρα για οδοιπορικά και άλλα περιττά έξοδα» υποστηρίζει άλλος κληρικός που ανήκει σε ενορία του κέντρου της Αθήνας.

Το άλλο περίεργο στην υπόθεση του προϋπολογισμού της Αρχιεπισκοπής, όπως υποστηρίζουν οι κληρικοί, είναι ότι δημοσιοποιήθηκε πριν καν λήξει η χρονιά, αν και αφορά το έτος 2010! Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κατάρτιση του προϋπολογισμού έχει γίνει από τον περασμένο Φεβρουάριο (!) και ως διά μαγείας οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου επί των οικονομικών κατάφεραν και… μάντεψαν ποιες θα είναι οι ανάγκες τους μέχρι το τέλος του έτους. Όπως λένε οι φήμες, ο προϋπολογισμός δόθηκε στη δημοσιότητα χωρίς καν να έχει περάσει από την έγκριση των μελών του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, όπως προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης και οι κανονισμοί της Εκκλησίας. Με λίγα λόγια, όπως ψιθυρίζεται στο εσωτερικό της Εκκλησίας, το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου καταρτίζει τον προϋπολογισμό, αποφασίζει, προσθέτει και… αφαιρεί, και μετά τον δίνει στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο μόνο και μόνο για να δώσει την τυπική του έγκριση και υπογραφή, χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος έλεγχος από τα μέλη του…


Σχολιάστε εδώ