Γιʼ αυτές τις πέτρες που θα δώσουν ζωή πολεμάμε

Στην Κεντρική Μακεδονία είναι επιτακτική ανάγκη να «τρέξουμε» περισσότερο τις προτεραιότητές μας, όπως είναι η ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος και οι οριζόντιες πολιτικές για την αξιοποίηση των μεγάλων πλεονεκτημάτων της περιφέρειάς μας. Ο δικός μας στόχος είναι πολύ συγκεκριμένος. Καλύτερες υπηρεσίες για τον πολίτη. Αποτελεσματικότερη διοίκηση για τον πολίτη. Αποτελεσματικότερη λειτουργία της περιφέρειας. Σήμερα πρέπει να ανταποκριθούμε στις μεταβαλλόμενες προκλήσεις και συνθήκες και να οδηγηθούμε σταδιακά σε μια σύγχρονη δομή και λειτουργία της περιφερειακής διοίκησης.

Για την ανάπτυξη της Μακεδονίας πρέπει να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη πολιτική, που θα περιλαμβάνει κυρίως νέες μορφές τουρισμού, με κεντρικό άξονα τον πολιτισμό. Η νέα τουριστική στρατηγική πρέπει να συνδυάζει τα δώρα της φύσης με τις ανθρώπινες δημιουργίες, με στόχο ένα τουριστικό προϊόν υψηλών προδιαγραφών που να μπορεί, κάτω από συγκεκριμένους όρους, να καταστεί και δυναμικός μοχλός ανάπτυξης. Η πολιτισμική «κατανάλωση» δεν συμβάλλει μόνο στην επίτευξη και στη βελτίωση οικονομικών μεγεθών. Δεν επιδρά μόνο στις πραγματικές και αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Επιδρά και στην καλλιέργεια των ανθρώπων.

Ως ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον θρησκευτικό τουρισμό, εφόσον η Ελλάδα, και ιδιαίτερα η περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, έχει τόση θρησκευτικότητα, τέτοια, η οποία δεν υπάρχει σε όλον τον κόσμο, με τα χιλιάδες μικρά και μεγάλα ονομαστά μοναστήρια σε χώρους που θα επιθυμούσε ο καθείς να επισκεφτεί.

Ένας επίσης τομέας ανάπτυξης του τουρισμού είναι και τα αρχαιολογικά πάρκα. Υπαίθρια μουσεία που συνήθως επικεντρώνονται σε ένα σύνολο μνημείων, όπως οι βασιλικοί τάφοι της Βεργίνας, και μπορούν να γίνουν πόλος έλξης για τους επισκέπτες ως χώροι με πολυδιάστατες λειτουργίες, εκπαιδευτική αποστολή και ψυχαγωγικές προτάσεις. Παραδείγματα έχουμε πολλά. Από την Τοσκάνη της Ιταλίας και τις Las Medulas της Ισπανίας μέχρι το πάρκο της Τροίας στη βορειοδυτική Τουρκία και το Xante στη Γερμανία, που έχει 400.000 επισκέπτες τον χρόνο. Η ανάπτυξη του πολιτισμικού τουρισμού δεν υπαγορεύεται μόνο από την ανάγκη βελτίωσης των οικονομικών πόρων της Περιφέρειας της Μακεδονίας. Υπαγορεύεται κυρίως από την ανάγκη να βελτιωθεί η στάση του κοινού απέναντι στον ελληνορθόδοξο πολιτισμό, την αισθητική και τη δημιουργία.

«Είναι γιʼ αυτές τις πέτρες που πολεμάμε», είχε πει ο Μακρυγιάννης. «Είναι αυτές οι πέτρες που θα δώσουν ζωή στον τόπο μας», θα πούμε εμείς σήμερα!


Σχολιάστε εδώ