Από το 1963 ήθελε να βάλει φωτιά στην Κύπρο ο δικτάτορας Δημ. Ιωαννίδης

Τη συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη, καθώς και πολλές άγνωστες λεπτομέρειες, κάνει ένας για χρόνια στενός συνεργάτης του Εθνάρχη, ο πρώην υφυπουργός παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας τα χρόνια 1963-1993, γνωστότατος Πάτροκλος Σταύρου.
Με αφορμή άρθρο του συναδέλφου Παν. Γαλιατσάτου στην «Καθημερινή» για τον θάνατο του αρχιβασανιστή ταξίαρχου της ΕΣΑ, ο υφυπουργός του Μακαρίου, σε επιστολή του προς την εφημερίδα, φέρνει στο φως γεγονότα που είχε ζήσει ο ίδιος. Γράφει συγκεκριμένα:
«Τις παραμονές των Χριστουγέννων 1963 -υπηρετούσε στην ΕΛΔΥΚ ο κύριος- ξέσπασαν στην Κύπρο διακοινοτικές ταραχές, οργανωμένες από την Τουρκία. Μέσω του Ν. Σαμψών εζήτησε επειγόντως για σοβαρό θέμα, είπε, συνάντηση με τον Μακάριο και η συνάντηση να γίνει νύχτα.
Ο Μακάριος τους εκάλεσε. Τι του είπε ο Ιωαννίδης; Εν μια νυκτί να σφάξουμε όλους τους Τουρκοκυπρίους, σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Κύπρου. Και έτσι, είπε, αφού δεν θα υπάρχουν Τουρκοκύπριοι για να ”προστατεύσει” ή να ”σώσει” η Τουρκία -προσέξετε!- δεν θα υπάρχει λόγος να ενδιαφέρεται για την Κύπρο ούτε να επεμβαίνει στην Κύπρο. Αυτή ήταν η έξυπνη πρότασή του. Ο Μακάριος τούς έστειλε στον αγύριστο και τους τα έψαλε. Δέκα χρόνια αργότερα ο ίδιος ο Ιωαννίδης καταστρέφει τον Ελληνισμό της Κύπρου, καλώντας τον φίλο του Σαμψών τηλεφωνικώς να του στείλει επί πίνακι την κεφαλή του Μακαρίου! Λίγα λεπτά νωρίτερα, το πρωί της 15ης Ιουλίου 1974, όταν του είπαν ότι είχαν βάλει πρόεδρο τον Σαμψών, ”Γ… την Παναγία σας, δεν βρίσκατε καλύτερον;”, ούρλιαξε. Του είπαν ότι ουδείς άλλος από τους επιλεγέντες εδέχετο και άλλοι έλειπαν από την Κύπρο. Γι’ αυτό έβαλαν τον Σαμψών, εκτός προγράμματος!
Είπε και κάτι άλλο ”σοφό” Ο Ιωαννίδης: ”Δεν έχουμε ενοχλήσει τους Τούρκους, δεν έχουμε αποφασίσει την Ένωση”. Βεβαίως, δεν ενόχλησε τους Τούρκους με τις μωρές στρατιωτικές επιχειρήσεις του. Μόνον Έλληνες σκότωνε. Αλλά δεν μπορούσε να σκεφτεί ο ηλίθιος τι δώρο έκανε στους Τούρκους; Θα του άξιζε ένα άγαλμα στην Άγκυρα ή την Κερύνεια. Δεν είχε αποφασίσει την Ένωση, λέγει. Αφού εν ονόματι της Ενώσεως έκανε το πραξικόπημα, για να απαλλαγούν από τον Μακάριο που ήταν το εμπόδιο στην Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, γιατί δεν έκαμε την Ένωση;
Αλλά ο Ιωαννίδης, με τις ψευτοπαλικαριές του, ήταν και μπαμπέσης, αφιλότιμος, ψεύτης, μπαγαπόντης. Και εξηγούμαι: Οκτώ μέρες πριν από το πραξικόπημα, ζήτησε από τον Μακάριο επαφή και συνομιλίες για εκτόνωση της κατάστασης, οι οποίες και έγιναν καθ’ όλη την εβδομάδα.
Το Σάββατο, 13 Ιουλίου 1974, διεμήνυσε στον Μακάριο ότι όλα βαίνουν καλώς, αποδέχεται τα συμφωνηθέντα, τα οποία θα ενέκρινε και πολιτικοστρατιωτική σύσκεψη στο Πεντάγωνο, στις 8 το πρωί, 15 Ιουλίου. Και την ώρα της συσκέψεως στο Πεντάγωνο, εξαπέλυε το πραξικόπημα στην Κύπρο για να σκοτώσει τον Μακάριο».


Σχολιάστε εδώ