Αναξιοποίητα 3 δισ. ευρώ

«Οι πόροι του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητοι».
Ο Ηλίας Κιούλος, από τα αξιολογότερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, δεν μασάει τα λόγια του. «Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε σε γρήγορες, αξιόπιστες και βιώσιμες παρεμβάσεις για την υποστήριξη των ανέργων και των εργαζομένων», μας λέει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κιούλος υπογραμμίζει ότι «ακόμα και εντός του πλαισίου του Μνημονίου υπάρχουν περιθώρια για ανάπτυξη πολιτικής προς όφελος των εργαζομένων» και προτείνει να καθιερωθεί πολιτική κινήτρων αντί της πολιτικής καταστολής προς τις επιχειρήσεις όσον αφορά την εφαρμογή της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Θα μπορούσαν, όπως μας επεξηγεί, να υπάρχουν οφέλη, ένα είδος ανταμοιβής στους εργοδότες που θα ήταν συνεπείς ως προς τις εργασιακές και τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις (σ.σ.: να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι στιγμής αυτοί που διαχρονικά και διακομματικά επιβραβεύονταν με «ειδικές ρυθμίσεις» είναι μονίμως οι ασυνεπείς και παραβάτες).
Στο ερώτημα κατά πόσο το υπουργείο Εργασίας είναι σε θέση να παρέμβει στο πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας (προβλέπεται ότι σύντομα οι άνεργοι θα ξεπεράσουν το 1.000.000), ο κ. Κιούλος υποστηρίζει ότι απαιτούνται πολιτικές καινοτόμες και ευέλικτες, και αναφέρει ως παράδειγμα την ανάπτυξη ενός πρότυπου μηχανισμού υποστήριξης ανέργων από ομαδικές απολύσεις (άμεσα μέτρα ενίσχυσης, νομική συνδρομή και διαμεσολάβηση για την αντιμετώπιση κάθε είδους συνεπειών, υποστήριξη για επανατοποθέτηση στην αγορά εργασίας).
Η καλή συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους αρμοδίους του ΣΕΠΕ ίσως βοηθήσει για μια πιο δραστική παρουσία και παρέμβαση στις νέες δομές, που εδώ και καιρό θυμίζουν Μεσαίωνα.


Σχολιάστε εδώ