Έδωσε το… στίγμα της στο υπουργείο Εργασίας η Λ. Κατσέλη

Για «τεράστια διαφορά» με την προσέγγιση του προκατόχου της Α. Λοβέρδου κάνουν λόγο οι συνδικαλιστές, που βεβαίως υπογραμμίζουν ότι οι δυνατότητες κινήσεων της υπουργού είναι σχεδόν ανύπαρκτες, εξαιτίας των «κανόνων» του Μνημονίου της ντροπής.
Στην πρώτη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, οι Στ. Ανέστης, Φιλ. Θωμάς και Βαγγ. Μουτάφης από την ΠΑΣΚΕ, ο γεν. γραμματέας Βαγγ. Μπουζούλας (ΔΑΚΕ) και ο αναπληρωτής πρόεδρος Γ. Γαβρίλης (Αυτόνομη Παρέμβαση). Απόντες οι κ. Γ. Πέρρος και Θ. Κούτρας από το ΠΑΜΕ, το οποίο όλο και απομακρύνεται από τις συλλογικές διαδικασίες της ΓΣΕΕ.
Η πρώτη συμφωνία αφορά στον ΟΜΕΔ (μεσολάβηση – διαιτησία), απομένει όμως η έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος για να αποδειχθεί στην πράξη ότι όντως θα ισχύσει η προφορική δέσμευση της κ. Κατσέλη στην κοινά αποδεκτή λύση που βρέθηκε. Η υπουργός άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο συμφωνίας και σε ζητήματα που έθεταν τα συνδικαλιστικά στελέχη και δεν μπορούσε να αποδεχθεί σε αυτήν τη φάση, είτε γιατί θα υπήρχε αντίδραση από συναρμόδια υπουργεία είτε γιατί προσωπικά είχε σοβαρές επιφυλάξεις.
Οι συναντήσεις της υπουργού με την ηγεσία της ΓΣΕΕ θα συνεχιστούν σύντομα, καθώς παραμένουν ανοικτά τα ζητήματα που αφορούν στον θεσμό των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τις οποίες αποδυναμώνει το Μνημόνιο της ντροπής και ο εργασιακός μεσαίωνας που επικρατεί παντού, χωρίς κανείς να μπορεί ν’ αποκρούσει τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.
Ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης, στις διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών για τις περικοπές μισθών και συντάξεων, παραδέχθηκε ότι «πράγματι, είναι άδικο να ψαλιδίζονται οι χαμηλές συντάξεις και οι χαμηλοί μισθοί» για να προσθέσει ότι «αν και όταν η οικονομία το επιτρέψει, τότε θα επιστραφούν τα ποσά που παρακρατήθηκαν».
• Σε καλό κλίμα (δεν μπορούσε άλλωστε να ήταν διαφορετικά) πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση γνωριμίας της κ. Κατσέλη με τους συντάκτες του εργατικού ρεπορτάζ. Η υπουργός χαιρέτησε έναν προς ένα τους δημοσιογράφους και στη συνέχεια συνέστησε τους «νεοφερμένους» υφυπουργούς κ.κ. Άννα Νταλάρα και Βασ. Γκεγκέρογλου που θα αναλάβουν θέματα μετανάστευσης και εργασιακά αντιστοίχως (σ.σ.: ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης είναι παλιός γνώριμος).
Για μέτρα προστασίας των ανέργων μίλησε η υπουργός, για την ανάγκη εξασφάλισης αξιοπρεπών συντάξεων (χωρίς να προσδιορίσει το πού) μέσα σ’ ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα μίλησε ο κ. Κουτρουμάνης, για «Μνημόνιο» και στα θέματα των μεταναστών προειδοποίησε η κ. Νταλάρα, αν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με κοινωνικούς όρους, όπως είπε. Ο κ. Γκεγκέρογλου αναγνώρισε την ανάγκη παρακολούθησης των εργασιακών σχέσεων και προστασίας των εργαζομένων.
Σύσσωμη πάντως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναμένει την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων, που θα καθορίζουν τις αρμοδιότητές τους – και με τη «βούλα».


Σχολιάστε εδώ