Ψάχνουν για σωσίβιο…

ΑΓΩΝΙΩΔΕΙΣ προσπάθειες καταβάλλει η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» των εσόδων, καθώς η σημαντική υστέρηση απειλεί να τινάξει στον αέρα το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει επιβάλει το Μνημόνιο. Στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια για την αύξηση των εσόδων, ενώ η λήψη νέων μέτρων δείχνει… αναπόφευκτη. Παρά τις περί του αντιθέτου καθησυχαστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η αύξηση του ΦΠΑ στις μεσαίες κατηγορίες είναι απλώς θέμα ημερών. Αυξημένες είναι στο υπουργείο Οικονομικών οι προσδοκίες από την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων από το 2000 μέχρι το 2009 και αναμένεται η σχετική ρύθμιση. Πρόσθετα έσοδα περιμένουν και από την εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, μέτρο που θα εφαρμοστεί -για ευνόητους λόγους- αμέσως μετά τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θετικά ήταν τα σχόλια από Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Ένωση για την πορεία εφαρμογής των μέτρων, με τον αρμόδιο Επίτροπο Όλι Ρεν να επιμένει, ωστόσο, στην ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών.
Οι αγορές πάντως εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές, ενδεικτικό το γεγονός ότι τα spreads εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη. Επίσης η χώρα μας δανείσθηκε εκ νέου ακριβά, αφού το επιτόκιο στα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας κινήθηκε στο 4,82%. Ταυτόχρονα ο πληθωρισμός συνεχίζει την ανηφορική του πορεία και η οικοδομική δραστηριότητα την καθοδική.

Σύγχυση
ΤΗΝ ΑΣΑΦΕΙΑ και τη σύγχυση ενίσχυσαν οι αναφορές του πρωθυπουργού στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Παπανδρέου είπε, μεταξύ άλλων, ότι αν όλα εξελιχθούν ομαλά, δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Δεν απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο νέας αύξησης του ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και της εξίσωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.
Παράλληλα δεν άφησε κανένα περιθώριο λήψης μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από το Μνημόνιο, μεταθέτοντας στο μέλλον τις όποιες αποφάσεις. Σκληρή ήταν η κριτική που άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα λεγόμενα του κ. Παπανδρέου, με τη Νέα Δημοκρατία να τον κατηγορεί εμμέσως ότι έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς στην ομιλία του στη ΔΕΘ ανέλυσε διεξοδικά τις προτάσεις του κόμματός του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την ταχύτερη λήξη της ισχύος του Μνημονίου. Παράλληλα επέμεινε στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα στον τομέα της ανάπτυξης προκειμένου να τονωθεί η αγορά. Την ίδια στιγμή οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών κόντρα στην απελευθέρωση των μεταφορών, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις των βενζινοπωλών στην επιβολή πλαφόν στην τιμή της βενζίνης, προκάλεσαν γενική αναταραχή τις προηγούμενες ημέρες. Αναστάτωση στο μέτωπο των μεταφορών προκαλούν και οι απεργίες των εργαζομένων στον ΟΣΕ, που αντιδρούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης του Οργανισμού που προωθεί η κυβέρνηση κατʼ εντολήν της «τρόικας».
Αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα προκάλεσε η έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία μεταξύ άλλων ασκείται κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης γιατί δεν στηρίζουν την κυβέρνηση στην εφαρμογή των μέτρων που επιβάλλει το Μνημόνιο. Κάτι που συνιστά ευθεία ανάμειξη στα εσωτερικά της χώρας. Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ότι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκαθίστανται σε μόνιμη βάση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να ελέγχουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Δημοψήφισμα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ δημοψηφίσματος για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα, έδωσε ο Γ. Παπανδρέου στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. Μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι οι εκλογές του Νοεμβρίου είναι κρίσιμες και κάλεσε τα στελέχη να στηρίξουν τους υποψήφιους του κόμματος. Πολιτικό χαρακτήρα στις εκλογές του Νοεμβρίου έδωσε και η Αλ. Παπαρήγα, η οποία τις χαρακτήρισε ισοδύναμες με τις βουλευτικές, ενώ ζήτησε από τους πολίτες με την ψήφο τους να «συντρίψουν» τον δικομματισμό. Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Β. Μιχαλολιάκου για τον Πειραιά στη Νέα Δημοκρατία έκλεισαν ουσιαστικά όλες τις σοβαρές εκκρεμότητες.
Κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ ο Γ. Καρατζαφέρης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Κ. Βελόπουλου για την Κεντρική Μακεδονία, ενώ κατηγόρησε Σαμαρά και Μπακογιάννη ότι η κόντρα τους ευθύνεται για την πολυδιάσπαση της ευρύτερης δεξιάς παράταξης.

Επιμένει
ΚΑΤΑΘΕΤΟΝΤΑΣ στην Εξεταστική Επιτροπή, ο Θ. Τσουκάτος επέμεινε στα όσα είχε πει στη Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Ζήμενς, ότι το 1 εκατ. μάρκα που πήρε από τη γερμανική εταιρεία πήγε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Κάλεσε μάλιστα και όλους τους άλλους που γνωρίζουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Στην κατάθεσή της η Ντ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στο σκάνδαλο, ότι όσα λέγονται για τις σχέσεις της με τη γερμανική εταιρεία είναι υπερβολές κι έκανε λόγο για «επίθεση λάσπης» από τα Μέσα Ενημέρωσης.
Ακόμη είπε ότι οι σχέσεις της με τον Μιχ. Χριστοφοράκο ήταν καθαρά… κοινωνικές και πως μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου πήρε αποστάσεις από εκείνον.
Αίσθηση και ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η κατάθεση της Κατ. Βουλγαράκη στην Προανακριτική για το Βατοπέδι.
Ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι η ανταλλαγή των εκτάσεων σχεδιάσθηκε από τον Κ. Καραμανλή, ο οποίος μέσω των Θ. Ρουσόπουλου και Γ. Αγγέλου έδωσε εντολή στους αρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες ρυθμίσεις.
Στην Επιτροπή αρνήθηκε να καταθέσει η πρώην γραμματέας του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Μαντέλη, επικαλούμενη το γεγονός ότι είναι κατηγορούμενη στην τακτική δικαιοσύνη.


Σχολιάστε εδώ