ΤΡΙΚΟΥΒΕΡΤΟΣ ΚΑΒΓΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

Πρόεδρος Χριστόφιας ισχυρίζεται ότι έχει σημαδέψει τα έγγραφα που έδωσε στα κόμματα και ότι η διαρροή έχει γίνει από το Κίνημα των Οικολόγων. Στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο της Δευτέρας υπήρξε ένταση λόγω των διαρροών που φέρνουν σε δύσκολη θέση τον κύπριο Πρόεδρο, ο οποίος κατηγορείται και από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, από κόμματα, καθώς και πολιτικούς ότι υιοθετεί καταστροφική πορεία στο Κυπριακό.

Ήταν χαρακτηριστική επί τούτου η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρη Συλλούρη ότι το ζητούμενο δεν είναι να εξευρεθεί κοινή φωνή στο Εθνικό, διότι, όπως τόνισε, πώς να εξευρεθεί κοινή φωνή όταν ο Πρόεδρος υποβάλλει προτάσεις που οδηγούν στην καταστροφή;

Προσεγγίζεται
η τουρκική λογική

Οι προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια στο εδαφικό, θεωρητικά δίδουν τον πρώτο λόγο στους ελληνοκύπριους πρόσφυγες για τη διαχείριση της περιουσίας τους στα κατεχόμενα, όμως μέσα από κριτήρια που τίθενται και άλλους μηχανισμούς, τον πρώτο λόγο έχουν οι Τουρκοκύπριοι και έποικοι σφετεριστές των ελληνοκυπριακών περιουσιών, οι οποίοι ονομάζονται πλέον χρήστες.

Οι προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια είναι ενταγμένες στο πνεύμα και στο γράμμα του Σχεδίου Ανάν και στο σημείο αυτό έχει γίνει έντονη κριτική από τους Οικολόγους και από τον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος υποστήριξε σε τηλεοπτική συζήτηση ότι οι ελληνοκύπριοι πρόσφυγες χάνουν το δικαίωμα να έχουν τον πρώτο λόγο στην αποκατάσταση των περιουσιών τους στα κατεχόμενα. Οι προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια δεν επιτρέπουν στην πράξη την επιστροφή των ελληνοκυπρίων προσφύγων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, ενώ επιτρέπουν στους Τουρκοκύπριους και στους εποίκους, οι οποίοι θα νομιμοποιηθούν, να έχουν πλειοψηφία επί του εδάφους και του πληθυσμού.

Η φόρμουλα αυτή συγκλίνει με την τουρκική περί διζωνικής θέση, ότι στον βορρά θα πρέπει το τουρκικό στοιχείο να έχει την πλειοψηφία και στο έδαφος και στον πληθυσμό. Πρόκειται για μια μορφή διχοτόμησης.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας βρίσκεται σε δύσκολη θέση, διότι κατηγορείται πλέον ότι δεν οδηγεί με τους χειρισμούς του τα πράγματα σε λύση, αλλά προς τη διχοτόμηση.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις προτάσεις της στο εδαφικό καταργεί το δικαίωμα της ιδιοκτησίας των προσφύγων και το ΑΚΕΛ, από την πλευρά του, κατηγορεί όσους διαφωνούν με τον Πρόεδρο ότι δαιμονοποιούν τις προτάσεις του Χριστόφια.


Σχολιάστε εδώ