«Ταφόπλακα» στο Μνημόνιο βάζει ο Σαμαράς!

Η παρουσία του προέδρου της ΝΔ γίνεται εν μέσω πολιτικής ρευστότητας [διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ με απουσία στο εξωτερικό του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, εστίαση του ΚΚΕ στο δίπολο κεφάλαιο-εργασία προκειμένου να αποφευχθεί όποιος συνειρμός συστράτευσής του με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, στροφή του ΛΑΟΣ έναντι του καταστροφικού Μνημονίου και ανεξήγητες (;) καραμπόλες στον ΣΥΡΙΖΑ], κοινωνικών εντάσεων και νέων πιέσεων – επιπλήξεων από πλευράς «τρόικας» και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Εν όψει της παρουσίας του στη ΔΕΘ ο Σαμαράς είχε συνάντηση με τους κομματικούς φορείς – μεταξύ τους αντιπροσωπείες από τη ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, με επικεφαλής τον Βαγγ. Μπουλούλη (γενικό γραμματέα της ΓΣΕΕ) καθώς και τη ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα με επικεφαλής τον Ηλ. Ηλιόπουλο (αντιπρόεδρο της ΑΔΕΔΥ). Οι συναντήσεις του προέδρου της ΝΔ έγιναν ξεχωριστά, καθώς από τις «δύο» ΔΑΚΕ ξεχωριστά άκουσε τόσο τα προβλήματα των εργαζομένων όσο και τις λύσεις που προτείνουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες. Παρόντες στις συναντήσεις και οι κ. Γ. Μανώλης και Φιλ. Ταύρης (γραμματέας και αναπληρωτής Συνδικαλιστικών Φορέων).

«Πιο πολλά, πιο σκληρά, πιο παρεμβατικά σε περικοπές μισθών και συντάξεων» νέα μέτρα στο πλαίσιο του Μνημονίου αναμένει ο κ. Σαμαράς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αγώνων για ανατροπή του Μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει ότι μόνο με αναπτυξιακή πολιτική, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και ενίσχυση αμέσως των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων για να κινηθεί η αγορά, θα σηματοδοτηθεί η έναρξη της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα. Η μείωση της ανεργίας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων απαιτούν αμέσως θετικές δράσεις και συνδυασμένες παρεμβάσεις για να δρομολογηθεί η έξοδος από την κρίση και το Μνημόνιο…

Ως προς τις σχέσεις του κόμματος (ΝΔ) με τους συνδικαλιστές, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι είναι αναπόφευκτο «να μη συγκλίνουμε πάντα και προφανώς δεν πρόκειται να συναποφασίζουμε, οπότε εισέπραξε και την απάντηση των εκπροσώπων της ΔΑΚΕ ότι η παράταξη τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα θα δρα αυτόνομα και ανεξάρτητα από κόμματα και κυβερνήσεις.

Συνδικαλιστικά στελέχη δεν αποκλείουν ο κ. Σαμαράς, στη διάρκεια της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, να εξαγγείλει την πρόθεσή του να καταθέσει για κάθε θέμα που θα προκύπτει ξεχωριστά νομοσχέδια, ώστε να αποσαφηνίζονται και οι προθέσεις αλλά και οι λύσεις που θα προτείνει η ΝΔ κατά περίπτωση. Οι ίδιοι συνδικαλιστές αναμένουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα επαναλάβει και την τοποθέτησή του σύμφωνα με την οποία «είναι λαϊκισμός η επίθεση συνολικά κατά των συνδικαλιστών που προσφάτως εκδηλώνεται σε διάφορα Μέσα Ενημέρωσης, όπως λαϊκισμός είναι και η υπεράσπιση συντεχνιών…».

Προσεγγίσεις, έπειτα από μελέτες και διάλογο με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, θα επιχειρήσει η Ρηγίλλης, ώστε να αντιμετωπίσει σφαιρικά τα προβλήματα και τις πολιτικές-κοινωνικές οξύνσεις που διαφαίνονται σε χώρους όπως είναι οι συγκοινωνίες, με αιχμή τον ΟΣΕ, η απελευθέρωση ενέργειας και οι αντιδράσεις των εργαζομένων που συνοψίζονται στις προειδοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Οι τελικές θέσεις θα ληφθούν ύστερα από συζητήσεις της ηγεσίας με τους αρμόδιους τομεάρχες.

Και «αυτοκριτική» από τον κ. Σαμαρά για κυβερνητικές επιλογές και πρακτικές του παρελθόντος περιμένουν τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ, υπογραμμίζοντας όμως ότι την κύρια ευθύνη για την αδιέξοδη καταστροφική πορεία της χώρας την έχει το ΠΑΣΟΚ με τους χειρισμούς του («ατυχείς ή σκόπιμους») τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του.

Σύμφωνα με ορισμένους συνδικαλιστές από τους συνομιλητές του κ. Σαμαρά, στις πρώτες, επίσημες συναντήσεις του με τους εκπροσώπους της συνδικαλιστικής παράταξης του πολιτικού φορέα του οποίου ηγείται, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε σε μια δεσμευτική υπόσχεση. Όταν (αν) η ΝΔ επανέλθει στη διακυβέρνηση της χώρας, τότε θα προχωρήσει στην αποκατάσταση όλων των παρενεργειών του Μνημονίου! Με άλλα λόγια, θα καταργηθούν αντεργατικοί και αντιασφαλιστικοί νόμοι, θα αποκατασταθούν μισθού και συντάξεις, θα καταργηθεί (ξανά) ο ΛΑΦΚΑ, κ.λπ.

Εφόσον ο κ. Σαμαράς επαναλάβει δημοσίως στη ΔΕΘ τη δέσμευση αυτή, τότε θα αποδειχθεί ότι οι –όποιες– προσεχείς εκλογές επηρεάζουν άμεσα το πολιτικό σκηνικό και προκαλούν ακόμη και σοβαρές μεταλλάξεις.


Σχολιάστε εδώ