Πολλές και μικρές δόσεις πρέπει να έχει η περαίωση για να φέρει έσοδα

Μόνο έτσι θα εισπράξετε λεφτά, διαφορετικά θα έχει και αυτή η περαίωση την τύχη της προηγούμενης, που έγινε πριν από λίγους μήνες και όριζε σε 6 δόσεις την εξόφληση των οφειλών στην Εφορία. Και είδατε τι προσέλευση υπήρξε.
Σίγουρα θα γεμίσει το σακούλι, κύριε Παπακωνσταντίνου, φασούλι το φασούλι. Και έτσι και έσοδα θα έχετε και στην αγορά θα αφήσετε κάποιες ακόμη αναπνοές…
Συνάδελφοί σας, μάλιστα, βουλευτές, που χρημάτισαν μέλη κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ σε οικονομικά υπουργεία, πάνε πολύ πιο πέρα. Προτείνουν οι Εφορίες να καλέσουν έναν – έναν αυτούς που χρωστάνε και να κάνουν συμφωνία με τον καθένα. Αυτά χρωστάς, πες μας πόσα μπορείς να πληρώνεις τον μήνα. Βάλε υπογραφή στη συμφωνία και αν δεν την τηρήσεις θα έχεις βαριά πρόστιμα και ξεκίνα. Πρόκειται για μια πρόταση που διευκολύνει πολύ τους πολίτες που χρωστούν στο Δημόσιο και μπορεί να εφαρμοστεί.
Υπάρχουν λύσεις κύριε υπουργέ… Και λεφτά να μαζέψετε και να δείξετε ότι ζείτε το πρόβλημα επιβίωσης που έχει ο κόσμος και δεν του βάζετε το μαχαίρι στον λαιμό.
Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά. Ότι το Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής της χώρας. Και εναντίον του δεν κάνετε τίποτα, κύριε υπουργέ. Χρωστάει ένα σωρό λεφτά, από μικροποσά ακόμα και 3.000 ευρώ, μέχρι εκατομμύρια, που συνολικά μαζεύονται, όπως έχει γραφτεί επανειλημμένα, σε 15 δισ. ευρώ, από συμβάσεις που αφορούν ένα σωρό προμήθειες, κατασκευές έργων κ.λπ. Οι επιχειρήσεις που έχουν δοσοληψίες με το Δημόσιο έχουν πληρώσει τον ΦΠΑ, δηλαδή χρηματοδοτούν το Δημόσιο, έχουν δανεισθεί για να πάρουν τις πρώτες ύλες, έχουν εκχωρήσει τα τιμολόγια σε εταιρείες factoring, πληρώνουν τόκους και τα υπουργεία και οι δημόσιοι Οργανισμοί δεν πληρώνουν. Ούτε καν δίνουν σημασία οι γραφειοκράτες στον δύστυχο επιχειρηματία, που κινδυνεύει να του σφραγίσουν την επιταγή.
Το Δημόσιο, κύριε Παπακωνσταντίνου, δεν πρέπει να πληρώσει; Τουλάχιστον πάρτε μια απόφαση ο ΦΠΑ να πληρώνεται όταν εξοφλεί η δημόσια υπηρεσία το τιμολόγιο, παρακρατώντας το ποσό του ΦΠΑ.
Απλά πράγματα είναι, κύριε Παπακωνσταντίνου. Δεν μπορεί να ζητάτε να πληρώσουν τα χρέη τους στην Εφορία οι πολίτες και το Δημόσιο να μην πληρώνει αυτά που τους χρωστάει. Αυτά ούτε στην… Ουγκάντα δεν γίνονται…


Σχολιάστε εδώ