Περιφερειακές εκλογές στην Αττική

Κατ’ αρχάς τι είναι ο περιφερειάρχης ως αξίωμα, ποιες είναι οι αρμοδιότητές του, τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει; Ο περιφερειάρχης δεν έχει καμία σχέση, ως αξίωμα, με τον παλαιό υπερνομάρχη. Ο υπερνομάρχης ήταν ένα κατά βάσιν τυπικό αξίωμα, που χρησίμευε περισσότερο στο να πανηγυρίσει το ένα ή το άλλο κόμμα τη βραδιά των εκλογών. Η όποια εξουσία υπήρχε ήταν στα χέρια των νομαρχών. Ο περιφερειάρχης αντιθέτως είναι ένα αξίωμα εξαιρετικά σοβαρό. Για πρώτη φορά θα υπάρχει ένας εκλεγμένος και όχι διορισμένος από την εκάστοτε κυβέρνηση θεσμός, που θα επηρεάζει με τις αποφάσεις του δραστικά την καθημερινότητα των πολιτών. Η πορεία των δημοσίων έργων, η προστασία του περιβάλλοντος, ο έλεγχος του παραεμπορίου και σειρά άλλων θεμάτων θα επηρεάζονται αποφασιστικά από το εάν αυτός ο άνθρωπος, που θα λάβει τη συγκεκριμένη εντολή, θα μπορεί ή δεν θα μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του. Τα κόμματα πολλά θα βρουν να πουν τη βραδιά των εκλογών, αναλόγως του αποτελέσματος, οι πολίτες όμως (στην Αττική 4.000.000) θα ζήσουν με αυτόν τον περιφερειάρχη και τις ικανότητες ή τις αδυναμίες του, τα επόμενα 4 χρόνια.

Επίσης τι δεν μπορεί να κάνει ο περιφερειάρχης; Δεν μπορεί να διαπραγματευθεί ή να αλλάξει κατ’ ουδένα τρόπο το περίφημο Μνημόνιο. Η όλη περί Μνημονίου ή Αντιμνημονίου συζήτηση μπορεί να είναι δημοφιλής, αλλά θα αποτελέσει καταστροφικό κριτήριο επιλογής ψήφου, διότι απλά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον περιφερειάρχη Αττικής.

Αντιθέτως, το εάν θα βρίσκεται στη θέση αυτή κάποιος που θα θέσει ως στόχο του τον έλεγχο του παραεμπορίου, αξιοποιώντας όλες τις ελεγκτικές αρχές που θα διευθύνει για να βρίσκουν τις αποθήκες στις οποίες φυλάσσουν τα παράνομα προϊόντα τους, θα κρίνει εάν θα μπορείς να έχεις το μαγαζί σου ελεύθερο να λειτουργεί χωρίς όλους αυτούς μπροστά σου ή όχι….

Το εάν θα βρίσκεται στη θέση αυτή ένας περιφερειάρχης που θα πιέζει δραστικά με τα όπλα πια που διαθέτει και την κεντρική κυβέρνηση, αλλά και τους δήμους για να κάνουν τη δουλειά τους, έτσι ώστε να μην υπάρχουν γκέτο στο κέντρο των Αθηνών, του Πειραιώς ή αλλού, είναι μεγάλο θέμα για όλους μας.

Το εάν κυρίως θα βρίσκεται στη θέση αυτή ένας περιφερειάρχης που θα έχει αποδείξει από την έως τώρα διαδρομή του, ότι μπορεί να διοικήσει ή όχι έναν τόσο πολύπλοκο οργανισμό, πρέπει να αποτελέσει βασικό κριτήριο ψήφου.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να βρίσκεται στη θέση αυτή ένας περιφερειάρχης, ο οποίος εάν χρειαστεί να συγκρουστεί σκληρά με την κυβέρνηση, θα το κάνει χωρίς δισταγμό. (Αυτό είναι πιστεύω και το μεγαλύτερο μειονέκτημα του κ. Γιάννη Σγουρού, όσο καλός νομάρχης κι αν υπήρξε, και πράγματι υπήρξε, το ότι είναι ΠΑΣΟΚ και μόνον για λόγους πολιτικής ισορροπίας θα έπρεπε αυτό να τον αποκλείει από το συγκεκριμένο αξίωμα).

Κατεβαίνω σε αυτές τις εκλογές και διεκδικώ την ψήφο των πολιτών, διότι ξέρω ποια είναι τα προβλήματα και μπορώ να τα λύσω.

Διεκδικώ τη θετική ψήφο των πολιτών της Αττικής, για να έχουμε από την επομένη κιόλα ημέρα χειροπιαστά αποτελέσματα σε προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και που κανείς δεν μιλά φωναχτά γι’ αυτά.

Θα είναι μια ακόμη μεγάλη χαμένη ευκαιρία για όλους μας, εάν αφήσουμε την προεκλογική συζήτηση να επικεντρωθεί στο εάν ο όποιος περιφερειάρχης εκλεγεί, θα επιτρέπει ή όχι στον κ. Τόμσεν να επισκέπτεται ή όχι τα κτίρια της Περιφέρειας ή στο ποιος περιφερειάρχης θα δώσει περισσότερες και μεγαλύτερες συντάξεις…


Σχολιάστε εδώ