Οι τραπεζίτες των φοροπαραδείσων…

Σκληρή επίθεση στις τράπεζες που διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή του «έξυπνου χρήματος» μέσω φορολογικών παραδείσων εξαπέλυσε την Πέμπτη ο Γ. Παπανδρέου. Πρότεινε μάλιστα στους ομολόγους του την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο σε κράτη που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά και στις τράπεζες, που είναι υπεύθυνες για μεγάλη «διαρροή» δημοσίων εσόδων, αφού διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή και υπονομεύουν την οικονομική πολιτική των κρατών.

• Άριστη η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και αξιέπαινη. Όμως, το «Π» και αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά, όπως και ο Γ. Δραγασάκης εκ μέρους του ΣΥΝ, έχουν αποκαλύψει την άριστη σχέση μεγάλων ελληνικών τραπεζών με τους φορολογικούς παραδείσους, ακόμη και τους πλέον εξωτικούς, όπου εγκαθιστούν τα τελευταία χρόνια «στρατιές» θυγατρικών – προφανώς όχι μόνο λόγω του εύκρατου κλίματος και των ωραίων παραλιών, αλλά για να αποφύγουν φόρους οι ίδιες και οι πελάτες τους. Ακόμη και η Εθνική Τράπεζα είχε ιδρύσει στα Νησιά Καϊμάν θυγατρική, από κοινού με την Credit Suisse, για να επενδύει, όπως έλεγε τότε η διοίκηση Αράπογλου, σε… ομόλογα – για να μη θυμίσουμε τις θυγατρικές στα Νησιά της Μάγχης και τις διαφημίσεις στην ιστοσελίδα της ΕΤΕ των δυνατοτήτων που δίνουν στους έχοντες πλούτο και… κακές σχέσεις με την εφορία.

• Το ερώτημα, λοιπόν, είναι απλό, αγαπητέ πρόεδρε: Θα στρέψει κάποτε μια κυβέρνηση τον ελεγκτικό της μηχανισμό σε αυτές τις «ευγενείς» δραστηριότητες των ελληνικών τραπεζών; Ή θα περιμένουμε μέχρι να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να τις τιμωρήσει για το κακό που προκαλούν στα δημόσια οικονομικά των κρατών της Ευρωζώνης;

• Μαζική απώλεια τριχών προκαλεί μια ανάγνωση του τελευταίου νομοσχεδίου του Δ. Ρέππα για τις νέες αποστάσεις ασφάλειας των πρατηρίων από χώρους συνάθροισης κοινού. Ορίζει το νομοσχέδιο ελάχιστη απόσταση ασφάλειας τα 50 μέτρα, κάνοντας μάλιστα αναφορές… γκραν γκινιόλ για τους κινδύνους από μια πυρκαγιά ή έκρηξη σε κάποιο πρατήριο – πολύ αμερικανικό σινεμά βλέπουν στο υπουργείο Υποδομών.

• Τι θα γίνει, όμως, με τα βενζινάδικα που λειτουργούν από χρόνια σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από τους χώρους συνάθροισης, που είναι πολλά, ιδίως στα αστικά κέντρα; Θα πρέπει, λέει, να απομακρυνθούν εντός 12 ετών! Μα, αν είναι τόσο σοβαρός ο κίνδυνος, είναι δυνατόν να ζουν οι περίοικοι άλλα 12 χρόνια με τις –υποτιθέμενες- «βόμβες» δίπλα στην πόρτα τους; Όλα αυτά είναι αστεία, βέβαια: όλοι γνωρίζουν ότι τα πρατήρια καυσίμων με τις σημερινές προδιαγραφές τους έχουν τόσες πιθανότητες πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος, όσο πιθανό είναι να σκοτωθεί κανείς από ένα τούβλο που θα του πέσει στο κεφάλι στο κέντρο της Αθήνας. Απλώς, φαίνεται ότι προς χάριν της διατήρησης των περιορισμών για τα σούπερ μάρκετ και της σταδιακής «κάθαρσης» της αγοράς από τα πολλά πρατήρια, για την οποία πιέζουν αφόρητα τα διυλιστήρια και οι μεγάλες εταιρείες εμπορίας, οδηγούμαστε σε παράλογες ρυθμίσεις, που δεν εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης…

• «Δεν ξέρουμε τίποτα για έμβασμα 1,1 εκατ. δολ. από την Siemens στην ΟΤΕ International το 2001 και όποιος έχει στοιχεία ας τα προσκομίσει», έλεγε πριν από λίγες ημέρες σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΟΤΕ. Την Πέμπτη, η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαίωσε με την έκθεσή της προς την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Siemens, ότι το «αμαρτωλό» έμβασμα είναι υπαρκτό. Τι σκοπεύει να κάνει άραγε, ο… πρωταθλητής της διαφάνειας, κ. Βουρλούμης, τώρα που τα στοιχεία προσκομίσθηκαν και έρχονται από την πιο επίσημη πηγή; Θα «ξεσκονίσει» τα βιβλία του ΟΤΕ και των θυγατρικών του, για να μάθουμε κάποτε για ποιο λόγο η Siemens πλήρωσε από τα «μαύρα ταμεία» της μια θυγατρική του Οργανισμού, καθώς και ποιοι ήταν οι τελικοί παραλήπτες των δολαρίων; Μάλλον απίθανο, λένε όσοι ξέρουν. Η «ομερτά» στον ΟΤΕ για αυτά τα θέματα είναι ισχυρή και διαχρονική. Και δεν αφήνει περιθώρια υπερβολικής… διαφάνειας.


Σχολιάστε εδώ