ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ!

Έτσι και με την απόφασή του στις 14 Σεπτέμβρη έχρισε ουσιαστικά πρωθυπουργό αντ’ αυτού τον πρώην δήμαρχο της Πάρου, τον Γιάννη Ραγκούση!

Άλλωστε ο πρωθυπουργός, τον οποίο ψήφισε ο λαός πριν από έναν περίπου χρόνο, τον περισσότερο χρόνο βρίσκεται εκτός Ελλάδας. Μόνο… κατ’ εξαίρεση καταδέχεται, μας κάνει τη χάρη, να ασχολείται με τη διακυβέρνηση της χώρας. Οπότε… περίπου φυσιολογικό είναι να ορίσει διάδοχό του, όπως επεσήμανε απ’ την περασμένη Κυριακή «ΤΟ ΠΑΡΟΝ».

Φυσικά η έμπνευση του Γ. Παπανδρέου να δώσει τις αρμοδιότητες που έδωσε στον Ραγκούση επί της ουσίας σχοινοβατεί στα όρια της θεσμικής και συνταγματικής εκτροπής. Και αυτό το επισημαίνουν ακόμα και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και κυβερνητικά στελέχη, τα οποία διαθέτουν νομικές γνώσεις. Στο κάτω κάτω, τονίζουν, ο λαός ψήφισε άλλον για να κυβερνά τη χώρα, τον Γ. Παπανδρέου. Κι αν αυτός… βαριέται να μας κυβερνά, ας ακολουθήσει τις συνταγματικές διαδικασίες. Και όχι με μια απόφασή του να σηματοδοτεί εκτροπή! Βεβαίως η απόφαση του πρωθυπουργού, να βάλει ουσιαστικά τη χώρα στον… αστερισμό Ραγκούση, σηματοδοτεί και την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, όπως επεσήμανε επίσης «ΤΟ ΠΑΡΟΝ». Αλλά αυτό ακριβώς πολλαπλασιάζει και τις εναντίον τού «αντ’ αυτού» αντιδράσεις, τον υπόγειο –προς το παρόν…– εναντίον του πόλεμο. Και σε αυτές τις αντιδράσεις συσπειρώνονται ετερόκλητα στελέχη (Πάγκαλος, Παμπούκης, Βενιζέλος, Χρυσοχοΐδης, Διαμαντοπούλου κ.ά.).

Και αυτές τις αντιδράσεις, όσο κι αν δεν εκφράζονται ακόμα δημόσια, τις γνωρίζουν και ο Παπανδρέου και ο Ραγκούσης. Και μηχανεύονται διάφορα τερτίπια για να τις αμβλύνουν, όπως το να καλούνται στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο υπουργείο Προεδρίας και άλλοι υπουργοί.

Αλλά τι σημαίνει αυτό, όταν ο Γ. Παπανδρέου με την απόφασή του εκχωρεί στον πρώτο τη τάξει υπουργό, και εκλεκτό του, ακόμα και τη δυνατότητα να παίρνει νομοθετικές πρωτοβουλίες καπελώνοντας όλους τους υπουργούς;

Εναντίον
Ραγκούση…

Στην ουσία ο Γιώργος με τις επιλογές του, με τον ανασχηματισμό αλλά και μετά, αυτό που έκανε ήταν να κατασκευάσει ένα μικρό Υπουργικό Συμβούλιο, αποτελούμενο απ’ τους εκλεκτούς του, απ’ την παρέα του. Με αποτέλεσμα να συμμετέχει σε αυτό ακόμα κι ο Δρούτσας, προφανώς για να συνεισφέρει στην… παραγωγή πολιτικής!

Όπως προαναφέραμε, αυτή η πέρα από κάθε θεσμική διαδικασία ανέλιξη του Γ. Ραγκούση έχει προκαλέσει αντισυσπειρώσεις. Και άλλες αντιδράσεις, ποικίλες. Ενώ αναμένεται το όλο θέμα να έχει συνέχεια. Δεν θα περάσει έτσι, επισημαίνουν γνώστες της ΠΑΣΟΚικής ανθρωπογεωγραφίας. Ήδη, για παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος (χωρίς ουσιαστική ισχύ!) Θ. Πάγκαλος φρόντισε με γραπτή ανακοίνωση να μας… ενημερώσει για τις αρμοδιότητές του, καρφώνοντας τόσο τον Ραγκούση, αλλά και τον Χρυσοχοΐδη. Εκτιμάται ότι ο Πάγκαλος προς το παρόν δεν θα προχωρήσει σε κάποια άλλη διαφοροποίηση, λόγω και της υποψηφιότητας της συζύγου του. Αλλά με τον Πάγκαλο ποτέ δεν ξέρει κάποιος τι γίνεται… Μετά τις 7 Νοεμβρίου ίσως θα δούμε πολλά…

Ενώ ο Β. Βενιζέλος, προκληθείς στη Βουλή απ’ τον Πρ. Παυλόπουλο, φρόντισε να αποστασιοποιηθεί επίσης, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «στην πολιτική την επετηρίδα τη διαμορφώνει η συνείδηση του λαού».

Η αποστροφή του αυτή προκάλεσε την έντονη δυσφορία του κ. Ραγκούση, ο οποίος έσπευσε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον υπουργό Άμυνας. Ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε ότι στα λεγόμενά του δεν υπήρχε η παραμικρή αιχμή για τον ίδιο. Δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις και η κρίση απεφεύχθη. Ωστόσο όσα διαδραματίστηκαν είναι ενδεικτικά της έντασης που επικρατεί στις τάξεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Αλλά αυτός που είναι… στα κάγκελα είναι ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Κι όχι (μόνο) εξαιτίας της ανέλιξης του Ραγκούση, αλλά και επειδή ουσιαστικά του παίρνουν μία μία τις αρμοδιότητες (π.χ. για την προστασία του καταναλωτή, τον ΕΦΕΤ, ενώ οι αρμοδιότητες για τις επενδύσεις είναι… διάσπαρτες σε διάφορα υπουργεία…) αποψιλώνοντας το υπουργείο του, ενώ δεν του δόθηκε και η αρμοδιότητα για την ενέργεια, που κράτησε η Τ. Μπιρμπίλη παρά την περί του αντιθέτου «διαβεβαίωση» του ίδιου του Γιώργου!

Ο Χ. Παμπούκης, απ’ τη μεριά του, τηρεί προς το παρόν σιωπή, αν και με έντεχνες διαρροές βγάζει τη δυσαρέσκειά του. Πάντως περιμένει.

Μάλιστα πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο πρώην «αντ’ αυτού» είχε αρχίσει να ανησυχεί ήδη απ’ τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, τρεις μέρες πριν απ’ την επίσημη ανακοίνωση του ανασχηματισμού, αφού είχε πιάσει το όλο κλίμα και την αναβάθμιση του Ραγκούση (είχαν άλλωστε προηγηθεί οι προειδοποιητικές βολές, με την απομάκρυνση της Γλ. Σιούτη…). Αλλά δεν μπόρεσε να αποτρέψει το μοιραίο…

Στο πλαίσιο πάντως του ενδοκυβερνητικού εναντίον του Ραγκούση πολέμου, μεταξύ άλλων υπογραμμίζονται και τα εξής φάουλ του αντ’ αυτού:

• Έδειξε αμετροέπεια, τοποθετώντας στην κυβέρνηση συγγενή του (την Άννα Νταλάρα).

• Πώς θα συντονίσει την κυβέρνηση, αναρωτιούνται, όταν με τους περισσότερους υπουργούς δεν μιλάει ή… μιλάει εξ ανάγκης;

• Στο επιχείρημα, ότι ο Παπανδρέου στο «μικρό Υπουργικό Συμβούλιο» τοποθέτησε εκείνη την ομάδα με την οποία κέρδισε τις περσινές εκλογές, απαντούν με το επιχείρημα ότι η ίδια ακριβώς ομάδα είχε χάσει τις εκλογές του 2007. Και προσθέτουν ότι είναι άλλο η επικοινωνιακή διαχείριση όταν είσαι στην αντιπολίτευση και άλλο η άσκηση εξουσίας…

Γεγονός είναι ότι αυτή η πυροδότηση Ραγκούση προς τα πάνω περισσότερα προβλήματα δημιουργεί παρά λύνει. Και αυτό, τονίζουν και κυβερνητικά στελέχη, θα φανεί σύντομα…


Σχολιάστε εδώ