από το Περιστύλιο…

«Προφανώς υπήρξε κεντρική πολιτική απόφαση που ελήφθη με ευθύνη του πρωθυπουργού και μεταβιβάστηκε στους υπουργούς Μπασιάκο, Κιλτίδη, Κοντό και Δούκα, από τους καθ’ ύλην αρμοδίους, δηλαδή τον Θ. Ρουσόπουλο και τον διευθυντή του γραφείου τού πρωθυπουργού. Εγώ ξέρω ότι οι άντρες φοράνε παντελόνια και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, όπως τις αναλαμβάνω κι εγώ που δεν φοράω. Θα έπρεπε να βγει ο τέως πρωθυπουργός και να παραδεχτεί ότι υπήρξε κυβερνητική απόφαση και να καλέσει πέντε οίκους να αξιολογήσουν αν κέρδισε ή έχασε το ελληνικό Δημόσιο».
Αμέσως ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης ζήτησε να κληθεί ο Κ. Καραμανλής, πρόταση που βλέπουν θετικά τα κόμματα της Αριστεράς και συζητά το ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται πάντως ότι στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Ζήμενς αποφασίστηκε οριστικά ότι δεν θα κληθούν πρώην πρωθυπουργοί.
Η ΝΔ, που έχει αποχωρήσει από την Επιτροπή, προχώρησε σε διαρροές για να θυμίσει ότι η κ. Πελέκη είναι κατηγορούμενη στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση του Βατοπεδίου, ενώ συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού τόνιζαν ότι δεν υπάρχει λόγος να κληθεί και ό,τι ήταν να ειπωθεί για το συγκεκριμένο θέμα ειπώθηκε.
Η καλύτερη ατάκα ήταν πάντως της Φωτεινής Πιπιλή: «Ο σύζυγος της κ. Πελέκη δεν φόραγε παντελόνια, αλλά πανάκριβα φούτερ»!
νΣειρά στην Εξεταστική για τη Ζήμενς πήρε στα μέσα της εβδομάδας η Ντόρα Μπακογιάννη, που κλήθηκε να ενημερώσει την Επιτροπή για τη διαχείριση του τηλεγραφήματος που στάλθηκε από την πρεσβεία της Ουρουγουάης σχετικά με τον Χρήστο Καράβελλα, ο οποίος εμπλέκεται στο σκάνδαλο της Ζήμενς. Η κ. Μπακογιάννη αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση και είπε ότι:
– Ήταν συμμαθητές με τον Χριστοφοράκο.
– Πληροφορήθηκε την ύπαρξη Καράβελλα μετά τη διαφυγή του στο εξωτερικό.
– Θα ήταν προσβλητικό για έναν Κρητικό όπως ο γιος της να πάρει χορηγία για να παντρευτεί.
– Είναι υπερβολές και ψεύδη τα σχετικά με τις 21 καφετιέρες, για τις οποίες κρεμάστηκε στα μανταλάκια.
– Έχει πληρώσει όλα τα είδη που αγόρασε από τη Ζήμενς. Άλλωστε όπου και να πας, θα σου κάνουν 35% έκπτωση!
Αφού λοιπόν κανείς δεν ξέρει τίποτα για τον… φόνο, γιατί δεν κατεβάζουν τα ρολά στη Εξεταστική για τη Ζήμενς, παρά ετοιμάζονται να στείλουν κλιμάκιο της Επιτροπής ταξίδι στη Γερμανία με όλα τα συμπαρομαρτούντα (διερμηνείς, πρακτικογράφους, συνεργάτες και κάθε τεχνική υποστήριξη), για να… ανακρίνουν τον Χριστοφοράκο και τους Κουτσενρόιτερ – Σίκατσεκ;
Για δημοσιογράφους που θα συνοδεύσουν την αποστολή ούτε λόγος. «Ιδίοις μέσοις, θα είστε ευπρόσδεκτοι», απαντά διασκεδάζοντας το ερώτημα ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος.
νΑπό την άλλη πλευρά, στην Εξεταστική για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων ο τέως πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ Αγάπιος Σημαιοφορίδης δήλωσε ότι το όνομα του πατέρα του, η πορεία του και η θέση του τον ενέπλεξαν σ’ αυτήν την ιστορία, με σκοπιμότητα κάποιου ή κάποιων. Αμφιβάλλει δε για την εξέλιξη που θα είχε η υπόθεση εάν δεν λεγόταν Σημαιοφορίδης…
νΕκατό χρόνια πίσω γύρισε η Βουλή εξαιτίας της παραδρομής του αντιπροέδρου της Τάσου Κουράκη, που βάφτισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο… Ελευθέριο.
«Έγινε η αναβίωση!» ανεφώνησε ο υπουργός.
«Επιτέλους, έγινε!», θαύμασε και ο Κώστας Τασούλας. «Και θα απαντήσει ο Δημήτριος Γούναρης».
«Και θα συναντηθούμε στο Γουδί!» είπε ο Ευάγγελος εμβαθύνοντας στον ρόλο.
νΛιάνα Κανέλλη στη συζήτηση του νομοσχέδιου Βενιζέλου: «Σας συστήνω ανάγνωση αστού ποιητή (σ.σ.: Οδυσσέα Ελύτη) ανεπιφυλάκτως, για να μη μιλάω για κότες που κοιτάνε στον ουρανό όταν πίνουν νερό. Για να μην ακούω για ανθρώπινα λάθη και μεγαλοσχημίες για την πατρίδα της μειωμένης εθνικής κυριαρχίας. Απορώ πώς δεν βάλατε κανένα ντολαρόμετρο ή πονόμετρο για να κατεβάσετε τη μεγαλοστομία ανάλογα με τη μείωση της εθνικής κυριαρχίας. Μη πονάτε και τόσο πολύ. Είστε χώρα μειωμένης εθνικής κυριαρχίας όταν μιλάτε για τις Ένοπλες Δυνάμεις και για την πατρίδα. Ε, μη σπαράζετε πια. Θα έρθει ο Στρος Καν και θα σας βάλει κανένα φόρο δακρύων. Διαβάστε τον «Χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας, Άσμα Ηρωικό και Πένθιμο»!
νΚαι από τον «Χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», η συζήτηση πήγε στον «Ωραίο Λοχαγό». «Του Μιχαήλ Στασινόπουλου», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος. «Είναι σε όλους σας γνωστό».
«Του Μένη Κουμανταρέα», αντέτεινε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνα Παναγιώτης Μπεγλίτης και συμφώνησε μαζί του ο υπουργός Βαγγέλης Βενιζέλος.
«Όχι, εκεί θα μου επιτρέψετε, κύριε Βενιζέλο, να σας πω ότι το πρώτο βιβλίο για τον “Ωραίο Λοχαγό” το έγραψε ο Μιχαήλ Στασινόπουλος. Ο Μένης Κουμανταρέας το πήρε και με διαφορετικό βέβαια σενάριο…», επέμενε ο Πρ. Παυλόπουλος.
«Δεξιά δεν βλέπετε πολύ καλά. Δεν είναι ο κ. Βενιζέλος, είναι ο κ. Μπεγλίτης», παρατήρησε ο Απόστολος Κακλαμάνης
«Έχουμε προϋπηρεσία στη λογοτεχνία με τον κ. Βενιζέλο…», ομολόγησε ο Πρ. Παυλόπουλος…
νΜια δυσκολία στην κατανόηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τη διά βίου μάθηση την είχαν οι βουλευτές και δεν το έκρυβαν. «Είναι αδύνατον να το διαβάσεις ολόκληρο, από την αρχή μέχρι το τέλος», έλεγε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
«Εγώ δεν τα κατάφερα και πιστέψτε με έχω διαβάσει πολλά βιβλία στη ζωή μου. Το έδωσα, δε, στους συνεργάτες μου στο γραφείο και είπα “Παιδιά, πρέπει να μου κάνετε μία εισήγηση, γιατί μπερδεύτηκα”. Όταν μπήκα μετά, την επόμενη μέρα, είχαν πέσει σαν κοτόπουλα, ο ένας σε ένα γραφείο, ο άλλος σε έναν καναπέ. Πρόκειται περί εξοντωτικού νομοσχεδίου»…
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας το χαρακτήρισε κακότεχνο και κακόγλωσσο, ενώ ο Μάκης Βορίδης διαπίστωσε ότι αρχίζει να έχει μια δυσκολία στα ελληνικά. «Ακούστε: “Διάκριση και τριχοτόμηση, τυπική, μη τυπική και άτυπη”. Τυπική και άτυπη καταλαβαίνουμε. Είναι η τυπική και η μη, η άτυπη. Η άτυπη δεν είναι η ίδια με τη μη τυπική;».
Κανείς δεν κατάλαβε τι ήθελε να πει ο ποιητής… πλην της Πέμυ Ζούνη.
Και να πως εύκολα και απλά η ηθοποιός έβαλε τα γυαλιά σε νομικούς και φιλολόγους: «Επειδή είναι και η ώρα δύσκολη, μήπως γίνεται κανένα παιχνίδι με τον εγκέφαλό μας;»… εξεπλάγη η βουλευτής. «Το τυπικό ορίζει κάποιους συγκεκριμένους κανόνες. Το μη τυπικό, αναφερόμενο στους πριν κανόνες του τυπικού, δεν τους ακολουθεί όλους. Το άτυπο είναι έξω από τους κανόνες».
Πολύ απλά βρε αδελφέ και κατανοητά ελληνικά…
νΤην ολομέλεια της Βουλής απασχόλησε και ένα άλλος πρωτότυπος όρος. Τι εννοούμε δηλαδή λέγοντας «Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων». Για να λύσει την απορία του ο Κώστας Τζαβάρας απευθύνθηκε στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Πέτρο Ευθμίου, επικαλούμενος τη φιλολογική του επάρκεια.
«Το ψαροντούφεκο είναι θαλάσσια υπόθεση!», πετάχτηκε ο Α. Γεωργιάδης.
«Έχετε την τάση να δημιουργείτε μία παραγλώσσα. Έχετε αφεθεί σε ένα είδος γλωσσικής εξουσίασης των πραγμάτων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να μιλάει κάποιος και για ένα είδος γλωσσικού παρακράτους», συνέχισε ο Κ. Τζαβάρας.
– «Κύριε συνάδελφε, εκτρέπεστε!», παρατήρησε ο Π. Ευθυμίου. «Οφείλω, όμως, να σημειώσω με αυτήν τη μακρά σχέση που αναπτύσσεται μέσα στο Κοινοβούλιο, ότι ο κ. Τζαβάρας σήμερα μας θύμισε ότι το “γαρ πολύ του έρωτος, γεννά παραφροσύνη”, οιονεί παρεκτροπή, θα έλεγα, διότι η αγάπη του στα πράγματα σήμερα τον εισήγαγε στο γλωσσικό παρακράτος, σε παρά φύσιν εργασίες και όλα αυτά, ενώ πιθανότατα όλα όσα ανέφερε να μπορούσαν να οδηγήσουν τη Νέα Δημοκρατία σε μία μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση» (…)
νΜε αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας ο Πέτρος Ευθυμίου διαπιστώνει εσχάτως ισορροπία και σύμπτωση απόψεων στο Κοινοβούλιο: «Είχαμε για πρώτη φορά μία πλήρη σύμπτωση των συγκατοίκων της πολυκατοικίας Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ. Είναι μία επιλογή αυτή απόλυτα ορατή και έφερε τους ενοίκους και συγκατοίκους της πολυκατοικίας σε έναν εναγκαλισμό που πολύ καιρό, φαίνεται, τον είχαν στερηθεί. Βρέθηκαν επίσης, το ΚΚΕ με το
ΣΥΡΙΖΑ. Συνέπεσαν, απολύτως, το ΚΚΕ με το ΣΥΡΙΖΑ»
«Έχετε κάνει λάθος», τον διόρθωσε ο Θανάσης Παφίλης.
«Συγγνώμη. Εγώ μιλάω για τις στάσεις στο νομοσχέδιο. Δεν μιλάω συνολικά, για τις συνολικές επιλογές», διευκρίνισε ο κ. Ευθυμίου.
«Αυτοί είναι άλλοι εναγκαλισμοί», παρατήρησε ο Κ. Τζαβάρας.
Σιγά-σιγά ο Π. Ευθυμίου έφτασε στο καλύτερο: «Υπήρξε μία φωτεινή εξαίρεση του κ. Λεβέντη, ο οποίος έθεσε τα θέματα ως ζητήματα και όχι ως συστημική απόρριψη, όπως έκαναν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ….».
Και ο Μάκης Βορίδης: «Μπορεί να είναι ένας τρίτος εναγκαλισμός αυτός»!


Σχολιάστε εδώ