«Αποκαθήλωση» του Σπ. Παπασπύρου μεθοδεύεται στο Συνέδριο της ΠΑΣΚ/ΔΥ!

Στο κρίσιμο αυτό συνέδριο της ΠΑΣΚ/ΔΥ, στο οποίο θα λάβουν μέρος 700 συνδικαλιστικά στελέχη απ’ όλη τη χώρα (σχεδόν διπλάσιος αριθμός από το σύνολο των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ), θα διαφανεί αν όντως η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚ/ΔΥ κυριαρχεί πλήρως στον συνδικαλιστικό της χώρο. Στην πλατφόρμα, που είναι σαφώς αντικυβερνητική, μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπωθεί δημοσίως αντιρρήσεις, έστω και μεμονωμένα από στελέχη της παράταξης, παρότι οι επικεφαλής Σπ. Παπασπύρος (πρόεδρος ΑΔΕΔΥ) και Κ. Παπαντωνίου (αντιπρόεδρος), όπως και τα άλλα στελέχη της ΠΑΣΚ/ΔΥ στην ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, φαίνεται να δυσκολεύουν πολύ τους υπουργούς Γ. Ραγκούση και Γ. Παπακωνσταντίνου (κυρίως) με την εναντίωσή τους στο Μνημόνιο της ντροπής και τα δεινά που επιφέρει όχι μόνο στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά στο σύνολο των εργαζομένων και συνταξιούχων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ/ΔΥ, από τον χώρο του υπουργείου Οικονομικών πρωτίστως και δευτερευόντως από το υπουργείο Εσωτερικών, με πρόσχημα τη διαφωνία τους με τις θέσεις-προτάσεις της ηγεσίας της παράταξης σε κλαδικά θέματα (μισθολόγιο, επιδόματα κ.λπ.), αλλά επί της ουσίας ενοχλημένοι για τη μη ανεκτική στάση προς την κυβέρνηση, μεθοδεύουν «σπάσιμο» της «πλατφόρμας». Και στη συνέχεια αμφισβήτηση πρωτίστως του κ. Παπασπύρου, ο οποίος με την ανυποχώρητη και πολιτικά τεκμηριωμένη στάση του κατά του Μνημονίου αλλά και της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης «προκαλεί ζημιά» στο ΠΑΣΟΚ. Η υπόγεια αυτή υπονόμευση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ εκτιμάται ότι θα εκφραστεί στο συνέδριο του οργάνου τον ερχόμενο Δεκέμβριο, με «οργανωμένη» καταψήφισή του. Σημειώνεται ότι η ΠΑΣΚ/ΔΥ πάει συντεταγμένα στο συνέδριο, όπως πάντα, με διαφανείς συμφωνίες ως προς τις οργανώσεις που θα εκπροσωπηθούν και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ. Οπότε αν υπάρξει οποιοδήποτε σχέδιο για να πληγούν οι κ. Παπασπύρος και Παπαντωνίου, θα διαφανεί πριν από το συνέδριο του Δεκεμβρίου.

Για ελάχιστους «κυβερνητικούς» συνδικαλιστές στον χώρο των δημοσίων υπαλλήλων κάνουν λόγο στελέχη της ΠΑΣΚ/ΔΥ, που υπογραμμίζουν τη συνδικαλιστική αυτονομία της παράταξης απέναντι σε όλες τις κυβερνήσεις. Τα ίδια στελέχη δεν αποκλείουν να υπάρχουν και στην παράταξή τους θιασώτες της τακτικής που ακολουθεί η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ της ΓΣΕΕ, θεωρούν όμως ότι πρόκειται για ελάχιστη μειοψηφία και άρα για ανύπαρκτη επιρροή… Πάντως, η πλήρης πολιτικοσυνδικαλιστική εικόνα της ΠΑΣΚ/ΔΥ ίσως αναδυθεί το επόμενο Σάββατο, οπότε προβλέπεται η τοποθέτηση των συνέδρων στην «πλατφόρμα» που θα παρουσιάσουν τα ηγετικά στελέχη της ΠΑΣΚ/ΔΥ.

Ενδεχόμενη παρουσία του υπουργού Οικονομικών στο συνέδριο της ΠΑΣΚ/ΔΥ δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με εξαγγελίες για το ενιαίο μισθολόγιο που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ισχύσει στον δημόσιο τομέα μέσα στο 2011. Μέχρι στιγμής, άκαρπες υπήρξαν οι συναντήσεις της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ με τον κ. Παπακωνσταντίνου, καθώς η συνδικαλιστική πλευρά καλεί τον υπουργό να καταθέσει την πρότασή του και τις οικονομικές προδιαγραφές του ενιαίου μισθολογίου που προωθεί η κυβέρνηση (σ.σ.: το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ έχει προ πολλού καταθέσει τις δικές της συγκεκριμένες θέσεις στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών).

Σκληρή προβλέπεται η κριτική που θα ασκεί κατά της κυβέρνησης και του Μνημονίου η ολοκληρωμένη κατάθεση θέσεων της ΠΑΣΚ/ΔΥ που υπογράφει ο γραμματέας Κ. Παπαντωνίου – εισήγηση-αναφορά σε όλες τις οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της ακολουθούμενης πολιτικής (αίτια της κρίσης, οικονομική κατάσταση της χώρας τα έτη 2004-05, πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης, εισοδηματική πολιτική, νέο ενιαίο μισθολόγιο, ασφαλιστικό, εκπαιδευτικό, υπηρεσίες υγείας κ.λπ.).


Σχολιάστε εδώ