XΡΗΜΑτιστήριο

> Αφού η κυβέρνηση ανέλαβε εργολαβικά τη βρώμικη δουλειά της αμαύρωσης της εικόνας του όλου ΟΣΕ, μπαίνει πλέον στο «ζουμί της υπόθεσης», που δεν είναι άλλο από την πώληση του «φιλέτου» της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με ταυτόχρονη εκχώρηση του μάνατζμεντ. Στο σχέδιο νόμου ρυθμίζονται πλέον όλα τα ζητήματα, έτσι ώστε να παραδοθεί η εταιρεία χωρίς προβλήματα σε αλλοδαπά συμφέροντα.

> Καλύτερα υποψιασμένοι και ας κάνουμε λάθος, παρά σαν πρόβατα επί σφαγή! Δεν πρόλαβε καλά καλά να ενεργοποιηθεί το short selling και έκαναν την επανεμφάνισή τους όλοι οι αλλοδαποί ανάδοχοι και σύμβουλοι. Τυχαίο; Δεν νομίζουμε, καθώς κάνοντας χρήση της εσωτερικής τους πληροφόρησης έσπευσαν να δανειστούν βαριά χαρτιά, προκειμένου να ανεβάσουν το ΧΑ και να σορτάρουν τις τράπεζες.

> Τόσο απλά, αρκεί να θέλει κάποιος να το κατανοήσει! Όταν μετατρέπεις τον ομολογιακό σου δανεισμό σε υποθήκευση της περιουσίας σου, πρέπει να έχεις έτοιμο κάποιο πλάνο ανάπτυξης έτσι ώστε τα δάνειά σου να αποπληρωθούν μέσω των πλεονασματικών σου χρήσεων, αλλιώς καλύτερα να πας σε συνδιαλλαγή χρεών υπό τις παρούσες συνθήκες.

> Οι εκπρόσωποι της «τρόικας» θεωρούν ότι με τις κρατικές ενισχύσεις στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός! Με αυτά και με αυτά αναρωτιόμαστε αν η ATEbank εξακολουθεί να απολαμβάνει των προνομιακών ρυθμίσεων επί 1) του ποσοστού εισφοράς για τις χρηματοδοτήσεις καταναλωτικής πίστης προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλιείς, κτηνοτρόφους, 2) του γεωργικού ενεχύρου, 3) της απαλλαγής από το τέλος χαρτοσήμου και 4) της μειωμένης καταβολής αμοιβής στους συμβολαιογράφους.

> Δεν είναι λίγες οι εισηγμένες που, παρά τον αποκλεισμό τους από τον τραπεζικό δανεισμό, εξακολουθούν να αγοράζουν ίδιες μετοχές, είτε γιατί το μέσο κόστος κτήσης είναι συνήθως πολύ υψηλότερο από την τρέχουσα αποτίμησή τους είτε διότι είναι διαπραγματεύσιμες με υψηλό discount σε σχέση με την εσωτερική τους αξία.

> Ο πακτωλός των χορηγιών δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για ορθούς ελέγχους! EFG Securities, Alpha Finance και Εθνική Χρηματιστηριακή (θυγατρικές δηλαδή των βασικών τους μετόχων) μεταξύ των «υποστηρικτών» του ετήσιου προγράμματος παρουσιάσεων που οργανώνει η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.

> Ακόμα και ένα περίπτερο, για να αποδώσει, πρέπει να βρει τρόπους να διαφοροποιηθεί από τα άλλα που βρίσκονται πιο πέρα! Σε ποια εγχώρια τράπεζα τα στεγαστικά της δάνεια είναι τρεις φορές περισσότερα του μέσου όρου της αγοράς;

> Είναι σαν να βάζεις κάποιον μονόφθαλμο να οδηγήσει σε δρόµο γεµάτο µε λακκούβες και να έχεις την απαίτηση να µη χυθεί ούτε µια σταγόνα από το γεµάτο ποτήρι! Τι σχέση μπορεί να έχει ένας απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών Σπουδών ενός πανεπιστημίου, με τον εσωτερικό έλεγχο μιας εισηγμένης, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και θέλει να προβεί σε εταιρικές μεταβολές; Την απάντηση πιθανόν να τη δώσει είτε η Τεχνική Ολυμπιακή είτε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

> Προς όλους τους «γιαλαντζί σοσιαλιστές που γεννήθηκαν στη θερμοκοιτίδα του κεφαλαίου, το οποίο και υπηρετούν»! Η επί το δυσμενέστερο αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας επιβεβαιώνει ότι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του Μνημονίου και την πρακτική της κυβέρνησης ωθούν τη χώρα στον φαύλο κύκλο της ανατροφοδοτούμενης ύφεσης.

> Εδώ δεν μπορούν να βρουν τους πραγματικούς ασφαλισμένους και κατά τα άλλα προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι είχαν πραγματοποιήσει προληπτικούς ελέγχους! Άκουσον, άκουσον… Η επαλήθευση των ασφαλισμένων, που έχουν στην κατοχή τους συμβόλαια με την Ασπίς Πρόνοια και την Commercial Value, αναμένεται να γίνει με τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.

> Στα ίσια… Χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς να κρατά ούτε καν τα προσχήματα για τις προθέσεις της! Η αναφορά μας στον όμιλο Ελλάκτωρ, του γνωστού για τα φιλοκυβερνητικά του αισθήματα βασικού της μετόχου, που «εποφθαλμιά» τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, συμμετοχές κ.λπ.) που το ελληνικό Δημόσιο υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης σχεδιάζει να πουλήσει ή να παραχωρήσει.

> Αυτή δεν είναι αλληλεγγύη προς τον λαό, αλλά προς τις αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν ευθύνη για την εκτόξευση των τιμών! Τι κι αν η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας «έχει τα χάλια της», κάποιοι από τους «φωστήρες» της κυβέρνησης μελετούν την επαναφορά του μειωμένου τέλους ταξινόμησης, ως κίνητρο αυτοχρηματοδότησης της απόσυρσης.

> Μια χώρα απέραντο μανάβικο, με πολίτες εθισμένους στα φρουτάκια! Ο νούμερο ένα σύμβουλος της κυβέρνησης ΓΑΠ, βλέπε Deutsche Bank, εκτιμά ότι η «απελευθέρωση» σε αυτού του είδους τον τζόγο μπορεί να αποφέρει στα κρατικά ταμεία κέρδη ύψους 413 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 713 εκατ. ευρώ το 2020.

> Μπορεί να άλλαξε ο Μανωλιός και να έβαλε τα ρούχα του αλλιώς, ωστόσο παραμένουν ως είχαν οι συγκρούσεις αρμοδιοτήτων και τα χαρτοφυλάκια φαντάσματα! Ποιο υπουργείο θα συντάσσει τα τραπεζικά νομοσχέδια; Ποιο θα επιβλέπει τη λειτουργία των επιχειρήσεων; Ποιο θα ελέγχει τις δημόσιες επενδύσεις; Ερωτήσεις που ψάχνουν απεγνωσμένα απαντήσεις προκειμένου να μη βαλτώσουν οι παραγωγικές δραστηριότητες.

> Υποτίθεται ότι οι οργανισμοί κοινής ωφελείας θα αποτελούσαν τους «στυλοβάτες της εθνικής ανάτασης»! Δεν ξέρουμε αν προκαλεί για να «φαίνεται ως το καλό παιδί στα μάτια των γερμανών αφεντικών του», αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι σε μια περίοδο που κυβέρνηση και συνδικάτα βρίσκονται στα χαρακώματα, ο κ. Βουρλούμης προαναγγέλλει αναδιοργάνωση στο εργασιακό καθεστώς, με κατάργηση των όρων της συλλογικής σύμβασης. Και όλα αυτά ενώ ο οργανισμός βρίσκεται ήδη στη δεύτερη θέση της λίστας των εισηγμένων ομίλων, από πλευράς περικοπών.

> Νίπτει τας χείρας του, για πολλοστή φορά, το επίσημο κράτος! Η τιμή του φυσικού αερίου είναι συνδεδεμένη με το πετρέλαιο θέρμανσης, με αποτέλεσμα πιθανή αύξηση της τιμής του δεύτερου να περάσει αυτομάτως και στο πρώτο.

> Ποιους «υπηρετεί» τελικά η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, τα συμφέροντα του λαού ή του εγχώριου τραπεζικού συστήματος; Οι αρνήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων αφενός να δεχτούν τις αιτήσεις για χορήγηση αναλυτικής κατάστασης χρέους και αφετέρου να πληροφορήσουν ορθά τους υπερχρεωμένους καταναλωτές, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του «Νόμου Κατσέλη», συνδυάστηκαν «όλως τυχαίως» με την απομάκρυνση της υπουργού… από το Οικονομίας στο Εργασίας.

> Ας ξεδιαλέξουν την ήρα από το στάρι, ξεριζώνοντας μόνο τα άνθη του κακού! Οι υποχρεώσεις των ΔΕΚΟ αυξήθηκαν, με τις επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό να διευρύνονται και τις ζημίες τους να παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

> Μικρές χρηματικές τιμωρίες… η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τον εξαγνισμό της εκάστοτε εποπτικής αρχής, σε κάθε παράλειψη, καθυστέρηση, ανικανότητα, ανεπάρκεια των διοικήσεων που ελέγχει! Πρόστιμο 14.250 ευρώ επέβαλε στην προς πώληση Αγροτική Ασφαλιστική η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, για την παραβίαση των διατάξεων των άρ.11α π.δ.237/86 και άρ.4 παρ.8 π.δ. 190/06.

> Με «πιπίλα» την κεφαλαιική τους ενίσχυση, απομακρύνονται ολοένα και περισσότερο από την «αγκάλη» του κράτους! Πόσα από τα ασφαλιστικά ταμεία, που κατέχουν ποσοστά σε πιστωτικά ιδρύματα τα οποία ελέγχονται από το Δημόσιο, είναι σε θέση να συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις των μετοχικών τους κεφαλαίων;

> Με τους μικρούς μετόχους να χάνουν τα χρήματά τους και τους βασικούς να μεταφέρουν αλλού τη δραστηριότητα της εταιρείας τους! Ως «μάννα εξ ουρανού» για πολλές εταιρείες «φαντάσματα» η πρόθεση του κ. Καπράλου να απαλλάξει τους επιχειρηματίες τους από το να τις εκκαθαρίσουν.

> Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα! Οι «εκκαθαρίσεις» στελεχών καλά κρατούν στην «πολύπαθη» Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, καθώς αποχώρησαν τόσο ο γενικός της διευθυντής, όσο και η υπεύθυνη Marketing & Δημοσίων Σχέσεων.

> Παρά τις ρυθμίσεις, ο κατάλογος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξάνεται! Οι διοικήσεις των τραπεζών πιέζουν, εκβιάζουν, απειλούν, γιατί γνωρίζουν ότι ακόμα και έπειτα από δικαστικές αποφάσεις θα εισπράξουν μόνο ένα μικρό ποσοστό, ενώ τα υπόλοιπα θα μετατραπούν σε επισφάλειες με ισόποση διαγραφή κερδών ή ιδίων κεφαλαίων.

> Η σούπα της συνδικαλιστικής συναίνεσης που μαγειρεύει το ΠΑΣΟΚ είναι φανερή! Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής της νέας διοίκησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο πρόεδρος της οποίας προέρχεται από την παράταξη ΠΑΣΚ ΔΜ, ανακοινώθηκε ένα ακόμα «κυβερνητικό δωράκι» (το προηγούμενο αφορούσε την αμοιβή τους στους ημιυπαίθριους) καθώς με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προσδιορίστηκαν οι διαδικασίες για τους Επιθεωρητές Ενέργειας, που «όλως τυχαίως» θα είναι διπλωματούχοι μηχανικοί, μέλη του ΤΕΕ.

> Πρώτα τούς τα παίρνουμε κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου και μετά τους υποσχόμαστε γενικά και αόριστα ότι θα τους τα επιστρέψουμε! Η πρόωρη συνταξιοδότηση για τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων πυροδότησε τη μαζική έξοδο από τις υπηρεσίες τους, με αποτέλεσμα να αναμένουν το εφάπαξ τους ύστερα από μία πενταετία.

> Πόσες από τις εταιρείες που υπέβαλαν δημόσια πρόταση σε άλλες εισηγμένες επιχειρήσεις προτίθενται να μη βγάλουν τις μετοχές τους από το χρηματιστηριακό; Εξ όσων γνωρίζουμε μόνο η Alfa Wood για τη Shelman έχει δηλώσει κάτι τέτοιο.

> Πόσες από τις ζημιογόνες εταιρείες κατάφεραν να εμφανίσουν θετικές ταμειακές ροές και πόσες από τις κερδοφόρες παρουσίασαν υψηλότερες από την καθαρή τους κερδοφορία, κατά το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης;

> Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο! Μπορεί η ΡΑΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της ΓΕΝΟΠ, να προκρίνει τη λύση ενός αναβαθμισμένου ΔΕΣΜΗΕ χωρίς τα δίκτυα, ωστόσο το θέμα φαίνεται να κολλάει στην Κομισιόν, που ζητά την περαιτέρω ανεξαρτητοποίησή του.

> Παρ’ όλα τα εγκωμιαστικά λόγια των καλών φίλων και πιστωτών μας… Δεν είναι μόνο τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια που επηρεάστηκαν από τις απώλειες, λόγω της αρνητικής πορείας των αξιών στο ΧΑ και της διεύρυνσης των spreads των ελληνικών ομολογιακών τίτλων, είναι και η μείωση ενεργητικού των Α/Κ που μόνο για αυτές τις δύο περιπτώσεις άγγιξε το 1 δισ. ευρώ.

> Διίστανται οι απόψεις μεταξύ «μαμάς» τράπεζας και «θυγατέρας» χρηματιστηριακής! Η Alpha Finance δεν αμφισβητεί μόνο τα οφέλη που θα μπορούσαν να έχουν οι τραπεζικοί «γάμοι», βλέπε Alpha Bank και Eurobank, αλλά προχωράει ένα βήμα παραπάνω, προκρίνοντας «γάμους» μεταξύ ελλαδικών και κυπριακών πιστωτικών ιδρυμάτων.

> Πρώτη στον πληθωρισμό με 5,5%, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι μόλις 1,7%! Στην κορυφή της λίστας των ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες βρέθηκε η Ελλάδα τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο, οδηγώντας την κούρσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από ό,τι φάνηκε, οι εκπτώσεις δεν στάθηκαν ικανές να αντισταθμίσουν τις ανατιμήσεις που έχουν επιφέρει οι αυξήσεις σε ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, φόρο πολυτελείας και τέλη.

> Ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της ακτοπλοΐας πυροδοτούν οι μεγάλες ζημίες που καταγράφουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, ως αποτέλεσμα της μείωσης της επιβατικής κίνησης και των εσόδων τους. Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος πολλά νησιά να μείνουν χωρίς σύνδεση, καθώς οι εταιρείες αναφέρεται ότι αναζητούν τρόπους να δέσουν πλοία, ώστε να μειώσουν τα έξοδα.

> Είναι και αυτή μια από τις « πολύ μεγάλες επιτυχίες» της διακυβέρνησης ΓΑΠ! Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται πλέον λιγότερο ανταγωνιστική από χώρες όπως το Ελ Σαλβαδόρ, η Ρουάντα, τα Σκόπια, η Μποτσουάνα και η Ναμίμπια.


Σχολιάστε εδώ