EΧΡΙΣΕ ΔΙΑΔΟΧΟ!

Παρά τις αστοχίες, τους λανθασμένους χειρισμούς και τα επικοινωνιακά «φάλτσα» που συνόδευσαν τις αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο ανασχηματισμός είχε τη σφραγίδα του Γ. Παπανδρέου. Κάτι που επισημαίνουν έμπειρα στελέχη του Κινήματος, που σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «επιστρέψαμε στον Γιώργο του 2005», περίοδο κατά την οποία ο σημερινός πρωθυπουργός έθεσε στο περιθώριο όσα στελέχη δεν του ήταν αρεστά ή δεν τον είχαν στηρίξει στη «μάχη της διαδοχής», αδιαφορώντας πλήρως για τις αντιδράσεις.

Αυτήν τη φορά οι επιλογές του έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε πολλά επίπεδα, που προς το παρόν εκδηλώνονται μόνο παρασκηνιακά, ενώ σημαντικά κομματικά στελέχη ασκούν σκληρή κριτική στα πρόσωπα που περιστοιχίζουν τον κ. Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για «ναιναίδες»! Ενώ, με αφορμή τη δημιουργία του νέου κυβερνητικού οργάνου υπό τον Γ. Ραγκούση, τονίζουν ότι στο εξής «δυο τρεις υπουργοί θα αποφασίζουν κι όλοι οι υπόλοιποι θα είναι μαριονέτες».

Κυβερνητικοί παράγοντες αποδίδουν τις κινήσεις του πρωθυπουργού στην πάγια ανασφάλειά του. «Νιώθει ανίσχυρος πολιτικά και για τον λόγο αυτό πάντα αναζητεί έναν αντʼ αυτού για να στηρίζεται σʼ αυτόν», σημειώνουν και εξηγούν έτσι την πρωτοφανή αναβάθμιση του υπουργού Εσωτερικών. Είναι αυτή ακριβώς η ανασφάλεια που τον ωθεί σε αυταρχικές συμπεριφορές, που ενίοτε κινούνται στα όρια της «αχαριστίας» ακόμη και έναντι στελεχών που τον στήριξαν στο παρελθόν.

Στον πρώτο ανασχηματισμό ο κ. Παπανδρέου λειτούργησε με την προσφιλή του τακτική, αυτήν του «ασανσέρ», δηλαδή να «κοντύνει» ορισμένους που αισθάνονται ισχυροί, να αναβαθμίσει άλλους, πέραν των άλλων και στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να περάσει προς τα έξω την εικόνα τού «εγώ αποφασίζω». Έτσι πιστεύει ότι ουδείς αισθάνεται ασφαλής και όλοι θα έχουν τον ίδιο ως σημείο αναφοράς, συνεπώς η εξουσία του επιβεβαιώνεται καθημερινά. Για «ξεκάρφωμα» και προκειμένου να αμβλύνει το κλίμα δυσφορίας που υπάρχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο κ. Παπανδρέου έβαλε στην κυβέρνηση ορισμένους από τους διαφωνούντες βουλευτές (Παπουτσής, Αηδόνης, Κουσελάς κ.ά.)

Σʼ αυτό το πλαίσιο κατά τον ανασχηματισμό δεν δίστασε να «κοντύνει»:

• Τον Θόδωρο Πάγκαλο, τον οποίο τοποθέτησε «στο ράφι του Μαξίμου», όπως χαρακτηριστικά λέγεται, καθώς τον απέκλεισε από το νέο κυβερνητικό όργανο όπου θα λαμβάνονται όλες οι σημαντικές αποφάσεις. Ο αντιπρόεδρος προφανώς είναι ενοχλημένος με την περιθωριοποίησή του, ωστόσο συγκρατείται προς το παρόν (ίσως και λόγω της στήριξης της υποψηφιότητας της γυναίκας του στον Δήμο Σαρωνικού) και δεν εκφράζει δημόσια την οργή του. Με δεδομένο όμως τον ευέξαπτο χαρακτήρα του, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μέχρι πότε θα διαρκέσει η σιωπή του και πότε ακριβώς θα «εκραγεί», με απρόβλεπτες συνέπειες για την κυβέρνηση. Ενδεχομένως και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
• Τον Χάρη Παμπούκη, στον οποίο ανέθεσε τον κρίσιμο τομέα των επενδύσεων από το εξωτερικό, που αν λειτουργήσει σωστά και αποτελεσματικά θα έχει σημαντική συνεισφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης μίλησαν για υποβάθμιση του υπουργού Επικρατείας, ωστόσο ο ίδιος στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες του δηλώνει «ανακουφισμένος», καθώς ολοκληρώθηκε μια φάση όπου είχε να επιτελέσει ένα δύσκολο έργο και τώρα ξεκινάει μια νέα φάση και ως εκ τούτου ο ρόλος του θα είναι διαφορετικός.
• Τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στον οποίο δεν έκανε το χατίρι να αναβαθμίσει σε αναπληρωτή υπουργό τον Φίλιππο Σαχινίδη, όπως είχε ζητήσει. Επίσης, ούτε τον Χρήστο Πρωτόπαππα που ήθελε για υφυπουργό έβαλε, στέλνοντας εκεί τον Δ. Κουσελά, τον οποίο ο «τσάρος» δεν ήθελε ούτε να τον ακούει!
• Τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον οποίο μόνο φαινομενικά αναβάθμισε, αφού του έδωσε ένα υπουργείο με «αποψιλωμένες» αρμοδιότητες. Τον τομέα της ενέργειας, που του είχε υποσχεθεί, τον κράτησε τελικά η Τίνα Μπιρμπίλη. Επίσης η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή μεταφέρθηκε στο υπουργείο Εργασίας και τέθηκε υπό την εποπτεία της Λ. Κατσέλη. Παράλληλα και λόγω του ότι πρέπει να διαχειριστεί τα ζητήματα της αγοράς και της αισχροκέρδειας ο κ. Χρυσοχοΐδης θα υποστεί σημαντική φθορά σε πολιτικό (προσωπικό) επίπεδο.
• Τη Λούκα Κατσέλη, την οποία μετακίνησε υπακούοντας στις πιέσεις συγκεκριμένων ΜΜΕ και οικονομικών κέντρων, έστω κι αν της «χρύσωσε το χάπι» δίνοντάς της ορισμένες επιπλέον αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν από άλλα υπουργεία…
• Επίσης «χαμένος» του ανασχηματισμού θεωρείται και ο Παύλος Γερουλάνος. Παρότι μετέχει στο νέο κυβερνητικό όργανο, είδε τον πρωθυπουργό να του αφαιρεί τις αρμοδιότητες για τον αθλητισμό (και τον ΟΠΑΠ) και παράλληλα να τοποθετεί αναπληρωτή υπουργό τον Τ. Χυτήρη, ο οποίος πήρε και την αρμοδιότητα για τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης.
• «Ριγμένη» πρέπει να αισθάνεται και η Άννα Διαμαντοπούλου, αφού κάθε άλλο παρά την ενθουσίασε η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού…

Αναβαθμίσεις και… αντισυσπειρώσεις…

Αναβαθμισμένος κατά πρωτοφανή τρόπο βγήκε από τον ανασχηματισμό ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος πέρα από τη στενή σχέση που διατηρεί με τον πρωθυπουργό φαίνεται πως στη συγκεκριμένη φάση είχε… καλύτερο σύμμαχο από την «οικογένεια», όπως ακριβώς είχαμε επισημάνει σε σχετικό δημοσίευμα την περασμένη Κυριακή, οπότε και είχαμε αναδείξει τη «σφαγή» που εξελισσόταν στην «αυλή του αρχηγού»…

Μάλιστα κυκλοφορεί και το ανέκδοτο σύμφωνα με το οποίο «δεν πήγε μεν στο Μαξίμου ο Ραγκούσης, αλλά… πήγε το Μαξίμου σʼ αυτόν», σε σχολιασμό του ότι αυτό το νέο όργανο συνεδριάζει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του υπουργείου του. Για ορισμένους μάλιστα η αναβάθμισή του σχετίζεται και με την απομάκρυνση της Γλυκερίας Σιούτη, που θεωρούνταν άνθρωπος της επιρροής Παμπούκη, αλλά και με τη σχεδιαζόμενη απομάκρυνση του γ.γ. του Υπουργικού Συμβουλίου Λύτρα (επίσης στέλεχος της επιρροής Παμπούκη) και την αντικατάστασή του από τον Δ. Στεφάνου, άνθρωπο της επιρροής Ραγκούση.

Βέβαια αυτή η αναβάθμιση του Ραγκούση αναπόφευκτα προκαλεί αντισυσπειρώσεις κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έχουν βλέψεις για τη διαδοχή, όπως ο Χρυσοχοΐδης, η Διαμαντοπούλου και ο Παπουτσής. Όσο για την προαναγγελθείσα υποψηφιότητα του Μιχάλη Καρχιμάκη στη θέση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου αντί του αποτυχόντος Σωκράτη Ξυνίδη, εντάσσεται κι αυτή στους ευρύτερους σχεδιασμούς του Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο έμπειρος Καρχιμάκης τοποθετήθηκε ειδικά για να προετοιμάσει συνέδριο…

Οι… ετερόφωτοι!

Αναβαθμισμένο είναι επίσης όλο το επιτελείο, το προσωπικό επιτελείο του Γιώργου, αφού είτε κάποιοι τοποθετήθηκαν στην κυβέρνηση (Δημήτρης Δόλλης), είτε αναβαθμίστηκαν θεσμικά, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτήν της Ρεγγίνας Βάρτζελη, ενώ πολλοί λένε ότι «κυβερνούν οι ετερόφωτοι», εννοώντας τους νεαρούς συμβούλους που έχουν κατακλύσει το Μαξίμου και κάνουν, όπως τονίζουν, μεγάλη ζημιά στον πρωθυπουργό, ενώ παρεμβαίνουν και για διορισμούς σε υπουργούς, οι οποίοι και εκτελούνται παραχρήμα.

Τέλος, εντύπωση προκάλεσε η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Γ. Ραγκούση, από στηλών «Ελευθεροτυπίας», ο πρώην σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου Νίκος Κοτζιάς, χαρακτηρίζοντάς τον «μνημόνιο υπουργό»!


Σχολιάστε εδώ