Ωμός εκβιασμός για Μνημόνιο 2 ως το 2020!

Οι διεθνείς τραπεζικοί όμιλοι, που πιέζονται από τα «τοξικά» τών χαρτοφυλακίων τους, την αύξηση των απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας και τις αβεβαιότητες του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, αρχίζουν έγκαιρα να εκπέμπουν το εκβιαστικό τους μήνυμα για την Ελλάδα, που εν πολλοίς παραπέμπει στο σκηνικό των πρώτων μηνών του 2010: αν τα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ δεν συνεχίζουν να δανείζουν για πολλά χρόνια ακόμη την Ελλάδα, το διεθνές τραπεζικό κεφάλαιο θα αρνηθεί και πάλι να αναλάβει ελληνικό κίνδυνο το 2012, αφήνοντας τη χώρα να διολισθήσει προς τη χρεοκοπία.
Η πιο χαρακτηριστική ως τώρα δημόσια έκφραση αυτού του απειλητικού μηνύματος ήλθε αυτήν την εβδομάδα από ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής JP Morgan. Ο κορυφαίος αναλυτής ευρωπαϊκής χρηματαγοράς της αμερικανικής τράπεζας δήλωσε στο «Bloomberg», ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί να επεκτείνει κατά τρία έως έξι (!) χρόνια τη διεθνή συμφωνία δανεισμού, για να αποφύγει χρεοκοπία, που χωρίς το δεύτερο Μνημόνιο θα είναι αναπόφευκτη. «Δεν πιστεύω ότι έχουν άλλη επιλογή, δεδομένου ότι το έλλειμμα είναι τόσο μεγάλο», υπογράμμισε. «Ή θα επιμηκύνουν οι άλλες χώρες τη διάρκεια των δανείων τους στην Ελλάδα, ουσιαστικά απαλείφοντας ένα μέρος του χρέους, ή η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της και η αγορά θα αρχίσει να παγώνει ξανά. Θα χρειασθούν περισσότερη βοήθεια όταν η χρονική διάρκεια του σημερινού “πακέτου” εκπνεύσει, αν πρόκειται να αποφύγουν μια καθαρή χρεοκοπία».
Κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα αποφεύγουν ακόμη και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις να σχολιάσουν τα διεθνή σενάρια περί νέας διαπραγμάτευσης τον επόμενο χρόνο με την «τρόικα» για επέκταση του Μνημονίου δανεισμού σε πολυετή ορίζοντα, αλλά αναγνωρίζουν ότι κάθε ημέρα που περνάει ο αποκλεισμός της χώρας από τη διεθνή αγορά, αντί να χαλαρώνει γίνεται ασφυκτικότερος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΟΔΔΗΧ την επόμενη εβδομάδα θα είναι αδύνατο να εκδώσει έντοκα γραμμάτια διάρκειας άνω των 6 μηνών, γιατί οι αποδόσεις τους θα ήταν απαγορευτικά υψηλές, ενώ ο υπουργός Οικονομικών και ο επικεφαλής του Οργανισμού, Π. Χριστοδούλου, υποχρεώθηκαν αυτήν την εβδομάδα σε νέα έξοδο στα διεθνή οικονομικά μέσα ενημέρωσης, για να διαψεύσουν εκ νέου τα σενάρια χρεοκοπίας της χώρας και να τονίσουν ότι οι ελληνικοί τίτλοι είναι ασφαλείς.
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στην Τράπεζα της Ελλάδος απαντούν στις ανησυχίες για νέο φλερτ της χώρας με τη χρεοκοπία, εκφράζοντας την προσδοκία ότι από τις αρχές του 2011 θα ανοίξει ένας «ενάρετος κύκλος» επαναφοράς της χώρας στα… σαλόνια της διεθνούς αγοράς.
Αν, όπως λένε, το έλλειμμα μειωθεί, σύμφωνα με τους στόχους του Μνημονίου, κοντά στο 8% του ΑΕΠ, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα υποχρεωθούν να προαναγγείλουν αναβάθμιση της Ελλάδας και η χώρα θα αρχίσει να αντιμετωπίζεται με λιγότερη καχυποψία από τα διεθνή κεφάλαια, ώστε το αργότερο το 2012 να μπορεί να διαθέσει ομόλογα με «λογική» απόδοση, δηλαδή κάτω από το 5%.
Αυτό το ιδανικό σενάριο ασφαλώς και είναι επιθυμητό από κάθε πολίτη, που ελάχιστα θα επιθυμούσε μια μακροχρόνια παράταση… κακουχιών και διεθνούς οικονομικής κηδεμονίας. Όμως, οι ρεαλιστές αναλυτές υπογραμμίζουν ότι δεν είναι εύκολο να κινηθεί η Ελλάδα, ούτε καν η Ευρωζώνη, κόντρα στις απαιτήσεις των μεγάλων του διεθνούς τραπεζικού συστήματος.


Σχολιάστε εδώ