Χωρίς προσανατολισμό και στρατηγική οι επιλογές Καρατζαφέρη

Αποκορύφωμα της ανορθόδοξης τακτικής που ακολούθησε αποτελούν οι τελικές επιλογές του: Σε ορισμένες περιφέρειες κατεβάζει κομματικούς υποψηφίους, σε άλλες στηρίζει υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας και σε άλλες υποψηφίους (Π. Τατούλης) που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ και οι οποίοι «βρίζουν» τη ΝΔ. Τα αδιέξοδα της στρατηγικής του θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει και στον δεύτερο γύρο, αφού είναι πιθανό να χρειαστεί να επιλέξει μεταξύ του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ και εκείνου της ΝΔ που έχει απορρίψει. Με πιο χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις των Β. Κικίλια και Π. Ψωμιάδη, στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα ο κ. Καρατζαφέρης «επιτίθεται» με σφοδρότητα και σε καθημερινή βάση εναντίον του Αντ. Σαμαρά, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι απώτερος (βαθύτερος) στόχος του είναι η ήττα της ΝΔ στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μη «φανεί» η αποτυχία του ΛΑΟΣ. Φοβούμενος το κόστος που μπορεί να έχει από τη συγκεκριμένη τακτική, ο κ. Καρατζαφέρης έσπευσε να δώσει εξηγήσεις λέγοντας ότι στόχος του δεν είναι να διαλύσει τη ΝΔ και πως… αγωνίζεται για την ενότητα της ευρύτερης παράταξης! Σε μια προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη στήριξη του Π. Τατούλη, υποστήριξε ότι τον ξέρουν πολύ περισσότεροι απʼ ό,τι τον Δ. Δράκο που κατεβάζει υποψήφιο η ΝΔ!
Στην Περιφέρεια Αττικής όρισε υποψήφιο τον Άδ. Γεωργιάδη και όχι τον Μ. Βορίδη, ο οποίος είχε εξαιρετικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, σε σημείο που θα μπορούσε να περάσει στον δεύτερο γύρο. Ο κ. Καρατζαφέρης ισχυρίσθηκε ότι δεν επέλεξε τον κ. Βορίδη για να τον… προστατεύσει, ωστόσο οι φήμες αναφέρουν άλλους λόγους. Ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έχει ανησυχήσει με τη ραγδαία αυξανόμενη δημοτικότητα του βουλευτή του και επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να του «κόψει τα φτερά». Άλλωστε είναι γνωστά τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Βορίδης θα ηγηθεί του κόμματος στη μετά Καρατζαφέρη εποχή, που σύμφωνα με ορισμένους δεν θα καθυστερήσει πολύ. Στο μεταξύ, η κίνηση του προέδρου του ΛΑΟΣ να βάλει ως πήχυ το 14% (που είχε πάρει εκείνος στις εκλογές για την υπερνομαρχία) φέρνει ήδη σε δύσκολη θέση τον Αδ. Γεωργιάδη. Εύκολα την επομένη των εκλογών, αν το ποσοστό είναι χαμηλότερο, θα χρεώσει στον τελευταίο την αποτυχία, σε μια «άτυπη ρεβάνς», δεδομένου ότι ο κ. Γεωργιάδης ήταν μεταξύ των στελεχών που είχαν ζητήσει (και επιβάλει) την αυτόνομη κάθοδο του ΛΑΟΣ στις εκλογές.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υποψήφιος θα είναι ο βουλευτής Αστ. Ροντούλης και στη Στ. Ελλάδα ο πρώην βουλευτής Ν. Παπανδρέου, ενώ σε τρεις περιφέρειες ο ΛΑΟΣ θα στηρίξει τους υποψηφίους της ΝΔ. Συγκεκριμένα, στην Ήπειρο τον Αλ. Καχριμάνη, στα Ιόνια τον Σπ. Σπύρου και στο Νότ. Αιγαίο τον Χ. Κόκκινο. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει τον υποψήφιο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με πιθανότερο τον βουλευτή Κ. Βελόπουλο. Στη Θεσσαλονίκη θα στηρίξει τον Κ. Γκιουλέκα προκειμένου να αποτρέψει την εκλογή του Γ. Μπουτάρη. Είχε προηγηθεί το «πατατράκ» με τον Κ. Κιλτίδη που, ενώ εμφανιζόταν πρόθυμος να είναι υποψήφιος με τον ΛΑΟΣ, στη συνέχεια ζήτησε να είναι ανεξάρτητος, με αποτέλεσμα ο κ. Καρατζαφέρης να αποσύρει την υποστήριξη προς το πρόσωπό του. Αποδίδει μάλιστα την αλλαγή στάσης του βουλευτή στην παρέμβαση της Ντ. Μπακογιάννη.
Τέλος, για τον Δήμο Αθηναίων και το ψηφοδέλτιο του Ν. Κακλαμάνη ο κ. Καρατζαφέρης θα προτείνει πέντε στελέχη του κόμματος, τους Δ. Κωνσταντάρα, Γ. Μαργέτη, Απ. Μπαμίχα, Θοδ. Ρουμπάνη και Βάσω Τσαντιέρη.


Σχολιάστε εδώ