«Χάδια» τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις εταιρείες

Γιατί ενώ το ύψος των προστίμων φαινομενικά είναι υψηλό, σε σχέση με τα κέρδη τους είναι εξαιρετικά ελάχιστο, ενώ δεν προσμετράται και το κέρδος που έχουν από τη μονοπωλιακή λειτουργία τους, όταν δεν εφαρμόζουν τις αρχές του ανταγωνισμού!

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2009 τιμωρήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σειρά εταιρειών της έκδοσης και της διακίνησης ξενόγλωσσου βιβλίου με πρόστιμα συνολικού ύψους 20.000.000 ευρώ για παραβάσεις από το 2001 έως το 2008.

Το Διοικητικό Εφετείο (αν δεν μηδενίσει τελείως το πρόστιμο σε περίπτωση αθώωσης των εταιρειών) θα μειώσει τα πρόστιμα κατά 40%, δηλαδή θα πληρώσουν οι εταιρείες (ύστερα από τέσσερα χρόνια) 12.000.000 ευρώ.

Το διάστημα αυτό (2001 – 2008) οι εταιρείες αυτές είχαν κέρδη περίπου 80 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το πρόστιμο είναι το 1/8 των κερδών τους.

Και κάτι ακόμα: Η υπουργός Οικονομίας είχε δώσει από τον περασμένο Μάιο στη δημοσιότητα τον νόμο για τις αποζημιώσεις των θυμάτων των καρτέλ, σε εφαρμογή της Λευκής Βίβλου της ΕΕ. Ο νόμος όμως ακόμα δεν έχει έρθει στη Βουλή. Τι έγινε; Τον… έφαγαν τα καρτέλ;


Σχολιάστε εδώ