Φέρνει εκλογές το γερμανικό μοντέλο

«Απειλεί» μάλιστα τους βουλευτές του με πρόωρες εκλογές -που λόγω μη παρέλευσης του δεκαοχταμήνου θα γίνουν με λίστα- στην περίπτωση που καταψηφίσουν στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Στις τάξεις των βουλευτών πάντως επικρατεί αναβρασμός, καθώς με τον νέο νόμο αρκετοί από αυτούς δεν πρόκειται να επανεκλεγούν και κατά συνέπεια κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την τελική στάση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές, πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να φέρει στη Βουλή τον νέο εκλογικό νόμο (περιμένει έτοιμος στα συρτάρια του υπουργού Εσωτερικών) με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου και να ψηφισθεί ει δυνατόν και πριν από τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από το Μαξίμου διατείνονται ότι με το νέο σύστημα θα «χτυπηθεί» η διαφθορά και η διαπλοκή των βουλευτών με επιχειρηματίες και οργανωμένα συμφέροντα, ωστόσο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολιτικών παραγόντων απλώς η «διαπλοκή» θα μεταφερθεί σε τοπικό επίπεδο.

Ο νέος εκλογικός νόμος αποτελεί αντιγραφή του λεγόμενου «γερμανικού συστήματος», χωρίζει τους βουλευτές σε «πατρίκιους» και «πληβείους», σʼ εκείνους που θα δίνουν μάχη για να εκλεγούν και σʼ αυτούς που θα διορίζονται! Το κυριότερο όμως είναι ότι ο συγκεκριμένος νόμος καθιστά παντοδύναμο τον εκάστοτε αρχηγό του κόμματος, δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών θα εκλέγεται με λίστα η οποία και θα καταρτίζεται με βάση τις δικές του επιθυμίες ή επιδιώξεις. Που σημαίνει ότι όσοι στη διάρκεια της θητείας τους διαφωνούν ή αντιδρούν σε αποφάσεις θα βρίσκονται στις εκλογές σε μη εκλόγιμες θέσεις.

Με βάση τον νόμο, σε όποιες εκλογικές περιφέρειες το ΠΑΣΟΚ υστερεί έναντι της ΝΔ, π.χ. Λακωνία, Καστοριά, Σέρρες κ.α., δεν θα ξαναεκλέξει για χρόνια βουλευτή. Κατά συνέπεια μια σειρά βουλευτών που βρίσκονται σήμερα στο Κοινοβούλιο με την εφαρμογή του νέου συστήματος θα… περάσουν στην ιστορία. Αρκετοί από αυτούς δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά, ακόμη και να καταψηφίσουν στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, αδιαφορώντας μάλιστα για τις συνέπειες. Για τον λόγο αυτόν και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος έχουν ενταθεί τελευταία οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Όπως προαναφέραμε, ο κ. Παπανδρέου θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, θα προχωρήσει σε διαγραφές και δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει ακόμη και σε προσφυγή στις κάλπες. Επισείει μάλιστα το όπλο της λίστας, αφού αν οι εκλογές διεξαχθούν μέχρι και τις αρχές Απριλίου (οπότε λήγει το δεκαοχτάμηνο) δεν ισχύει ο σταυρός προτίμησης. Στην περίπτωση αυτή ο κ. Παπανδρέου θα έχει την ευχέρεια να τιμωρήσει τους… απείθαρχους.

Τον νέο εκλογικό νόμο δεν πρόκειται να τον ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία, ο Αντώνης Σαμαράς έχει ταχθεί κατηγορηματικά αντίθετος, αλλά ούτε τα κόμματα της Αριστεράς, ούτε καν η Δημοκρατική Αριστερά, καθόσον ο Φώτης Κουβέλης ήταν ο βασικός συντάκτης των θέσεων του ΣΥΝ για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Μετά την κριτική που δέχτηκε ο Γ. Καρατζαφέρης για τη στήριξή του στο Μνημόνιο, πολύ δύσκολα θα δώσει εκ νέου «δεκανίκι» στον Γ. Παπανδρέου και έτσι απομένει μόνο η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία ούτως ή άλλως έχει ταχθεί υπέρ του γερμανικού μοντέλου.

Συμπερασματικά η κατάσταση για την κυβέρνηση είναι οριακή και αν βρεθούν επτά τουλάχιστον βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που να καταψηφίσουν χάνει τυπικά τη δεδηλωμένη και η χώρα θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε πρόωρες εκλογές. Πόσω μάλλον που ο πρωθυπουργός θα το έχει καταστήσει σαφές πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία.

Πολιτικοί παράγοντες που κάνουν… δεύτερες και τρίτες σκέψεις δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου σε περίπτωση κοινωνικής αναταραχής, λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει, να προκαλέσει μια εσωκομματική σύγκρουση προκειμένου να πάει σε εκλογές (με τον νόμο Παυλόπουλου) και να επιχειρήσει να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή.


Σχολιάστε εδώ