Υπεύθυνος για το φιάσκο ο Γιώργος

Ορισμένα στελέχη (μεταξύ αυτών και μέλη της Επιτροπής Επιλογής των υποψηφίων) έσπευσαν να επιρρίψουν τις ευθύνες στον επικεφαλής Θ. Τσούρα, ισχυριζόμενα ότι λειτούργησε «εν κρυπτώ», δεν ενημέρωσε σωστά τον πρωθυπουργό και, το κυριότερο, ότι δεν είχε εναλλακτικές λύσεις στην περίπτωση που κάποιοι αρνούνταν να είναι υποψήφιοι.

Η πραγματικότητα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ και στηρίζεται σε διασταυρωμένες πληροφορίες, είναι εντελώς διαφορετική: Ο Γ. Παπανδρέου ενημερωνόταν σε καθημερινή σχεδόν βάση για την πορεία των εργασιών της Επιτροπής. Ακόμη, όλα τα γκάλοπ που γίνονταν, τόσο από τις τρεις εταιρείες (GPO, Metron, Alco) όσο και από την ομάδα της Μ. Καρακλιούμη, έφθαναν αυθημερόν στο γραφείο του. (Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων πήγαιναν και στα στελέχη που είχαν την αρμοδιότητα για κάθε περιφέρεια.) Επιπλέον, στην Επιτροπή μετείχε μεταξύ άλλων και η πλέον στενή συνεργάτις του πρωθυπουργού, η Ρεγγ. Βάρτζελη. Ως εκ τούτου καταρρίπτεται η θεωρία ότι ο κ. Παπανδρέου δεν γνώριζε.

Ακόμη πιο λεπτομερής ήταν η ενημέρωση του πρωθυπουργού στην κρίσιμη συνάντηση της Δευτέρας (πριν από την επίσημη ανακοίνωση) με τα μέλη της Επιτροπής, όπου είχαν πάρει μέρος και ο Γ. Ραγκούσης και η Μ. Καρακλιούμη. Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποφασίσθηκε τις επαφές με τους υπουργούς (Καστανίδη, Μπατζελή, Κατσέλη, Μπιρμπίλη, Μαγκριώτη κ.λπ.) να τις κάνει ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, ενώ οι κ. Ξυνίδης και Τσούρας να αναλάβουν τις επαφές με τους βουλευτές (Αθανασιάδη, Τιμοσίδη, Έξαρχο κ.λπ.). Την Παρασκευή πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις οριστικοποιήθηκε η υποψηφιότητα του κ. Γιακαλή για την Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου, παρά τις αντιρρήσεις του Ν. Σηφουνάκη. Με τον κ. Γιακαλή επικοινώνησε ο Ν. Αθανασάκης και τον ενημέρωσε για την απόφαση του κόμματος να του δώσει το χρίσμα.

Όσον αφορά τον Δήμο Αθηναίων, όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν πρώτη τη Φ. Γεννηματά, με δεύτερο σε ορισμένες από αυτές τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος είχε εξαρχής αποκλείσει το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Σε κομματική σύσκεψη πάντως ο Γ. Παπανδρέου είχε εκφράσει την προτίμησή του στον Γ. Καμίνη, στη βάση ότι πρόκειται για ασυνήθιστη επιλογή που θα προκαλέσει συζητήσεις, ενώ η στήριξή του θα αντιμετωπισθεί ως «άνοιγμα» προς την Αριστερά (ο Φ. Κουβέλης είχε ενημερώσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μεταξύ 20 και 25 Αυγούστου για την πρόθεσή του να τον προτείνει για τον δήμο). Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Παρασκευή (πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις) με τη Φ. Γεννηματά την ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να της δώσει το χρίσμα για τον Δήμο Αθηναίων, διότι το έχει υποσχεθεί στον Γ. Καμίνη. Οπότε η συνάντησή τους την Κυριακή το πρωί, παρουσία του κ. Τσούρα, είχε αποκλειστικό αντικείμενο να πειστεί η κ. Γεννηματά να κατέβει υποψήφια για την Περιφέρεια Αττικής, από τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις τη φέρουν να κερδίζει. Η τελευταία εξήγησε στον πρωθυπουργό ότι η περιφέρεια είναι τεράστια, χρειάζεται πολλή δουλειά και η ίδια δεν έχει ακόμη τις απαραίτητες δυνάμεις για να αντεπεξέλθει σ’ έναν σκληρό προεκλογικό αγώνα. (Σημειώνεται ότι από τον Ιούνιο κιόλας ο κ. Τσούρας είχε ενημερώσει αρμοδίως ότι, μετά την περιπέτεια με την υγεία της, έπρεπε να μεσολαβήσουν δύο με δυόμισι χρόνια προκειμένου να ανακάμψει πλήρως.) Ακόμη, στην ίδια συνάντηση η κ. Γεννηματά επισήμανε στον κ. Παπανδρέου ότι μόνο εκείνη (σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις) μπορεί να κερδίσει τον δήμο κόντρα στον Ν. Κακλαμάνη, ενώ την περιφέρεια μπορούν να την κερδίσουν και άλλα στελέχη. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός είχε προ πολλού καταλήξει στην υποψηφιότητα του Γ. Καμίνη κι έτσι, κλείνοντας τη συνάντηση, ζήτησε από την κ. Γεννηματά να προσφέρει τη βοήθειά της τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.

Η επιλογή του κ. Παπανδρέου έχει προκαλέσει κλίμα πανικού μεταξύ των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ενώ από το Μαξίμου έχει ζητηθεί απ’ όλους τους βουλευτές που εκλέγονται στην Α΄ Αθηνών να στηρίξουν τον κ. Καμίνη. Δεν είναι λίγοι πάντως αυτοί που βλέπουν επανάληψη του «στραπάτσου» που είχε πάθει παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ, όταν είχε στηρίξει την υποψηφιότητα της Μ. Δαμανάκη, πράγμα που επισήμαναν κορυφαία στελέχη στον πρωθυπουργό.

Παράγοντες του κόμματος εκτιμούν ότι από ένα σημείο και μετά ο Γ. Παπανδρέου εγκατέλειψε τα αρχικά του σχέδια, που ήταν να κατεβάσει υποψήφιους πολιτικά στελέχη, προφανώς γιατί είχε μηνύματα ότι θα «εισέπραττε» τη διαμαρτυρία του κόσμου για τα μέτρα. Προσχώρησε στην άποψη ότι στηρίζοντας πρόσωπα όπως ο κ. Καμίνης στην Αθήνα και ο κ. Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη δεν θα χρεωθεί το ΠΑΣΟΚ μια ενδεχόμενη ήττα στις εκλογές.

Εκκρεμότητες

Στο μεταξύ, και ενώ ξεκινάει ουσιαστικά η προεκλογική μάχη, στο ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καταλήξει ακόμα στα ονόματα των υποψηφίων σε αρκετούς δήμους και με δεδομένα τα προβλήματα που υπάρχουν αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν περάσουν 10-15 ημέρες. Σε αρκετές περιπτώσεις η επιλογή των υποψηφίων «σκοντάφτει» και στις εσωκομματικές έριδες, όπου κάθε ομάδα προσπαθεί να επιβάλει τον «δικό» της και παράλληλα να «υπονομεύσει» κάθε εναλλακτική λύση. Χαρακτηριστική η περίπτωση στο Καρπενήσι, όπου η Νομαρχιακή Οργάνωση που «διοικείται» από δύο οικογένειες έχει κοπεί στα δύο, με ορατό τον κίνδυνο ο δήμος να περάσει στα χέρια του Κ. Μπακογιάννη και της οικογένειας Μητσοτάκη.


Σχολιάστε εδώ