«Τσουνάμι» απολύσεων στον ΔΟΛ
Διαχωρίζοντας το προσωπικό σε δημοσιογράφους και διοικητικούς, είπε στην ΕΣΗΕΑ ότι οι πρώτοι θα σωθούν, και μαζί και τα έντυπα, αλλά θα χάσει τη δουλειά του εντός μητρικής το 40% του διοικητικού προσωπικού και βεβαίως όσοι εργάζονται στις θυγατρικές που προορίζονται για κλείσιμο. Το δίλημμα που έθεσε στα μέλη του ΔΣ την περασμένη Δευτέρα ήταν πως είτε θα εφαρμοστεί το σχέδιο είτε ο Οργανισμός θα έχει την τύχη του «Ελεύθερου Τύπου», με το κλείσιμο και το άνοιγμά του ξανά.
Η ΕΣΗΕΑ δεν εξέδωσε ανακοίνωση, επιλέγοντας τη σιωπή σε ένα ζήτημα που αφορά την τύχη του μεγαλύτερου Οργανισμού ΜΜΕ στη χώρα.
Το βασικό μέρος του σχεδίου αποκαλύφθηκε από το «Π» την περασμένη εβδομάδα. Το ένα σκέλος είναι ο διαχωρισμός του προσωπικού, με την απόλυση εργαζομένων στη διοίκηση και σε άλλες εταιρείες του ομίλου. Η παρέμβαση αυτή, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Στ. Ψυχάρη, γίνεται για να καλυφθεί το εύρος της κρίσης, που εκτιμάται πως θα κρατήσει ως το 2011. Στον ΔΟΛ πιστεύουν ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό στη διοίκηση, που κάλυπτε ανάγκες άλλων εποχών, της περιόδου διοίκησης του Χρ. Λαμπράκη, και πως αντίστοιχα και στις εφημερίδες υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν εργάζονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία των στελεχών του ΔΟΛ, υπάρχουν 450 δημοσιογράφοι και 382 στη διοίκηση, εκ των οποίων θα απολυθεί, αν περάσει το σχέδιο Ψυχάρη, το 40%, ήτοι 150 περίπου άτομα.
Το δεύτερο σκέλος είναι η δημιουργία του ψηφιακού newsroom υπό τον Στέλιο Σοφιανό. Είναι μια τάση που ακολουθείται σε όλες τις δυτικές χώρες, όμως στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε αρχικά από την ισπανική Innovation στον «Ελεύθερο Τύπο» και στις διάφορες ηλεκτρονικές εφημερίδες. Τα αποτελέσματα στην εφημερίδα της Γιάννας Αγγελοπούλου ήταν αποκαρδιωτικά, ενώ υποτίθεται ότι θα διευκόλυνε την εργασία της εφημερίδας, του σάιτ και του ραδιοφωνικού σταθμού. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθεί η γραφειοκρατία στην προετοιμασία της ύλης, κάτι που δυσκόλεψε βασανιστικά το έργο των δημοσιογράφων.
Στην άλλη περίπτωση, των διαφόρων ηλεκτρονικών εφημερίδων, υπάρχει απλώς μια ομάδα που αντιγράφει τηλεγραφήματα του ΑΠΕ και τα ανεβάζει με φωτογραφίες, κόβοντας έτσι θέσεις εργασίας και μετατρέποντας τους δημοσιογράφους σε χειριστές υπολογιστών. Το επικίνδυνο με το newsroom είναι πως, αν χρησιμοποιείται για μείωση του προσωπικού, έχει στο τέλος αποτέλεσμα την καταστροφή της ύλης της εφημερίδας. Στον ΔΟΛ πιστεύουν πως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο και με τη λειτουργία του μηχανισμού θα μπορούν να συγκεντρώνονται οι ειδήσεις από όλα τα πεδία και να διοχετεύονται τα κείμενα στα Μέσα του Ομίλου (ραδιόφωνο, πύλες, εφημερίδες), ενώ οι διαπραγματεύσεις των δημοσιογράφων για τα αποκλειστικά και τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ θα γίνονται απευθείας με τους αρχισυντάκτες. Το αξιοσημείωτο είναι πάντως πως, ενώ προαναγγέλλονται περικοπές σε όλα τα μέτωπα, οι παραγωγοί του Βήμα FM απόλαυσαν το μεσημεριανό τους σε εστιατόριο του Κολωνακίου!