Στο σκαμνί η ΕΡΤ

Δεν θα μείνει χωρίς συνέπειες για την ΕΡΤ η λαμπρή περίοδος των golden boys, που έστησαν το μεγάλο φαγοπότι με τους ηγεμονικούς μισθούς και τις πανάκριβες εξωτερικές παραγωγές, όπως δείχνει και η αγωγή που κατέθεσε εναντίον της ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Γκρης.
Ο Γκρης ασχολήθηκε στην ΕΡΤ με το ρεπορτάζ, τη σύνταξη ειδήσεων, τις ενημερωτικές εκπομπές και τις έρευνες, ενώ μετείχε και σε ζωντανές εκπομπές, όπως τα «Ανοιχτά Χαρτιά». Κατά το διάστημα 1999-2003 στη Διεύθυνση του Δορυφορικού ήταν υπεύθυνος για την παραγωγή και την παρουσίαση της εκπομπής «Μορφές Τέχνης», η οποία, φθάνοντας τις 30 εκπομπές, έχει χαρακτηρισθεί από τις επιμελημένες και καλαίσθητες παραγωγές της ΕΡΤ.
Όπως περιγράφει ο Γκρης στην αγωγή του, η ΕΡΤ από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Νοέμβρη του 2009 τον έθεσε σε αναγκαστική, ταπεινωτική και ιδιαίτερα μειωτική γι’ αυτόν αργομισθία, καθώς δεν του ανέθετε οποιοδήποτε έργο. Επιπλέον, ουδέποτε απαντήθηκαν οι γραπτές επανειλημμένες προτάσεις του για παραγωγή εκπομπών.
Τη συμπεριφορά αυτή προς το πρόσωπό του ο ενάγων την αποδίδει σαφώς στη συγκεκαλυμμένη εχθρότητα και εμπάθεια που έτρεφε εκείνη η διοίκηση για κάθε ανεξάρτητο πρόσωπο, μη ενταγμένο στον ευρύτερο κύκλο των ημετέρων της. Η απαξιωτική συμπεριφορά της ΕΡΤ προς τον Γκρη έφθασε μέχρι το σημείο, όπως αναφέρει, όχι μόνο να μην του αναθέτει καμία παραγωγή και να μην απαντά στις προτάσεις του, αλλά και να του αφαιρέσει τη θέση του αρχισυντάκτη.
Η συμπεριφορά αυτή τελικά οδήγησε τον Γκρη σε αναγκαστική πρόωρη έξοδο από την ΕΡΤ. Με την αγωγή του, ο Γκρης ζητά, μεταξύ άλλων, να υποχρεωθεί η ΕΡΤ να του καταβάλει 318.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που του προκάλεσε καθ’ όλο το διάστημα που τον είχε θέσει σε καθεστώς αναγκαστικής εργασιακής αδράνειας.
Όπως μας δήλωσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Κωστής Τοκατλίδης, «Η αγωγή αυτή βασίζεται στη θεμελιώδη αξία του πολιτισμού μας πως η αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου είναι αναπαλλοτρίωτη και πρέπει να προστατεύεται σε κάθε επίπεδο. Η προσβολή της προσωπικότητας εργαζομένου από τον εργοδότη του δεν επιτρέπεται υπό
οποιεσδήποτε συνθήκες».


Σχολιάστε εδώ