ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΝΕΥΡΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Στο Κερατσίνι οι δημοσκοπήσεις δεν έχουν δώσει σαφή εικόνα, αλλά φαίνεται να κερδίζει ο ανεξάρτητος Τζαννής, που «έχει κόψει τις γέφυρες» με το ΠΑΣΟΚ και έχει πάρει μαζί του και κάποια δυσαρεστημένα στελέχη του σημερινού δημάρχου Φ. Μελά. Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ κάθονται… σ’ αναμμένα κάρβουνα, καθώς διαπιστώνουν πως στο τέλος δεν θα έχουν χρόνο να κάνουν προεκλογικό αγώνα τη στιγμή που ο Μελάς έχει κάνει κινητοποίηση εδώ και 4 μήνες και ο Τζαννής έχει ήδη ετοιμάσει συνδυασμό και είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι Λογοθέτης και Ιωακειμίδης που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκινήσει από τον Ιούνιο προεκλογική εκστρατεία και μάλιστα ο Ιωακειμίδης, που είναι και δήμαρχος Ρέντη, έχει βγάλει στους δρόμους ολόκληρο μηχανισμό που έχει γεμίσει όλους τους χώρους με αφίσες του. Ταυτόχρονα παίρνει στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, κάνει πολλά ανοίγματα στη Νίκαια και έχει «λεηλατήσει» όλο το νεοδημοκρατικό στοιχείο του Ρέντη, που προσχώρησε στον συνδυασμό του με επικεφαλής τον αρχηγό του συνδυασμού της ΝΔ στον δήμο, Δήμο Σταματάτο! Εξάλλου με τον Λογοθέτη κατεβαίνει και ο πολιτευτής της ΝΔ κ. Κίτσος.

Οι ενδιαφερόμενοι για το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, όπως λένε οι ίδιοι, έχουν δύο επιλογές: Να κατέβουν ανεξάρτητοι και μετά να τρέχει η Ιπποκράτους να τους… μαζέψει ή να πάνε σπίτια τους… Και έχουν δίκιο, γιατί καθυστερώντας το ΠΑΣΟΚ να ανακοινώσει τους υποψήφιους, ούτε επαφές για αξιοπρεπείς συνδυασμούς θα προλάβουν να κάνουν, ούτε σοβαρό προεκλογικό αγώνα γιατί δεν θα υπάρχει χρόνος! Λένε πως το κόμμα τους αντί να στηρίζει αυτούς που πειθαρχούν στις διαδικασίες που το ίδιο όρισε, τους αγνοεί και τους εκθέτει «πριμοδοτώντας» με την καθυστέρηση αυτή τους «αντάρτες»! Θα φταίνε αυτοί μετά αν εγκαταλείψουν τα πάντα και δεν πάνε ούτε να… ψηφίσουν τον Νοέμβριο;

Παρ’ όλα αυτά, οι ενδιαφερόμενοι για το «χρίσμα» προσπαθούν όσο μπορούν να είναι στο προσκήνιο. Μεταξύ αυτών ο Γιάννης Μαρωνίτης, που επί δυόμισι χρόνια έχει περπατήσει κάθε σπιθαμή της Νίκαιας και τώρα βρίσκεται καθημερινά και στον Ρέντη όπου δουλεύει μεθοδικά και συστηματικά με τους συνεργάτες του για την ενοποίηση και τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών και πολιτικών χώρων, με μοναδικό αντίπαλο τα τεράστια προβλήματα που ταλαιπωρούν τους δημότες. Ο Γιάννης Μαρωνίτης επιμένει στο κεντρικό του σύνθημα: «Όλοι μαζί μπορούμε!». Και ο ενωτικός του λόγος, το μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας που απευθύνει, βρίσκει θερμή ανταπόκριση στην τοπική κοινωνία: «Όλοι μαζί μπορούμε να σώσουμε την πόλη μας από τη χρεοκοπία, να νικήσουμε τον οικονομικό μαρασμό, να μπούμε σε έναν καινούργιο δρόμο ανάπτυξης και δημιουργίας. Όλοι μαζί έχουμε μέλλον!»

Δυσχέρειες και στη ΝΔ

Πολύ δύσκολα είναι τα πράγματα και για τη ΝΔ στη Β΄ Πειραιά. Χαρακτηριστικό είναι πως σε ολόκληρη την περιφέρεια τελικά αποφασίστηκε να δοθεί χρίσμα μόνο σε δύο υποψήφιους, εκτός του νυν δημάρχου Κερατσινίου Φώτη Μελά. Ο ένας είναι ο Κούλης Βρεττάκος που κατέβηκε σε Νίκαια-Ρέντη και ο άλλος ο Β. Βουγιουκλάκης που κατεβαίνει στον Κορυδαλλό. Στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας ο Φ. Μελάς έχει το προβάδισμα, αλλά η Ρηγίλλης έχει προβληματιστεί από την αποχώρηση κάποιων στελεχών του, τα οποία τον κατηγόρησαν για αλαζονεία και έλλειψη συνεργασίας και προσχώρησαν στον συνδυασμό του ανεξάρτητου Τζαννή, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν έχει πλέον σχέσεις με αυτό. Στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη ο Κ. Βρεττάκος δεν έχει ελπίδες, αφού ακόμα και ο νεοδημοκρατικός συνδυασμός του Ρέντη, που είχε εκλεγεί στις προηγούμενες εκλογές, συνεργάζεται με τον Ιωακειμίδη που κατεβαίνει ανεξάρτητος αλλά είχε βγει δήμαρχος Ρέντη με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

«Μύλος» γίνεται στο Πέραμα. Οι δύο υποψήφιοι, Ζουμπούλης και Λαγουδάκος, κονταροχτυπιούνται, αλλά η Ρηγίλλης ξεκαθάρισε πως δεν θα δώσει «χρίσμα» σε κανέναν. Το κακό είναι ότι και οι δύο υποψήφιοι φθάνουν στα άκρα την προεκλογική τους αντιπαράθεση και έχουν διχάσει τον κόσμο της ΝΔ στην περιοχή.

Ο Ζουμπούλης τονίζει ότι ο Λαγουδάκος, ως δήμαρχος «βούλιαξε» το Πέραμα, ενώ ο Λαγουδάκος με τον συνδυασμό του οποίου είχε εκλεγεί ο Ζουμπούλης αλλά… αποσκίρτησε, υποστηρίζει πως δεν είναι δυνατόν να θέλει να… σώσει το Πέραμα ο άνθρωπος που δεν… πατούσε στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου! Πάντως ο Λαγουδάκος έχει κάποιο λόγο να παραπονείται καθώς έχει εκλεγεί τρεις φορές στο δημοτικό συμβούλιο Περάματος, την προηγούμενη τετραετία ήταν δήμαρχος και στις τελευταίες εκλογές είχε χάσει για 50 ψήφους τη δημαρχία.

Τα… χειρότερα όμως γίνονται στη Σαλαμίνα. Εκεί οι υποψήφιοι είναι τέσσερις. Είναι η Ισιδώρα Παπαθανασίου-Νάνου, γνωστή για τη… ροζ ιστορία με πρώην δήμαρχο, με τον συνδυασμό της οποίας κατεβαίνει υποψήφιος σύμβουλος ο προηγούμενος δήμαρχος κ. Μακρής (σ.σ.: δεν έγιναν μ’ αυτόν τα επεισόδια), ακολουθεί ο Ράντος, ο Παπασάββας, ο οποίος όμως ελέγχεται ότι έχει ασυμβίβαστο, και ο πρώην δήμαρχος Βαγγέλης Αγαπίου.

Κανένας από τους τέσσερις δεν υποχωρεί και κανένας δεν λέει ότι έχει διάθεση να συνεργαστεί με κάποιον από τους υπόλοιπους για να μειωθούν οι υποψηφιότητες.

Εδώ η ΝΔ σηκώνει τα χέρια και φυσικά δεν δίνει «χρίσμα» σε κανέναν. Τουλάχιστον όμως η Ρηγίλλης, όπου δεν μπορούσε, είπε ότι δεν θα δώσει «χρίσμα» και… καθάρισε. Αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ, που έχει αφήσει τους υποψηφίους του να… σέρνονται…

Ο Βουγιουκλάκης στον Κορυδαλλό

Τελικά η αξίωση των νεοδημοκρατών του Κορυδαλλού άλλαξε την απόφαση της Ρηγίλλης να μη δώσει «χρίσμα» σε κανέναν υποψήφιο και την Παρασκευή το πρωί ανακοίνωσε τη στήριξή της στον Βασίλη Βουγιουκλάκη, ο οποίος από καιρό κινείται εντυπωσιακά στην πόλη έχοντας ανακοινώσει ανεξάρτητη υποψηφιότητα με τον συνδυασμό Κορυδαλλός – Πρώτη Πόλη. Πρόκειται για μια σωστή και επιβεβλημένη απόφαση, δεδομένου ότι ο Β. Βουγιουκλάκης εξέφραζε τους νεοδημοκράτες του Κορυδαλλού και είχε την αμέριστη στήριξη και την αγάπη τους. Οπότε η απόφαση του κόμματος για την επίσημη στήριξή του ευθυγραμμίζεται με το λαϊκό αίσθημα και δημιουργεί τόσο για την παράταξη όσο και για τους ίδιους πολύ καλές προοπτικές για το μέλλον. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, η πραγματικότητα δείχνει πως ανεξάρτητα από τη δυναμική που αναπτύσσει ο Β. Βουγιουκλάκης, ο σημερινός δήμαρχος Σταύρος Κασσιμάτης δεν φαίνεται να μπορεί να απειληθεί.

Μάλιστα προχθές η Δημοκρατική Αριστερά ανακοίνωσε επίσημα ότι θα τον στηρίξει, ενώ σε ερώτηση που υπέβαλε ο ίδιος ο δήμαρχος σε όλους τους φορείς της πόλης (συλλόγους, ενώσεις, εκκλησίες, σωματεία κ.λπ.) όλοι, εκτός από δύο που δεν απάντησαν, δηλώνουν απόλυτα ικανοποιημένοι από το έργο του στον Κορυδαλλό και τονίζουν ότι τους κάνει για δήμαρχος και θα τον ψηφίσουν.


Σχολιάστε εδώ