«Παρατήστε τα κι αφήστε να καούν όλα να ησυχάσουμε!»

Απίστευτο και όμως αληθινό: Ο διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Κεφαλονιάς Αντώνης Ντίνος, στη μεγάλη φωτιά που απείλησε να κάνει… στάχτη τον Αίνο στις 17 Αυγούστου, αντί να συντονίζει τις προσπάθειες για το σβήσιμο της πύρινης λαίλαπας, στον Αίνο, το βουνό με τα μοναδικά κεφαλονίτικα έλατα, σε κατάσταση υστερίας φώναζε: «Παρατήστε τα όλα κι αφήστε τη φωτιά να περάσει. Να πάνε στον… διάολο, να καούνε όλα να ησυχάσουμε»!

Την καταγγελία αυτή την έκαναν με επιστολή τους προς τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος το προεδρείο του Κυνηγετικού Συλλόγου Αργοστολίου και μέλη του, που πήγαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς κι έπεσαν πάνω στον διοικητή της Πυροσβεστικής που τους… διαολόστειλε και τους είπε πως δεν τον νοιάζει να καούνε όλα!

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι ιθύνοντες του Κυνηγετικού Συλλόγου, μόλις έμαθαν για τη φωτιά συγκεντρώθηκαν όσοι μπορούσαν και πήγαν να βοηθήσουν στο έργο τής κατάσβεσης. Εκεί έγιναν τα τραγελαφικά, που περιγράφουν ως εξής:

«Αφού κινηθήκαμε βάσει των υποδείξεων του διοικητή μεταβήκαμε περίπου 1 χλμ. πιο κάτω και σβήσαμε μικροεστίες που αναπτύχθηκαν στο σημείο που βρισκόμασταν. Στο σημείο αυτό μείναμε περίπου 1 ώρα και μετά, αφού διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος αναζωπύρωσης κάποιας εστίας, στραφήκαμε πάλι προς το μέρος όπου βρισκόταν ο διοικητής για να ξαναπάρουμε οδηγίες.

Αφού είχαμε φτάσει στο σημείο αυτό είδαμε τη φωτιά να φτάνει τα όρια του δρόμου που βρισκόμασταν, προσπαθώντας να τον ξεπεράσει και να επεκταθεί στον εθνικό δρυμό του Αίνου. Περίπου 20 μ. πιο πίσω βρισκόταν ο διοικητής μέσα στο υπηρεσιακό τζιπ με τον οδηγό του και κοίταζε τη φωτιά.

Έπειτα από κάποιο μεγάλο χρονικό διάστημα και ύστερα από διαμαρτυρίες δικές μας ο διοικητής βγήκε από το τζιπ ωρυόμενος και σε κατάσταση που στα μάτια μας φάνηκε να βρίσκεται σε απόγνωση και να έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης άρχισε να φωνάζει μανιωδώς στους υφισταμένους του, έκλεισε το τηλέφωνο και είπε τα λόγια: ”Παρατήστε τα όλα όπως είναι, αφήστε τη φωτιά να περάσει επάνω, να πάνε στον διάολο όλα, να καούνε να ησυχάσουμε. Κλείνω το κινητό μου και πάω να φύγω. Δεν μ’ ενδιαφέρει και ας καεί ο Αίνος και η υπόλοιπη Κεφαλονιά”. Μπήκε στο αυτοκίνητο κι έφυγε από το σημείο που βρισκόμασταν συγκεντρωμένοι δέκα άντρες του συλλόγου μας καθώς και υφιστάμενοι πυροσβέστες.»

Από κει και πέρα τι να πει κανείς; Να συγχαρεί τον… λεβέντη διοικητή ή εκείνους που τον έκαναν διοικητή;

Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί καίγονται τα δάση…


Σχολιάστε εδώ