«Μονοπώλιο στις μετρήσεις», «αλλαγές σε ΕΣΡ – ΕΕΤΤ»

Τώρα απομένει να υλοποιήσει αυτές τις ενέργειες ο ίδιος, αφού αναλαμβάνει αρμόδιος για τα ΜΜΕ, με τον Γιώργο Παπανδρέου να διορθώνει έτσι το προ 11 μηνών λάθος του, όταν κατάργησε και πολυδιάσπασε τις αρμοδιότητες του συγκεκριμένου υπουργείου.

Τα βασικά σημεία του «οδικού χάρτη» για τα ΜΜΕ του Τ. Χυτήρη είναι:

Ψηφιακή τηλεοπτική αδειοδότηση: Ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού έβλεπε πριν από έξι μήνες πως υπάρχει «κίνδυνος περαιτέρω καθυστέρησης» στη μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή, όχι μόνο για την καταληκτική ημερομηνία του 2012 αλλά και για τη νέα πιθανή, του 2015, λόγω τυχόν δικαστικών ενεργειών – προσφυγών. Υπογράμμιζε μάλιστα ότι δεν θα πρέπει «να επαναληφθεί η εκ των υστέρων νομιμοποίηση της ψηφιακής εκπομπής, όπως αυτή θα αναπτύσσεται, και στρεβλά ίσως, όπως αντίστοιχα έγινε με την ανάπτυξη της αναλογικής». Η τελευταία κρίνεται πλέον «άσκοπη -παρότι προβλέπεται στον ν. 3592/2007- λόγω μετάβασης στην ψηφιακή».

Ραδιοφωνική αδειοδότηση: «Εκκρεμεί η αδειοδότηση των σταθμών που εκπέμπουν αναλογικά», παρατηρούσε και σημείωνε ότι «χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση για την ανάπτυξη του ψηφιακού και του διαδικτυακού ραδιοφώνου».

Διαφήμιση: Άμεση εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων (Οδηγία 2007/65/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου).

Κρατική διαφήμιση: «Πρέπει να ελέγχεται αυστηρά η τήρηση των προβλεπόμενων στη νομοθεσία για την κατανομή της διαφήμισης σε σχέση με τα κριτήρια για την κατανομή μεταξύ των Μέσων και σε σχέση με το ποσοστό που πρέπει να καταλήγει στην περιφέρεια», πίστευε ο Τ. Χυτήρης. Θεωρούσε πως «απαιτείται ο έλεγχος της αξιοπιστίας των μετρήσεων κυκλοφορίας (εφημερίδων), τηλεθέασης και ακροαματικότητας, ώστε να υπάρχει αδιαμφισβήτητη βάση υπολογισμού» και πως «θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις υφιστάμενες ρυθμίσεις και η διαφήμιση στο διαδίκτυο, που συνεχώς αυξάνεται».

Μετρήσεις: «Ο τρόπος μέτρησης που ισχύει σήμερα και ασκείται μονοπωλιακά από μία εταιρεία δημιουργεί εντάσεις και προβλήματα», έγραφε, εξηγώντας πως «στην ουσία καθορίζει τη συγκρότηση, τη δομή και τη λειτουργία όλης της τηλεοπτικής αγοράς με αδιαφανείς όρους». Ο Τ. Χυτήρης πρότεινε τότε να ανοίξει «διάλογος για το πλαίσιο λειτουργίας και τον τρόπο αυστηρού ελέγχου των εταιρειών που διενεργούν μετρήσεις τηλεθέασης, με συμμετοχή της Πολιτείας αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Ανεξάρτητες αρχές: Ως βουλευτής ο Τ. Χυτήρης σημείωνε πως εκτός από την εκκρεμότητα του διορισμού των νέων μελών του ΕΣΡ -η οποία και παραμένει (!)- «έχει δημιουργηθεί ζήτημα για το αν αρμόδιο για τον έλεγχο της χρήσης του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς είναι το ΕΣΡ ή η ΕΕΤΤ».


Σχολιάστε εδώ