Η Αθήνα εναρμονίζεται με τις φιλοτουρκικές θέσεις Χριστόφια

Στη Μεγαλόνησο είχε επαφές με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, και μάλιστα σε δύο επίπεδα.

Το πακέτο

Το πρώτο είναι το πακέτο του κύπριου Προέδρου για την επιτάχυνση των συνομιλιών, που προνοεί: α. την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου με αντάλλαγμα τη λειτουργία του λιμανιού της πόλης και το άνοιγμα νέων παγωμένων τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων, β. τη διεθνή διάσκεψη, η οποία θα συγκληθεί εφόσον βρίσκονται σε ακτίνα συμφωνίας οι εσωτερικές πτυχές και σε αυτήν θα συζητηθεί το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, γ. το περιουσιακό, το οποίο ο Πρόεδρος θέλει να συνδεθεί με το θέμα των εποίκων και το εδαφικό.

Το περιουσιακό

Το δεύτερο επίπεδο αφορά τις συνομιλίες, και ειδικότερα το ζήτημα του περιουσιακού, επί του οποίου και οι δύο πλευρές, και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, έχουν καταθέσει προτάσεις. Οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς παραπέμπουν στο Σχέδιο Ανάν, αν δεν είναι χειρότερες από εκείνο, και ταυτοχρόνως είναι εναρμονισμένες με την τουρκική αρχή περί διζωνικότητας. Δηλαδή στον βορρά, στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος, οι Τούρκοι θα έχουν πλειοψηφία και επί του πληθυσμού και επί του εδάφους! Άρα διχοτόμηση, στη βάση δύο κρατών. Οι εισηγήσεις είναι περίπλοκες και παρουσιάζουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

1. Δεν κατοχυρώνουν τα ατομικά δικαιώματα, και ειδικότερα της ιδιοκτησίας, στους ελληνοκύπριους πρόσφυγες.

2. Προνοούν ακόμη και την πλήρη απώλεια της ιδιοκτησίας των Ελληνοκυπρίων εάν σε πέντε χρόνια δεν ενδιαφερθούν για το πώς θα ρυθμίσουν την περιουσία τους.

3. Δεν έχει επακριβώς διευκρινιστεί πού θα βρεθούν τα χρήματα για όσους θελήσουν να αποζημιωθούν. Οι εισηγήσεις μάλλον δημιουργούν προϋποθέσεις ώστε να σηκώσουν το βάρος του κόστους οι Ελληνοκύπριοι.

4. Οι διαρρυθμίσεις γίνονται κατά τρόπον ώστε οι Ελληνοκύπριοι να μην επιστρέψουν στον βορρά.

Η τουρκική διζωνική

Ο κ. Δρούτσας είπε ότι στηρίζει, όπως και η ελληνική κυβέρνηση, τις προτάσεις του κύπριου Προέδρου, οι οποίες είναι εναρμονισμένες με το γράμμα και το πνεύμα του Σχεδίου Ανάν, το οποίο υπηρέτησε πιστά.

Ο κ. Δρούτσας δημοσίως δήλωσε ότι ο λόγος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει βαρύνουσα σημασία και ότι η Ελλάδα στηρίζει την πολιτική Χριστόφια, η οποία όμως όχι μόνο δεν αποδίδει καρπούς, αλλά, όπως δείχνουν τα πράγματα, εναρμονίζεται με την τουρκική ερμηνεία της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θέλει τους Τούρκους να έχουν στο βορρά πλειοψηφία επί του πληθυσμού και επί του εδάφους.


Σχολιάστε εδώ