Διαλύεται ο ΣΥΡΙΖΑ, προς νέα διάσπαση ο ΣΥΝ

Οι χειρισμοί που έγιναν από όλες τις πλευρές και οδήγησαν στις χωριστές υποψηφιότητες στην Περιφέρεια Αττικής έχουν ξαφνιάσει ακόμα και τους -λίγους είναι η αλήθεια- μυημένους στις δαιδαλώδεις εσωκομματικές διαδικασίες της Αριστεράς.

Το ορατό αποτέλεσμα όλων αυτών που έγιναν την εβδομάδα που πέρασε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς τη διάλυση, ενώ δεν αποκλείεται να διασπαστεί εκ νέου ο ΣΥΝ.

Πλέον ο χώρος τής πάλαι ποτέ ανανεωτικής Αριστεράς βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση και το μέλλον του είναι αβέβαιο. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο Α. Αλαβάνος με αφετηρία τη χωριστή υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα με πυρήνα το «Μέτωπο», το οποίο έχει ιδρύσει εδώ και καιρό. Στην κίνηση αυτή αναμένεται να τον ακολουθήσουν και αρκετά στελέχη που απαρτίζουν τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας έτσι ένα οριστικό τέλος στο συμμαχικό σχήμα για χάρη του οποίου διασπάστηκε πριν από λίγο καιρό ο ΣΥΝ, όταν και αποχώρησε η -υπό τον Φ. Κουβέλη- Ανανεωτική Πτέρυγα.

Δεν αποκλείεται στο νέο εγχείρημα του Α. Αλαβάνου, που εκτιμά ότι ο ΣΥΝ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του μορφή, έχουν κλείσει τον κύκλο τους, να προσχωρήσουν και στελέχη του Αριστερού Ρεύματος που ακολουθούν τον Π. Λαφαζάνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Αριστερό Ρεύμα όχι μόνο διαφώνησε με την πρόταση για τον Α. Μητρόπουλο, αλλά έκανε λόγο σε επίσημη ανακοίνωσή του για κινήσεις που παραπέμπουν σε τραγωδία, στερούνται κοινής λογικής και οδηγούν σε οριστική διάσπαση. Μάλιστα τα στελέχη του Αριστερού Ρεύματος δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία που έγινε στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ για την υποψηφιότητα Μητρόπουλου, κίνηση που δείχνει ότι οι αποστάσεις του από την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου ολοένα και μεγαλώνουν, με ορατή προοπτική να χωρίσουν τελείως οι δρόμοι τους.

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΝ βρίσκεται πλέον σε δύσκολη θέση αφού έχει να διαχειριστεί μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα μια δεύτερη διάσπαση του κόμματος μετά την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας. Οι επικριτές της ηγεσίας καταλογίζουν στον Α. Τσίπρα αδυναμία διορατικότητας τονίζοντας ότι ενώ οι επιδιώξεις του Α. Αλαβάνου ήταν ορατές εδώ και περίπου έναν χρόνο, αυτός τις υποτίμησε με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται στη γωνία με κίνδυνο σε λίγο καιρό να ηγείται ενός κόμματος όχι μόνο με λίγους οπαδούς, αλλά και με αρκετά λίγα έμπειρα στελέχη. Υπενθυμίζουν ότι έγκαιρα ο Α. Τσίπρας θα μπορούσε να ακυρώσει τις ανταγωνιστικές προς τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ κινήσεις του Α. Αλαβάνου, εάν ανακοίνωνε νωρίς την υποψηφιότητα του Γ. Δραγασάκη την οποία δύσκολα θα απέρριπτε ο Α. Αλαβάνος, ενώ λόγω του κύρους του Δραγασάκη θα αναπτυσσόταν μια δυναμική που, αν μη τι άλλο, θα ήταν ελπιδοφόρα για τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρά τους «όρκους πίστης» που δίνουν στελέχη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΖΑ ότι παρά τις χωριστές υποψηφιότητες στην Περιφέρεια Αττικής δεν υπάρχει περίπτωση διάσπασης, η πραγματικότητα λέει ότι η σημερινή «ψυχική διάσπαση» σύντομα θα εξελιχθεί και σε «οργανωτική διάσπαση» με καταστροφικά αποτελέσματα για το σύνολο του χώρου που σήμερα αποκαλείται «ανανεωτική Αριστερά». Οι μνήμες του «ΚΚΕ εσωτερικού», που κινούνταν στα εκλογικά ποσοστά λίγο πάνω από τη μονάδα, στοιχειώνουν πλέον όχι μόνο την Κουμουνδούρου, αλλά και όσους θα αποχωρήσουν ή αποχώρησαν από τον χώρο.


Σχολιάστε εδώ