Βούλιαξε ο τουρισμός!

Μπορεί οι κυβερνητικοί παράγοντες να προσπαθούν να παρουσιάσουν κάπως… ρόδινα τα πράγματα, αλλά η πραγματικότητα και τα αληθινά μεγέθη δείχνουν ακριβώς το αντίθετο.

Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος Αυγούστου στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Ζάκυνθος και η Κρήτη, ο μέσος όρος εσόδων των ξενοδοχείων εμφάνισε πτώση της τάξεως του 13%, ενώ η πληρότητά τους ήταν μειωμένη κατά 7,5%.

Επισημαίνουμε ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν τον μέσο όρο στις περιοχές που θεωρούνται κορυφαίες από τουριστικής απόψεως. Δηλαδή σε περιοχές λιγότερο γνωστές τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα! Και κάτι ακόμα:

Η μείωση του 13% και 7,5% εμφανίζεται από τη σύγκριση με στοιχεία του αντίστοιχου περσινού χρονικού διαστήματος, που ήταν το χειρότερο των τελευταίων χρόνων! Δηλαδή, συνολικά, η φετινή μαζί με την περσινή ζημία στον τουρισμό θα πρέπει να φθάνουν σε επίπεδο ρεκόρ. Το χειρότερο μάλιστα είναι πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η ίδια κατάσταση θα επικρατήσει και τους δύο επόμενους μήνες, Σεπτέμβρη και Οκτώβρη!

Αντίθετα, ελαφρά αυξημένα είναι τα στοιχεία από την κίνηση στα κρουαζιερόπλοια, τα οποία είχαν καλύτερες αποδόσεις και μεγαλύτερη πληρότητα από πέρυσι, παρ’ όλα τα προβλήματα που σημειώθηκαν στα λιμάνια (απεργίες, καταλήψεις κ.λπ.).

Σημαντικά αυξημένες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων είχαν τα τουρκικά λιμάνια, εξαιτίας της σοβαρότητας, της οργάνωσης και του προγραμματισμού που έχουν. Όπως έλεγαν παράγοντες του χώρου της κρουαζιέρας, στα τουρκικά λιμάνια μπορεί να γίνει προγραμματισμός της άφιξης και αναχώρησης ενός κρουαζιερόπλοιου ακόμα και δύο χρόνια πριν! Εξάλλου σ’ έναν νέο επιβατικό σταθμό της Κροατίας, οι αρμόδιοι έστειλαν από τώρα έγγραφο στις εταιρείες που διαχειρίζονται κρουαζιερόπλοια για να καθορίσουν δρομολόγια και ώρες αφίξεων και αναχωρήσεων που θέλουν για το 2012!

Περιττό να πούμε ότι στο λιμάνι του Πειραιά μπαίνει όποιο κρουαζιερόπλοιο έρθει πρώτο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε Σαντορίνη – Μύκονο. Υπάρχουν μέρες που κρουαζιερόπλοια για να μπουν στο λιμάνι του Πειραιά και για να αποβιβάσουν αργότερα κόσμο σε Σαντορίνη ή Μύκονο χρειάστηκε πρώτα να περιμένουν… μισή μέρα στη ράδα! Έτσι όμως ούτε οι εταιρείες μπορούν να προγραμματίσουν τα ταξίδια τους, ούτε οι τουρίστες θα θελήσουν να ξανάρθουν στη χώρα μας.

Έχουμε που έχουμε ένα σωρό προβλήματα, είναι ανάγκη να δημιουργούμε και άλλα τόσα από την ανοργανωσιά και την… τσαπατσουλιά μας;


Σχολιάστε εδώ