Βγήκαν κιόλας τα μαχαίρια…

Δεν είναι, μάλιστα, λίγα τα κυβερνητικά αλλά και τα κομματικά στελέχη που εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός δημιούργησε μια νέα ηγετική ομάδα «υπό συνθήκες δοκιμαστικού σωλήνα», που έρχεται να επιβληθεί εκ των άνω σε κυβέρνηση και κόμμα.

Το ότι η περιβόητη αυτή ομάδα πολιτικού σχεδιασμού συστάθηκε και λειτούργησε την επομένη κιόλας του ανασχηματισμού όχι μόνο ενίσχυσε το κλίμα καχυποψίας σε κόμμα και κυβέρνηση, αλλά προκάλεσε και επικριτικά σχόλια αρκετών υπουργών για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, στον οποίο καταλόγιζαν «βοναπαρτικές διαθέσεις» και προσπάθεια «επιβολής ντε φάκτο καταστάσεων».

Πάντως, «στόχος» πλέον των περισσότερων υπουργών είναι ο «υπερυπουργός» Γιάννης Ραγκούσης, που θεωρούν ότι είναι ο «εγκέφαλος» αυτού του σχήματος.

Ορισμένοι μάλιστα υπουργοί πιστεύουν πως «κακώς όλον αυτόν τον καιρό δεν στηρίξαμε τον Χάρη Παμπούκη, που μπορούσε να λειτουργεί ως αντίβαρο του Ραγκούση στον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου».

Αρκετά κυβερνητικά αλλά και κομματικά στελέχη με ιδιαίτερη βαρύτητα στο πολιτικό σκηνικό σχολίαζαν επιτιμητικά το σχήμα της ομάδας που δημιούργησε ο Γιώργος Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι «είναι αδύνατον αυτή η ομάδα, από την οποία κανείς δεν έχει εκλεγεί από τον κόσμο, να μπορέσει να σηματοδοτήσει κάτι τόσο ουσιαστικό πολιτικά».

Όταν μάλιστα τους ετέθη το θέμα ότι με αυτήν περίπου την ομάδα εγκατεστημένη στην Ιπποκράτους να ασχολείται με τον σχεδιασμό τα χρόνια που το ΠΑΣΟΚ ήταν αντιπολίτευση κερδήθηκαν –και με διαφορά– οι εκλογές, έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «κατέρρευσε ο Καραμανλής από τα δικά του λάθη και τις χοντράδες των στενών συνεργατών του. Τους τελευταίους μάλιστα 10 – 15 μήνες πριν από τις εκλογές, από μόνο του το κλίμα ωθούσε τον κόσμο να αποδοκιμάσει τη ΝΔ.

Όποιος κι αν ήταν στην Ιπποκράτους και αναλάμβανε ρόλο, ειδικά τότε, είχε σχετικά εύκολη δουλειά. Στα πέτρινα και σκληρά χρόνια όλοι αυτοί δεν μπορούσαν να αρθρώσουν κουβέντα και πρακτικά δεν υπήρχαν».

Κάποια έμπειρα κυβερνητικά στελέχη έριχναν «χοντρά καρφιά» πρωτίστως για τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και την παρουσία του στην ομάδα πολιτικού σχεδιασμού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Δημήτρης δεν είχε ούτε έχει την παραμικρή παρέμβαση στα πολιτικά τεκταινόμενα».

«Δεν είναι εύκολο να γίνει κατανοητό ούτε από εμάς ούτε κυρίως από τον κόσμο γιατί έχει μεγαλύτερο πολιτικό ειδικό βάρος ο Δρούτσας ή ο Γερουλάνος από τον Βαγγέλη Βενιζέλο, π.χ., ή τον Δημήτρη Ρέππα, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, την Άννα Διαμαντοπούλου ή άλλους γνωστούς και με πολιτική βαρύτητα υπουργούς, ώστε να επιλεγούν να μετάσχουν στην ομάδα του πολιτικού σχεδιασμού και της διαχείρισης της καθημερινής πολιτικής ατζέντας».

Πολλά στελέχη επισημαίνουν, και μάλιστα με έμφαση, ότι κανένας από τους βασικούς κρίκους αυτής της ομάδας, δηλαδή οι Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Δρούτσας και Π. Γερουλάνος, δεν έχει εκλεγεί με σταυρό και άπαντες «βρέθηκαν» στους θώκους ουσιαστικά «διορισμένοι». Οι Γ. Ραγκούσης και Π. Γερουλάνος ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου και ο κ. Δρούτσας ήταν σε μη εκλόγιμη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο.

Αυτός που είναι στην… μπούκα του κανονιού, τουλάχιστον αυτήν την περίοδο, είναι ο Γιάννης Ραγκούσης, που σύμφωνα με πολλά κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές «χρίστηκε» ουσιαστικά «Νο 2» της κυβέρνησης. Δέχεται μάλιστα πυρά καθώς πολλοί του χρεώνουν διάφορες διαρροές λίγο πριν από τον ανασχηματισμό, και ιδιαίτερα την περίοδο που ο κ. Παπανδρέου ήταν στην Πάρο, αλλά και επειδή «επέβαλε» ως έδρα του νέου επιτελικού οργάνου όχι το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά το κτίριο όπου στεγάζεται ο ίδιος.

Η μεταφορά του κέντρου βάρους των αποφάσεων στο υπουργείο Εσωτερικών και η παρουσία του πρωθυπουργού εκεί στην επίσημη πρώτη συνεδρίαση του οργάνου, προκειμένου να στείλει το μήνυμα, αντιμετωπίζονται αρνητικά και με επικριτικά σχόλια από τα άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Βολές δέχεται και η απόφαση να υπάρξει μόνιμο πρωθυπουργικό γραφείο στο υπουργείο Εσωτερικών. Αρκετοί βουλευτές έλεγαν χαρακτηριστικά ότι ο πρωθυπουργός εργάζεται και δέχεται επισκέψεις στο δικό του γραφείο και δεν περιφέρεται σε γραφεία υπουργών προκειμένου να πριμοδοτεί κάποιους εις βάρος κάποιων άλλων.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η «υπερενίσχυση» του κ. Ραγκούση έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στην κυβέρνηση και ήδη κορυφαίοι υπουργοί που κάποτε βρέθηκαν απέναντι στα εσωκομματικά χαρακώματα συνασπίζονται για να «συγκρατήσουν την επέλαση Ραγκούση και της υπόλοιπης ομάδας». Όπως λένε μάλιστα κάποιοι, «η μάχη τώρα αρχίζει» και όλοι περιμένουν το πρώτο στραβοπάτημα του Γιάννη Ραγκούση ή άλλου στελέχους της επιτελικής ομάδας για τον «λιανίσουν».

Και ο αντίλογος

Πολλά στελέχη φοβούνται ότι αυτή η φόρτιση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, υπό την πίεση μάλιστα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που επιβάλλει το Μνημόνιο, δημιουργεί ένα εκρηκτικό τοπίο, έτοιμο να αναφλεγεί ανά πάσα στιγμή.

Υπάρχουν ωστόσο και βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη που «πυροβολούν» όσους αμφισβητούν τη σύνθεση της επιτελικής ομάδας αλλά και τον ρόλο του Γιάννη Ραγκούση.

«Πολλοί από αυτούς που τώρα γκρινιάζουν είναι οι ίδιοι που επέβαλλαν τόσα χρόνια επετηρίδες σε κυβέρνηση και κόμμα και συντηρούσαν προσωπικούς στρατούς». Πρόσθεταν μάλιστα ότι «όλες αυτές οι επετηρίδες έχουν τελειώσει», ενώ σημείωναν πως «τα νέα πρόσωπα που ανέδειξε ο Γιώργος Παπανδρέου την περίοδο της αντιπολίτευσης όχι μόνο άλλαξαν τις εντυπώσεις του κόσμου περί γερασμένου και αφυδατωμένου ΠΑΣΟΚ αλλά και “κάλυψαν” μισητά για τον κόσμο πρόσωπα της εποχής της διακυβέρνησης των εκσυγχρονιστών, ενώ στήριξαν και αποτελεσματικά την πορεία προς τη νίκη του Γιώργου Παπανδρέου».

Βέβαια υπάρχουν και στελέχη που υπογραμμίζουν ότι ο Γ. Παπανδρέου ποτέ δεν ήθελε ιδιαίτερες σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του και γιʼ αυτό προετοίμαζε απόλυτα αφοσιωμένα σε εκείνον πρόσωπα, στα οποία δίνει σιγά σιγά εξουσία και δύναμη ώστε να επιβληθούν και να κυριαρχήσουν, για να έχει και ο ίδιος στέρεο έδαφος κάτω από τα πόδια του.


Σχολιάστε εδώ