Από βδομάδα σε βδομάδα

ΣΥΝΘΗΚΕΣ… χάους επικρατούν στην κυβέρνηση λίγα εικοσιτετράωρα μετά τον ανασχηματισμό, ως αποτέλεσμα των δομικών αλλαγών, ανασύστασης υπουργείων, μεταφοράς αρμοδιοτήτων που αποφάσισε ο Γ. Παπανδρέου. Η κατάσταση θυμίζει «τοπίο στην ομίχλη» και είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει δυσκολίες στη λειτουργία της κυβέρνησης και καθυστερήσεις στην υλοποίηση μέτρων και αποφάσεων. Η ανασύσταση των υπουργείων Ανάπτυξης και Ναυτιλίας (είχαν καταργηθεί τον περασμένο Οκτώβριο) απαιτεί νέα Προεδρικά Διατάγματα, νέα κατανομή αρμοδιοτήτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στα επιμέρους προβλήματα, η δυσφορία υπουργών που αποδυναμώθηκαν (Παμπούκης) και άλλων που μετακινήθηκαν (Κατσέλη) επιβαρύνει το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Χωρίς τον τίτλο του υπουργού-συντονιστή, αλλά με αυξημένες αρμοδιότητες ο Γ. Ραγκούσης, στο γραφείο του οποίου θα συνεδριάζει το νέο άτυπο κυβερνητικό όργανο που θα χαράζει στρατηγική και θα λαμβάνει αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα. Περιορισμένος ο ρόλος του Θ. Πάγκαλου. Έντονες ήταν οι επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό «αποτέλεσμα προχειρότητας» και «προϊόν εσωτερικών πιέσεων», ενώ τα μικρότερα κόμματα τόνισαν ότι οι υπουργοί άλλαξαν, αλλά παραμένει η πολιτική του Μνημονίου.

Ο ανασχηματισμός συνοδεύτηκε από ένα άνευ προηγουμένου «επικοινωνιακό φιάσκο», καθώς οι τελικές ανακοινώσεις έγιναν περασμένα μεσάνυχτα, γεγονός πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά. Συμπερασματικά, ο πρώτος ανασχηματισμός περισσότερα προβλήματα δημιούργησε, παρά έλυσε. Πόσω μάλλον που ένας από τους βασικούς στόχους του ήταν η άμβλυνση των αρνητικών εντυπώσεων που προκάλεσαν οι χειρισμοί του Γ. Παπανδρέου στην επιλογή των υποψηφίων τού ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Πλήγμα»

Η ΑΡΝΗΣΗ των κορυφαίων στελεχών να είναι υποψήφιοι «σημάδεψε» τη διαδικασία και έπληξε σε μεγάλο βαθμό το κύρος του πρωθυπουργού, που ενώ επιθυμούσε, δίνοντας πολιτικά χαρακτηριστικά στη μάχη των εκλογών, να ενεργοποιήσει υπουργούς, απέτυχε να επιβάλει την άποψή του. Απ’ όσα στελέχη αρνήθηκαν, μόνον η Κατ. Μπατζελή «τιμωρήθηκε», καθώς στον ανασχηματισμό βρέθηκε εκτός κυβέρνησης. Τρεις υφυπουργοί όλοι κι όλοι, κι αυτοί… τρίτης κατηγορίας, δέχθηκαν τελικά να διεκδικήσουν το αξίωμα του περιφερειάρχη, ενισχύοντας έτσι το κλίμα ηττοπάθειας στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος. Παράλληλα, αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση να στηριχθεί η υποψηφιότητα του Π. Τατούλη στην Πελοπόννησο, που διχάζει τους τοπικούς βουλευτές, ενώ επιφυλάξεις εκφράζονται και για την επιλογή να στηριχθεί για τον Δήμο Αθηναίων ο Γ. Καμίνης.

Οριακά είναι τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Αττικής. Ο Αλ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ της στήριξης του Αλ. Μητρόπουλου και κατηγόρησε ευθέως τον Αλ. Αλαβάνο για «υπονόμευση» του κόμματος. Από την πλευρά του, ο κ. Αλαβάνος ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής και πρότεινε άλλο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια ωστόσο άλλαξε γνώμη και ανακοίνωσε ότι θα είναι τελικά υποψήφιος.

Αισιοδοξεί

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να εμφανίζεται (ή τουλάχιστον έτσι δηλώνει) ο Γ. Παπακωνσταντίνου. «Η Ελλάδα βλέπει φως στο τούνελ» είπε και προανήγγειλε ότι η χώρα μας θα βγει στις αγορές να δανεισθεί μέσα στο 2011. Την ίδια στιγμή ξένοι αναλυτές επαναφέρουν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά και στο εσωτερικό τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία αυξάνεται, ο πληθωρισμός κινείται στο 5,5%, ενώ η σημαντική υστέρηση στα έσοδα καθιστά αναπόφευκτη τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων. Προκειμένου να αποφύγει την αύξηση του ΦΠΑ σε μεγάλες κατηγορίες υπηρεσιών και τροφίμων, το οικονομικό επιτελείο μελετά εναλλακτικά σενάρια για την ενίσχυση των εσόδων. Σ’ αυτά περιλαμβάνεται και η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ενδεχόμενο που θα επιβαρύνει χιλιάδες νοικοκυριά εν όψει χειμώνα.

Στο μεταξύ οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν και τυπικά τη δεύτερη δόση ύψους 9 δισ. ευρώ για τη χώρα μας. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να έρθουν εκ νέου στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της «τρόικας» για νέο γύρο ελέγχων της ελληνικής οικονομίας. Με επιστολές του προς τα μέλη της κυβέρνησης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τους ζητά αυστηρή τήρηση των προβλέψεων του Μνημονίου στο ζήτημα των δαπανών.

Την ίδια στιγμή έντονες αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, που μεταξύ άλλων προβλέπει κατάργηση δρομολογίων, περικοπή επιδομάτων, ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και μείωση προσωπικού κατά 50%. Οι εργαζόμενοι διαφωνούν κατηγορηματικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις και ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα επανήλθαν στις κινητοποιήσεις τους και οι ιδιοκτήτες φορτηγών, που ζητούν άρση επιστράτευσης και αλλαγές στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Νέα τροπή

ΝΕΑ τροπή δείχνει να παίρνει το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Ζήμενς μετά την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης από την Εισαγγελία Εφετών για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μετά την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση αποζημίωσης από τη γερμανική εταιρεία, αλλά και την έκδοση νέου διεθνούς εντάλματος για την έκδοση στην Ελλάδα του Μιχ. Χριστοφοράκου. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή μεταξύ άλλων και η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία διατηρούσε στενές σχέσεις με τον κ. Χριστοφοράκο, ο οποίος με τη σειρά του βρέθηκε «χορηγός» σε διάφορες εκδηλώσεις τής ευρύτερης οικογένειας Μητσοτάκη. Στο μεταξύ, με απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, δεν προφυλακίσθηκε τελικά ο Τ. Μαντέλης, του επιβλήθηκαν μόνον περιοριστικοί όροι, ενώ πρέπει να καταβάλει και χρηματική εγγύηση ύψους 200.000 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ