ΑΝΟΙΓΕΙ ΩΣ ΤΑ 5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Η «ΤΡΥΠΑ» ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ!

Στο οκτάμηνο η αύξηση ήταν μόλις 3,3%, δηλαδή έπεσαν έξω κατά 10,4%! Θρίαμβος δηλαδή, κύριε Παπακωνσταντίνου. Στο τρίγωνο Νίκης – Καραγεώργη Σερβίας – Πανεπιστημίου, το οικονομικό επιτελείο, στο οποίο προστέθηκε και ο Δ. Κουσελάς με τον ανασχηματισμό, περιμένει με αγωνία τη νέα επίσκεψη των ελεγκτών της «τρόικας» από αύριο, καθώς θα πρέπει να παρουσιάσει τα διορθωτικά φορολογικά μέτρα, που επιβάλλεται από το Μνημόνιο να ληφθούν για να καλυφθούν οι αποκλίσεις.

Ο σχεδιασμός της φορολογικής πολιτικής χαρακτηρίζεται από έντονες αρρυθμίες, παλινωδίες και αστοχίες, κορυφώνοντας τη νευρικότητα εν όψει των νέων «εξετάσεων» στην «τρόικα»:

= Στο σχέδιο για άμεση εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, ώστε από τον Οκτώβριο να βρεθεί μια νέα πηγή σημαντικών εσόδων για τον προϋπολογισμό, ανακαλύφθηκαν αίφνης την περασμένη εβδομάδα πολιτικές και τεχνικές αστοχίες. Στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι αντιλήφθηκαν πως δεν συμβιβάζεται η επιδίωξη μιας καλής εκλογικής επίδοσης για το ΠΑΣΟΚ τον Νοέμβριο, με μια βαριά, πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση που θα τεθεί σε ισχύ λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες, και αυτό ήταν η βασική αιτία μετάθεσης της υλοποίησης του μέτρου στις αρχές του 2011. Επιπλέον, εκφράσθηκαν αμφιβολίες για τη δυνατότητα έγκαιρης και… εύστοχης καταβολής του επιδόματος θέρμανσης στους ασθενέστερους.

= Όμως, αυτή η αλλαγή γραμμής πλεύσης αφήνει αναπάντητο το ερώτημα που θα θέσουν πιεστικά οι ελεγκτές της «τρόικας»: Με ποια «επέκταση» («extension», σύμφωνα με το αγγλικό κείμενο του Μνημονίου) ήδη ληφθέντων μέτρων θα διορθωθούν οι αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το τελευταίο τρίμηνο; Στελέχη του οικονομικού επιτελείου ομολογούν ότι υπάρχουν αρκετά σενάρια που θα τεθούν υπόψη των ελεγκτών, όχι όμως και μια έτοιμη και οριστική απάντηση.

= Μια λύση για να εκτονωθούν γρήγορα οι πιέσεις θα ήταν κάποιας μορφής «παιχνίδι» με τους συντελεστές του ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά. Τέτοια σενάρια έχουν εξεταστεί σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές, αλλά θα προηγηθεί διεξοδική συζήτηση με τους εκπροσώπους της «τρόικας» και η αναπόφευκτη εξέταση των πολιτικών τους παρενεργειών, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, πριν οριστικοποιηθούν.

= Επιπλέον, ειλημμένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση για την εκκίνηση νέας διαδικασίας περαίωσης ανέλεγκτων χρήσεων επιχειρήσεων και επαγγελματιών, της περιόδου 2000-2009, χωρίς μάλιστα να δίνεται η δυνατότητα στους υπόχρεους να επιλέξουν εναλλακτικά τον φορολογικό έλεγχο, αφού όσοι το κάνουν θα αντιμετωπίζουν αυστηρές κυρώσεις (πάντως, είναι αμφίβολη η συνταγματικότητα τέτοιας ρύθμισης «υποχρεωτικής» περαίωσης). Τα έσοδα από τη νέα περαίωση μπορεί να φθάσουν και τα 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, αλλά αναμφίβολα αυτή η νέα εισπρακτική επίθεση σε επιχειρηματίες και επαγγελματίες θα προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες στην ήδη διαταραγμένη λειτουργία της αγοράς και εκφράζονται φόβοι ότι θα επιταχύνει τα λουκέτα μικρομεσαίων.

= Παράλληλα, το υπουργείο λαμβάνει ήδη ακραία μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, δίνοντας στις εφορίες οδηγίες για την αντιμετώπιση ακόμη και της ελαφράς παραβατικότητας, όπως η μη έκδοση αποδείξεων λιανικής, όχι ως απλής φοροδιαφυγής, αλλά με βάση τις δρακόντειες διατάξεις του νόμου του 2008 για το ξέπλυμα χρήματος. Πρόκειται για μια υπερβολή που προδίδει πανικό, όπως σχολιάζουν υπηρεσιακοί παράγοντες, αμφισβητώντας τη δυνατότητα αξιόπιστης υλοποίησης του μέτρου. Παράλληλα, με ελέγχους και επιβολή φόρου 8% ετησίως επί των καταθέσεών τους απειλούνται όσοι δεν επαναπατρίσουν καταθέσεις που έφυγαν στο εξωτερικό μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας που δίνει ο φορολογικός νόμος, εντός του Οκτωβρίου. Αυτό, βέβαια, στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι εξήχθησαν κεφάλαια τα οποία προέρχονται από εισοδήματα που δεν δηλώθηκαν στην εφορία για να καταβληθούν οι αναλογούντες φόροι.

Ν. Χ.


Σχολιάστε εδώ