Ανασχηματισμός και περίθαλψη
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο συνάδελφος Αντώνης Νταβανέλλος, γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ και επικεφαλής της παράταξης Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος, ο οποίος συνδέει τον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό με την περίθαλψή μας.
Μας είπε μεταξύ άλλων:
Αντώνης Νταβανέλλος: Μετά τη σφαγή στο Ασφαλιστικό ο Ανδρέας Λοβέρδος μετατίθεται στο υπουργείο Υγείας, με στόχο τώρα, πολύ φοβόμαστε, τη σφαγή της περίθαλψής μας. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί και να ανακινήσουμε στις επερχόμενες Γενικές Συνελεύσεις του ΕΔΟΕΑΠ και της ΕΠΗΕΑ. Στόχος του Μνημονίου είναι και η ιδιωτικοποίηση της Υγείας, ακόμη ένα μέτρο πλήρους αναλγησίας σε βάρος των ασφαλισμένων.
Σ. Μ.: Πολλά θα συζητηθούν στις Γενικές Συνελεύσεις και ένα θέμα που καίει είναι η μείωση των πόρων.
Α. Ντ.: Οι πόροι δεν μειώνονται, ή τουλάχιστον δεν μειώνονται στο ποσοστό που θέλουν να εμφανίσουν. Οι πόροι μειώνονται, με την κυβερνητική υποστήριξη, λόγω εισφοροδιαφυγής και εισφοροαπαλλαγής. Μια τεράστια τρύπα της εργοδοσίας και των διαφημιστών, μέσα στην οποία ρίχνονται τα δικαιώματα των ασφαλισμένων. Χρόνια τώρα οι διαφημιστές μάχονται το αγγελιόσημο με ψευδή στοιχεία, όπως ότι αφορά λίγους ασφαλισμένους, ενώ η αλήθεια είναι πως καλύπτει πάνω από 120.000 εργαζομένους και συνταξιούχους. Ισχυρίζονται ότι αποτελεί δώρο προς τους δημοσιογράφους, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι οι εκδότες δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές. Τελευταία αυθαιρεσία η απόσυρση της διάταξης από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κάλυπτε την ασφάλιση των εργαζομένων στο διαδίκτυο.
Σ. Μ.: Η θέση σας απέναντι στο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ παραμένει η ίδια;
Α. Ντ.: Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ αποτέλεσε ένα μεταβατικό κέλυφος από τον νόμο Πετραλιά στον νόμο Λοβέρδου. Εμείς συγκρουστήκαμε και με τους δύο νόμους και δεν αναγνωρίσαμε τη διορισμένη διοίκησή του. Τώρα πηγαίνει πρόεδρος εκεί ο συνάδελφος Κώστας Τσουπαρόπουλος, γνώστης των ασφαλιστικών μας θεμάτων, ο οποίος όμως λόγω της δομής και των «υποδόριων» στόχων του Ταμείου ελάχιστα περιθώρια έχει για βελτιώσεις.
Σ. Μ.: Σε ποιο σημείο βρίσκεται το θέμα του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ;
Α. Ντ.: Είναι γνωστό πως συμφωνήσαμε προ μηνός να συγκροτηθεί ένα μεταβατικό προεδρείο προκειμένου να οδηγηθούμε σε άμεσες εκλογές. Ακόμη είμαστε στο μεταβατικό, παρ’ όλες τις προσπάθειές μας να αλλάξουν τα πράγματα στην Ένωση. Χρειαζόμαστε μια νέα διοίκηση για να δώσουμε τις μάχες.
Σ. Μ.: Εάν όμως και με τις νέες εκλογές έχουμε τον ίδιο συσχετισμό δυνάμεων, τι θα γίνει, θα οδηγηθούμε και πάλι στην ακυβερνησία;
Α. Ντ.: Τότε θα ξανασκεφτούμε το θέμα του τρόπου εκλογής προεδρείου. Οπωσδήποτε όμως διαπιστώνουμε ένα διαφορετικό πνεύμα μεταξύ των συναδέλφων, οι οποίοι πείθονται ότι χρειάζεται ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο που ορισμένοι σύμβουλοι αντιμετωπίζουν τη σημερινή πραγματικότητα, όπως και την υπόθεση των ομολόγων. Συναλλαγές και σκόπιμες παραλείψεις είχαν αποτέλεσμα να πέσει στα μαλακά η υπόθεση και ο κύριος υπαίτιος του σκανδάλου Καπράνος.
Σ. Μ.: Ποια είναι η θέση σας απέναντι στους συνταξιούχους μας σε σχέση με την ανάμειξή τους στα κοινά;
Α. Ντ.: Σε όλα τα σωματεία η συμβολή των συνταξιούχων είναι πολύτιμη. Εάν, όπως υποστηρίζουμε, η ΕΣΗΕΑ μετατραπεί σε καθαρά εργατικό σωματείο, η θέση των συνταξιούχων μας θα ορίζεται βάσει της κείμενης νομοθεσίας.
Σοφία Μαλτέζου