Έχει πρόσωπο στην αγορά η Εθνική!

Ανάσα για τη χρηματαγορά, θετική εξέλιξη για τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και σπουδαία κίνηση μακράς πνοής που δείχνει ότι υπάρχουν τρόποι για να ξεπεράσουμε την κρίση χωρίς να μας… στραγγαλίσει η «τρόικα» αποτελεί η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να αυξήσει κατά 2,8 εκατ. ευρώ το μετοχικό κεφάλαιό της, αντλώντας 1,8 εκατ. ευρώ από τους μετόχους και την έκδοση ομολογιακού δανείου και 1 εκατ. ευρώ από την πώληση του 20% της τουρκικής Finansbank, στην οποία πάντως θα διατηρήσει ποσοστό άνω του 75%.

Να σημειώσουμε πως το «Π» εδώ και καιρό είχε τονίσει την αναγκαιότητα να κάνει μια θεαματική κίνηση η πρώτη τη τάξει υπό κρατικό έλεγχο τράπεζα για να επανακτήσει την αξιοπιστία του το τραπεζικό σύστημα.

Μάλιστα στις 25 Ιουλίου, πριν από ενάμιση μήνα δηλαδή, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως η Εθνική Τράπεζα θα μπορούσε να γίνει το «μακρύ χέρι» αντλώντας μετρητά μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

Είχε μάλιστα προτρέψει τον διοικητή της Απ. Ταμβακάκη να πάρει τις σχετικές πρωτοβουλίες!

Αυτό ακριβώς έπραξε ο κ. Ταμβακάκης (φωτο). Ξεκίνησε μια θαρραλέα, αλλά απόλυτα σωστή από οικονομικής πλευράς, διαδικασία προχωρώντας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τέσσερις πολύ γνωστές τράπεζες του εξωτερικού (Credit Suisse από την Ελβετία, Morgan Stanley από τις ΗΠΑ, Deutche Bank από τη Γερμανία και Goldman Sachs, πάλι από τις ΗΠΑ) έσπευσαν να μπουν ανάδοχοι-εγγυητές της αύξησης, δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους προς το εγχείρημα της Εθνικής.

Είναι μάλιστα διάχυτη η εντύπωση στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους πως δεν θα χρειαστεί να λειτουργήσουν οι εγγυήσεις καθώς η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα καλυφθεί από τους νυν μετόχους και για την αγορά των ομολόγων.

Τόσο ισχυρή και σωστά δομημένη θεωρείται στο εξωτερικό η Εθνική Τράπεζα, ώστε τουλάχιστον 100 μικρότερης εμβέλειας τραπεζικοί οίκοι ζήτησαν από τις τέσσερις ανάδοχες τράπεζες να μπουν υποανάδοχοι της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, που σημαίνει ότι η Εθνική Τράπεζα έχει μεγάλη αξιοπιστία!

Να σημειώσουμε ότι η σύνθεση των μετόχων αποτελείται κατά 62% από Έλληνες και κατά 38% από ξένους επενδυτές!

Έγκυροι χρηματοοικονομικοί παράγοντες τόνιζαν επίσης πως η χώρα μας είναι και επενδύσιμη και χρηματοδοτήσιμη και κυρίως ότι δεν είναι καταδικασμένη! Όταν γίνονται ενέργειες προγραμματισμένες και δομημένες σωστά υπάρχει ελπίδα. Η κίνηση της διοίκησης της Εθνικής ήταν τόσο καλά προετοιμασμένη και συγκροτημένη από τεχνοοικονομικής άποψης που εξέπληξε και τους ξένους. Να σημειωθεί δε ότι δεν ήταν στα σχέδια της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση των όρων της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου προκάλεσε στα μέσα της εβδομάδας την πτώση της μετοχής της Εθνικής στο χρηματιστήριο, κάτι όμως που είναι απόλυτα φυσιολογικό αφού οι μέτοχοι πούλησαν ψηλά για νʼ αγοράσουν χαμηλά, δεδομένου ότι η τιμή διάθεσης της νέας μετοχής θα σπάσει περίπου στη μέση, δηλαδή στα 5 ευρώ. Η προσαρμογή της παλαιάς τιμής με τη νέα θα κυμανθεί στα 9,6 ευρώ.


Σχολιάστε εδώ