Έκπληξη η μεταφορά της Νέας Γενιάς στο Εργασίας

Πρόκειται σαφώς για μια απρόβλεπτη κίνηση, που οφείλεται στους γνωστούς πειραματισμούς του Γιώργου Παπανδρέου, με την αναδιάταξη δυνάμεων και αρμοδιοτήτων, σε μια προσπάθεια αλλαγής εικόνας και αποτελέσματος. Η σύλληψη της ιδέας έχει ξεκάθαρα βάση στο θέμα της ανεργίας των νέων. Όμως η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, ως γραφειοκρατικός μηχανισμός, έχει πλήρη άγνοια των θεμάτων ανεργίας και γενικότερα των δύσκολων προβλημάτων της νεολαίας, καθώς εδώ και δεκαετίες ασχολείται κυρίως με θέματα ελεύθερου χρόνου. Τα άλλα πολιτικά ζητήματα τα ακουμπά συνήθως επιδερμικά, πάντα με τη βοήθεια άλλων φορέων (όπως του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας, άλλων οργανώσεων νέων, ΜΚΟ κ.λπ.) και σχεδόν πάντα υπό τον «βούρδουλα» των κοινοτικών απαιτήσεων. Ο πρωθυπουργός προφανώς έχει άλλα σχέδια, καθώς θυμίζουμε ότι έχει θητεύσει υφυπουργός Νέας Γενιάς στη δεκαετία του 1980 και την είχε υπό την ευθύνη του ως υπουργός Παιδείας τη δεκαετία του 1990.

Το παρασκήνιο της αλλαγής
Οι πληροφορίες που έχουμε συγκλίνουν στο γεγονός ότι η μεταφορά της αρμοδιότητας θεμάτων Νέας Γενιάς από το υπουργείο Παιδείας στο Εργασίας, αλλά και η καθιέρωση αρμοδιότητας «κοινωνικής καινοτομίας» (sic), έγινε ύστερα από παρότρυνση ξένων συμβούλων (πιθανότατα του κ. Πάλμε) προς τον πρωθυπουργό, λόγω προτεραιότητας του θέματος ανεργίας των νέων. Η ανεργία των νέων ήταν βασική προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ εξαρχής, αλλά η ηγεσία της ΓΓΝΓ απέτυχε να προχωρήσει το ζήτημα ουσιαστικά, καθώς εστίασε από τη μία σε θέματα περιβάλλοντος και από την άλλη σε θέματα «διαγενεακής αλληλεγγύης» γενικά. Η μόνη δράση για την ανεργία ήταν η αρχική προκήρυξη του προγράμματος Ιστιοπλοϊκά Τριήμερα μόνο για νέους ανέργους, η οποία απέτυχε παταγωδώς, καθώς οι άνεργοι δεν θέλησαν να πάνε «κρουαζιέρα» (προτίμησαν να ψάξουν για δουλειά…) και επαναπροκηρύχθηκαν οι θέσεις για όλους τους νέους. Επειδή τώρα η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να ρίξει χρήματα για τη μείωση της ανεργίας, σκέφθηκε να κινητοποιήσει τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Αυτοί οι πόροι όμως, βάσει των συμφωνιών, κατευθύνονται σε μη κερδοσκοπικές δραστηριότητες. Η προηγούμενη κυβέρνηση επέλεξε να επιχορηγήσει ΜΚΟ για δημιουργία θέσεων εργασίας, βάσει ενός προγράμματος του οποίου τα αποτελέσματα είχε δημοσιεύσει αποκλειστικά το «Π» (πόσα χρήματα πήρε κάθε… σύλλογος). Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρότι ήθελε να επιχορηγήσει ξανά τις ΜΚΟ, λόγω του σάλου που γινόταν σε εποχές κρίσης θέλησε να το αποφύγει. Έπειτα από παρότρυνση των ξένων συμβούλων προς τον πρωθυπουργό προκρίθηκε η λύση της δημιουργίας «εταιρειών κοινωνικής οικονομίας», το νομοσχέδιο για τις οποίες ετοίμασε ο Ανδρέας Λοβέρδος στο υπουργείο Εργασίας και ήδη η νέα υπουργός Λούκα Κατσέλη ανέφερε στη Θεσσαλονίκη ότι προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή, προκειμένου να ριχτούν στην αγορά σύντομα περίπου 150 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα το επόμενο έτος. Σύμφωνα μάλιστα με άλλες πληροφορίες, υπήρξε και σχετική συνάντηση, στο περιθώριο της συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, του πρωθυπουργού με γυναίκες υπουργούς, όπου συζητήθηκε το θέμα της κοινωνικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Νέα Γενιά και ανεργία
Η ΓΓΝΓ χειρίζεται ετησίως περί το 1-1,5 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις οργανώσεων νέων, φεστιβάλ και άλλες δράσεις. Βέβαια φέτος, λόγω των περικοπών δεν έχουν δοθεί ακόμη χρήματα, όπως ακούμε. Σύμφωνα ωστόσο με κάποιες πηγές, αυτά τα χρήματα, μετά τις αλλαγές, θα πρέπει να κατευθυνθούν στη μείωση της ανεργίας ή/και στην επιδότηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Με την υφιστάμενη λειτουργία της ΓΓΝΓ, αυτό ήταν εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανόν σε αυτήν την περίπτωση να αξιοποιηθεί η εμπειρία του υπουργείου Εργασίας στην επιχορήγηση ΜΚΟ για σχέδια δράσης σχετικά με την απασχόληση ανέργων. Άλλες κυβερνητικές πηγές ωστόσο, προκειμένου να προστατέψουν το κύρος και την αξιοπιστία της ίδιας της κυβέρνησης, άφηναν να διαρρεύσει ότι η προτεραιότητα της ανεργίας των νέων ήταν εισήγηση του υπουργείου Παιδείας και της ΓΓΝΓ και ότι η επιλογή της μεταφοράς αρμοδιότητας της ΓΓΝΓ ήταν αποτέλεσμα των συζητήσεων του πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες στη βάση αυτής της εισήγησης. Αδιευκρίνιστο παραμένει αν η υπουργός Παιδείας, στην οποία προστέθηκε και αναπληρωτής υπουργός, ήταν ενήμερη για το ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων της όσον αφορά τη Νέα Γενιά. Στο παρασκήνιο ωστόσο λέγεται ότι η αλλαγή αυτή ακυρώνει την ίδια την ιστορία του Κινήματος, καθώς η ΓΓΝΓ υπάρχει από το 1982 ως ανεξάρτητη, στην ουσία, γραμματεία με απλώς εποπτεύοντα υπουργό ή υφυπουργό (εκτός της περιόδου που αποτέλεσε ξεχωριστό υφυπουργείο). Αυτή ήταν πρόθεση του ΠΑΣΟΚ σε όλη την κυβερνητική του παρουσία, γεγονός που δεν άλλαξαν ούτε οι κυβερνήσεις της ΝΔ. Σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε πάντως, επιβλέπων της ΓΓΝΓ θα αναλάβει σύντομα ο νέος υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα να υπάρξει πλήρης αλλαγή του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας της, με αλλαγή του οργανισμού της στη βάση των νέων πολιτικών στοχεύσεων της κυβέρνησης.

***

Πράσινη απαξίωση

Πολλοί νεαροί αλλά και μεγαλύτεροι σύντροφοι του ΠΑΣΟΚ δεν πίστευαν αυτό που έζησαν στην τριήμερη συνεδρίαση των οργάνων του ΠΑΣΟΚ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Μιλούσαν για πλήρη απαξίωση. Κάποιοι ανέβηκαν στο βήμα και εκδήλωσαν την απογοήτευσή τους τόσο για το κόμμα όσο, κυρίως, για την κυβερνητική πολιτική. Αυτό βέβαια δεν πέρασε στα ΜΜΕ, που ασχολούνταν μόνο με τις υποψηφιότητες. Στην ιστοσελίδα του Κινήματος περιλαμβάνονται 13 όλες κι όλες τοποθετήσεις μη ηγετικών στελεχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νεαρό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Θέμης Τζήμας, ο οποίος ανέφερε προς τον γραμματέα ότι κάνει «μη τοποθέτηση μπροστά σε αυτό το μη Σώμα και σε αυτό το μη όργανο, το οποίο με πολύ κόπο καταφέρατε να φτιάξετε». Ταυτόχρονα κατέθεσε στο προεδρείο ένα κείμενο διαλόγου διαφοροποίησης από την κυβερνητική πολιτική και την πολιτική του Μνημονίου 35 συντρόφων του Κινήματος και ζήτησε (χωρίς ελπίδα φυσικά…) να ληφθεί υπόψη στην εξαγωγή των πολιτικών συμπερασμάτων του τριημέρου.

Κινητικότητα στη ΝΕΟΣ
Εν αναμονή πολλών αλλαγών στη ΝΕΟΣ, οι νεολαίοι του Καρατζαφέρη πήραν μπρος μετά τις διακοπές. Αφού κατάφεραν, ύστερα από πολυήμερη προσπάθεια, να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του διαδικτυακού τους φόρουμ (λόγω επιθέσεων μας λένε, όχι λόγω επιλογής…) ετοιμάζονται να γιορτάσουν τη συμπλήρωση 2.000 ενεργών μελών στον διαδικτυακό τους τόπο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι η μοναδική νεολαία που έχει κεντρικό φόρουμ διαλόγου, έχει διακριθεί ως το μεγαλύτερο φόρουμ πολιτικής νεολαίας και είναι ο μεγαλύτερης επισκεψιμότητας διαδικτυακός τόπος του ΛΑΟΣ. Τα 10.564 θέματα και οι 134.972 δημοσιεύσεις αποτελούν όντως έναν τεράστιο όγκο πολιτικής δουλειάς, τεκμηριωμένου προβληματισμού, ιδεολογικών αναζητήσεων και πολιτικής ζύμωσης της ελληνικής νεολαίας, έστω και προς μία κατεύθυνση. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης ανακοίνωσε ότι από πλευράς Νεολαίας ΛΑΟΣ εκπρόσωπος στο ψηφοδέλτιο του Νικήτα Κακλαμάνη θα είναι υποψήφιος Γιώργος Μαργέτης, νέος επιχειρηματίας.

***

Έξυπνος γαλάζιος σχολιασμός

Ειρωνική αλλά μάλλον εύστοχη και έξυπνη ήταν η κριτική της ΟΝΝΕΔ στην κυβέρνηση για τον ανασχηματισμό. «Την ίδια στιγμή που ένας στους τρεις νέους της χώρας έχει αγωνία για το αν θα μπορέσει να βρει δουλειά, ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε ένα άριστο μάθημα, ότι “οι καλοί χωράν παντού” και φρόντισε για την αποκατάσταση των μελών τουλάχιστον του δικού του Κινήματος», σημειώνει χαρακτηριστικά η ΟΝΝΕΔ. Προσθέτει μάλιστα ότι ο ανασχηματισμός, «που προκάλεσε γέλιο στο πανελλήνιο, κατάφερε να εισαγάγει δύο σημαντικές καινοτομίες. Πρώτον, ανέδειξε τη σημασία της καλής διαχείρισης του χρόνου, καθώς ο πρωθυπουργός κατάφερε -έστω και τα ξημερώματα- να στριμώξει μια τέτοια σημαντική κίνηση ανάμεσα στα συνεχή ταξίδια του. Δεύτερον, αποτέλεσε την πιο συγκλονιστική παραδοχή της ανεπάρκειας των κυβερνητικών στελεχών, καθώς απʼ ό,τι φαίνεται, σχεδόν κάθε υπουργός χρειάζεται τον αναπληρωτή του, για να λειτουργήσει». Καταλήγοντας, οι γαλάζιοι νεολαίοι σημειώνουν: «Ας ελπίσουμε λοιπόν η Κυβέρνηση του Μεσονυχτίου να μη συνεχίσει να αποδεικνύεται εφιάλτης για τους Έλληνες…». Από ευφυολογήματα πάνε καλά…

Πρωτοβουλία για Πανσπουδαστικό
Με μια αιφνιδιαστική κοινή ανακοίνωση της ΔΑΠ ΝΦΚ ΑΕΙ και της αντίστοιχης των ΤΕΙ, οι γαλάζιες φοιτητικές παρατάξεις ζητούν από τους συναδέλφους τους των άλλων παρατάξεων να προχωρήσουν αμέσως σε διενέργεια συνεδρίων της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ. Γιʼ αυτόν τον λόγο συγκαλούν, ως πρώτη δύναμη, το απερχόμενο Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ την Τρίτη 14/9 στις 18.00 στο ΤΕΙ Αθήνας και το αντίστοιχο όργανο της ΕΦΕΕ την Τετάρτη 15/9 στις 18.00 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η ανακοίνωση αιφνιδίασε τις άλλες παρατάξεις και δεν έχουμε ακόμη τις επίσημες αντιδράσεις τους, αλλά οι περισσότερες προσανατολίζονται τουλάχιστον να παραστούν. Οι δύο ΔΑΠ τονίζουν στην ανακοίνωση ότι είναι επιτακτική ανάγκη η διαμόρφωση μιας κοινής προσπάθειας, που στόχο θα έχει την παρέμβαση στα θέματα εθνικής παιδείας και την υπεύθυνη εκπροσώπηση των φοιτητών στα κέντρα των αποφάσεων, ιδιαίτερα λόγω της οικονομικής κρίσης, των χιλιάδων άνεργων πτυχιούχων, της έλλειψης επαγγελματικών δικαιωμάτων αλλά και των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο. Είναι αδιανόητο, λένε οι γαλάζιοι φοιτητές και σπουδαστές, να μην υπάρχει ΚΣ της ΕΦΕΕ από το 1995 και να αγνοούνται οι επιλογές των φοιτητών. Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να έχει ένα από τα πιο ζωντανά φοιτητικά κινήματα στην Ευρώπη, αλλά να συνεχίζει να είναι η μοναδική χώρα χωρίς εκπρόσωπο των φοιτητών στις εξελίξεις. Η κίνηση αυτή των ΔΑΠ έχει την πλήρη υποστήριξη της ηγεσίας της ΟΝΝΕΔ, η οποία πιστεύει ότι η αναζωογόνηση του φοιτητικού κινήματος είναι το τελευταίο όπλο για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των φοιτητικών παρατάξεων στην κοινωνία, αλλά και για την ουσιαστική λύση παλαιών και νέων φοιτητικών προβλημάτων. Και σκοπεύουν να την προχωρήσουν ακόμη και αν, συνδικαλιστικά, δεν ελέγχουν τα συλλογικά όργανα…

Γαλάζια κινητικότητα
Αυτήν την περίοδο είναι πολύ έντονη η δραστηριότητα των γαλάζιων νεολαίων, σε πολλά επίπεδα. Εκτός από τις ανακοινώσεις και τις εκδηλώσεις, γίνονται εκλογές στα τοπικά γραφεία της ΟΝΝΕΔ ανά την Ελλάδα. Φυσικά υπάρχουν και γκρίνιες, καθώς οι εκλογές πέφτουν κοντά με τις δημοτικές και ορισμένοι ψάχνουν στις νέες τοπικές ηγεσίες των γαλάζιων στηρίξεις και ψήφους. Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι η ηγεσία της ΟΝΝΕΔ έχει μειώσει δραστικά τον αριθμό των τοπικών γραφείων, στη βάση της αρχής «μία τοπική για κάθε δήμο», παρότι αυτή η επιλογή τής κοστίζει σε επιρροή, καθώς μειώνει τον αριθμό των ΟΝΝΕΔιτών που θα ψηφίσουν για τα μέλη των ΝΟΔΕ του κόμματος. Παράλληλα προγραμματίζουν τη μετακόμιση των κεντρικών τους γραφείων. Σε πολιτικό επίπεδο, προχωρά η οργανωτική συγκρότηση της Πολιτικής Ακαδημίας της ΟΝΝΕΔ, της οποίας τα πρώτα σεμινάρια θα γίνουν το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Η Ακαδημία θα έχει, ακούμε, στενή συνεργασία και με το Ινστιτούτο Δημοκρατίας, καθώς μετά τον ορισμό Μεϊμαράκη ως προέδρου λύνονται τα χέρια του διευθυντή της Ακαδημίας Παπαδομιχελάκη, ο οποίος έχει άριστες προσωπικές σχέσεις μαζί του. Η ΟΝΝΕΔ πάντως δίνει βαρύτητα και στο Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, ετοιμάζοντας τις πολιτικές παρεμβάσεις τής γαλάζιας νεολαίας. Αυτές θα κινηθούν σε τρία επίπεδα: επικαιρότητας, περιφερειακό και τομεακό. Για θέματα επικαιρότητας θα παράγονται από το ΠΣ ανακοινώσεις με κριτική προς την κυβέρνηση αλλά θα περιέχουν πάντα, μας λένε, προτάσεις. Σε περιφερειακό επίπεδο, κάθε μέλος της ΟΝΝΕΔ θα μπορεί να συμμετέχει στις θεματικές που τον ενδιαφέρουν, που θα είναι αντίστοιχες με τους τομείς ευθύνης του ΠΣ. Τέλος, τομεακά, η ΟΝΝΕΔ σχεδιάζει να έχει αυξημένη παρέμβαση σε συλλόγους, επιμελητήρια και άλλους φορείς, με θέσεις, απόψεις αλλά και υποψηφίους. Η ηγεσία της ΟΝΝΕΔ πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο η παρέμβαση της οργάνωσης ανεβαίνει όχι μόνο ποσοτικά αλλά κυρίως ποιοτικά, δημιουργώντας «καλό όνομα» μακροπρόθεσμα στην κοινωνία για τη γαλάζια νεολαία.

Η ΟΝΝΕΔ για την
οικονομική κρίση
Στα βαθιά έπεσε η ΟΝΝΕΔ κάνοντας κεντρική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την οικονομική κρίση, την ίδια ημέρα που στη συμπρωτεύουσα έφτανε ο πρωθυπουργός για να ανακοινώσει την οικονομική πολιτική των επομένων μηνών. Το «παρών» έδωσε πλήθος κόσμου, κυρίως νεολαίοι, και ανάμεσά τους ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας και πολλοί άλλοι. Βασικοί ομιλητές ήταν οι Ν. Μηταράκης, αναπληρωτής τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Καραβίτης, αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής Παντείου Πανεπιστημίου, Γ. Αράπογλου, γενικός διευθυντής Pulse RC, και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Α. Παπαμιμίκος. Τη συζήτηση συντόνισε ο αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας neolaia.gr Γ. Τσαλίκης. Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά από την ιστοσελίδα της ΟΝΝΕΔ και εκατοντάδες χρήστες την παρακολούθησαν. Παράλληλα είχαν και τη δυνατότητα να υποβάλλουν ερωτήσεις στους ομιλητές. Ο κ. Μηταράκης εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας, τα οποία «αναδεικνύουν» το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται οι νέοι άνθρωποι εξαιτίας του Μνημονίου, κάτι που επιβεβαιώνει τις ανησυχίες για βαθύτερη ύφεση της οικονομίας. Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας προέβαλε την πρόταση του Α. Σαμαρά για έξοδο από την κρίση ως στρατηγική ελπίδας για τη χώρα και υπογράμμισε την αδράνεια της κυβέρνησης να λάβει αμέσως μέτρα όταν έπρεπε. Ο Ν. Καραβίτης έδωσε έμφαση στα ευρήματα της έρευνας, τονίζοντας πως είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα δεν αντιλαμβάνονται το Μνημόνιο και όσα αυτό ορίζει, ενώ σχολίασε και την τάση που εντοπίστηκε στην έρευνα, για εργασία και δουλειά στο εξωτερικό από μεγάλο κομμάτι των νέων. Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Α. Παπαμιμίκος ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση «αρνούμαι να δεχτώ πως τα όνειρα των νέων ανθρώπων μπορούν να μπουν σε επιτήρηση» και μίλησε για την ανάγκη να συγκρουστούν οι νέοι άνθρωποι με τις κατεστημένες αντιλήψεις, προχωρώντας ενωμένοι, με στόχο να δημιουργήσουν ελπίδα για τη χώρα. Έδωσε έμφαση στην πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός σύγχρονου μείγματος πολιτικών «βασισμένο σε μια στρατηγική που μπορεί να απαλλάξει τη χώρα από το Μνημόνιο και να φέρει πίσω την Ελπίδα στον τόπο». Στην ομιλία του τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας αλλά και για στήριξη καινοτόμων ιδιωτικών δράσεων που θα βοηθούν το κοινωνικό σύνολο. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός κράτους ίσων ευκαιριών, απαλλαγμένου από τα «ηθικά χρέη» παλαιότερων γενεών και αποφασισμένου να υπηρετεί τον πολίτη. Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα επανέλθουμε επί αυτού.

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Μετακομίσεις
Σας γράψαμε πρώτοι ότι η ΟΝΝΕΔ μετακομίζει, πριν από περίπου ένα μήνα. Οι προσπάθειες ήδη ευοδώθηκαν. Η νέα έδρα της ΟΝΝΕΔ θα είναι στις αρχές της Μεσογείων. Θα σας πούμε περισσότερα σύντομα για τις εκπλήξεις που ετοιμάζουν σε αυτόν τον χώρο. Μέχρι τις εκλογές του Νοέμβρη πάντως ο χώρος θα χρησιμοποιείται ως έδρα του Βασίλη Κικίλια. Στο τέλος της χρονιάς θα αναλάβουν οι νεολαίοι!
Η ΝΔ ακολουθεί την ΟΝΝΕΔ
Στις ατάκες αναδείχθηκε πρωτοπόρα η ΟΝΝΕΔ! Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος σχολίασε για τον ανασχηματισμό ότι η ανεργία καλπάζει, αλλά ο πρωθυπουργός δημιουργεί θέσεις εργασίας στην κυβέρνηση με πολυπληθέστερο σχήμα – μόνο για τους δικούς του όμως! Αυτά τα είχε πει μία μέρα πριν η ΟΝΝΕΔ στην επίσημη ανακοίνωσή της! Άρεσε στον Πάνο, φαίνεται, το σχόλιο και το υιοθέτησε…
Συμπτώσεις Ι
Χαρούμενοι ήταν στην ΟΝΝΕΔ και είπαν να φάνε σε καλό ουζερί της Θεσσαλονίκης μετά την εκδήλωση για την οικονομική κρίση. Και τους βγήκε ξινό! Διότι σε απόσταση αναπνοής βρέθηκαν με το τραπέζι του πρωθυπουργού, που συζητούσε με τους, υποψηφίους πλέον, Μάρκο Μπόλαρη και Γιάννη Μπουτάρη. Όχι, αβρότητες και συνομιλίες διαπαραταξιακές δεν είχαμε… Πάντως, απʼ όσα καταλαβαίνουμε, οι καλοφαγάδες επιλέγουν τα ίδια μέρη στη συμπρωτεύουσα.
Σουξέ
Το σχόλιο Παπαμιμίκου για τον ανασχηματισμό προκάλεσε ενθουσιασμό στους γαλάζιους νεολαίους και κύμα σχολίων: «Δύο πράγματα χωρούν 49 άτομα. Ένα λεωφορείο και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Μόνο που το λεωφορείο έχει οδηγό…».
Σημειολογία
Η πρώτη «βαριά» πολιτική εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ υπό την Προεδρία Παπαμιμίκου έγινε στη Θεσσαλονίκη. Την πόλη όπου ανδρώθηκε πολιτικά και διέπρεψε ο ίδιος. Και έχει σχέση με την οικονομία…
Εξόρμηση
Ωστόσο οι περισσότερες άλλες εκδηλώσεις της ΟΝΝΕΔ θα γίνονται εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα ετοιμάζονται να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για τα Τοπικά Συμβούλια Νέων σε εκδήλωση σε ακριτική πόλη. Και έπονται τα φεστιβάλ…
Περί αποκλεισμών
Ο Παπαμιμίκος κατηγορείται ότι προωθεί μόνο δικούς του στα όργανα. Η πλειοψηφία μπορεί να είναι δική του, αλλά όχι όλοι. Για παράδειγμα, στο Πολιτικό Συμβούλιο ορίστηκε ο Άγγελος Παπανικολάου, από τους σφοδρότερους πολέμιους του Παπαμιμίκου. Ενώ πρόταση έγινε και στον έτερο μεγάλο αντίπαλο, Βασίλη Κουρή (γιο του νομάρχη Ανατολικής Αττικής), αλλά αρνήθηκε…
Περί χρημάτων
Επίσης κυκλοφορούν κατηγορίες ότι η ΟΝΝΕΔ πληρώνει πολλά για τις δράσεις της και την εξωστρέφεια. Εμείς ακριβές ποσόν δεν έχουμε. Αλλά μαθαίνουμε ότι ο προϋπολογισμός που κατέθεσαν στη Ρηγίλλης είναι κατά 45% μειωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο… Η κρίση, βλέπετε, δεν κάνει εξαιρέσεις και χρειάζεται εξορθολογισμός στις δαπάνες. «Να πιάνουν τόπο», λένε στη Λυκούργου.
Ανάποδη ΟΝΝΕΔ
Αυτόν τον χαρακτηρισμό δίνουν στην κυβέρνηση! Η ΟΝΝΕΔ κατεβάζει για υποψήφια δημοτική σύμβουλο στην Αθήνα την υπεύθυνη αγροτικών θεμάτων, όπως σας γράψαμε. Η κυβέρνηση αναθέτει τα αγροτικά θέματα σε δύο βουλευτές της Αθήνας!
Αποχαιρετισμός στα όπλα
Αποχαιρετιστήριο μήνυμα πήραν οι γαλάζιοι νεολαίοι από την πρώην, πλέον, υπεύθυνη Γραμματείας ΑμΕΑ Πόπη Παππά και την πρώην υπεύθυνη Γραμματείας Περιβάλλοντος Νινέττα Σπηλιωτοπούλου. Ο Παπαμιμίκος δεν περιλαμβάνει Γραμματεία ΑμΕΑ στα όργανα και το Περιβάλλον ανατέθηκε αλλού. Πάντως εμείς επιμένουμε ότι οι γυναίκες είναι λίγες στο οργανόγραμμα της γαλάζιας νεολαίας…
Παραίτηση
Για μία παραίτηση σας γράφαμε προ εβδομάδων και την έλαβε στα χέρια του πρόσφατα ο Παπαμιμίκος. Πρόκειται για τον Μιχάλη Βωβό, γνωστό γαλάζιο στέλεχος στο Λεκανοπέδιο και μέλος της προηγούμενης ΚΕ, με τη φήμη του «μαχητικού αλλά και έντιμου αγωνιστή». Διαφωνεί με τις επιλογές προσώπων του Παπαμιμίκου, τη συγκρότηση Πολιτικού Συμβουλίου, τη «νέα ταυτότητα» αλλά και την πολύ «φιλελεύθερη» για εκείνον κατεύθυνση της ΟΝΝΕΔ και αποχωρεί από τη νεολαία. Από τα σχόλια που κυκλοφορούν, δεν βλέπουμε να στενοχωρήθηκαν και πολλοί στη Λυκούργου.
Συμπτώσεις ΙΙ
Η ανωτέρω παραίτηση Βωβού έχει και σημειολογικό ενδιαφέρον: Έχει ίδιο τόπο αφετηρίας (Κέρκυρα) και ίδια ημερομηνία με την παραίτηση Αβέρωφ από την προεδρία της ΝΔ το 1984! Έτυχε ή πέτυχε;
Φήμες
Αληθεύει ότι υπάρχει σκέψη στο ψηφοδέλτιο Πλακιωτάκη για την Περιφέρεια Κρήτης να υπάρχουν νεαρά μεν, αλλά βαριά ονόματα; Αληθεύει ότι συζητείται το όνομα του αδελφού γνωστού νεαρού βουλευτή της Μεγαλονήσου, με παρουσία στον χώρο της οργανωμένης νεολαίας αλλά και της ΟΝΝΕΔ, ο οποίος όμως έχει καταγραφεί στις ντορικές δυνάμεις; Αληθεύει ότι συζητείται το όνομα γνωστού στελέχους της ΟΝΝΕΔ με «βαρύ» για την Κρήτη όνομα; Εμείς πάντως σας λέγαμε προ μηνών, πριν από την ανακοίνωση Πλακιωτάκη, ότι το βασικό ερώτημα είναι πόσο έντονα «νεανικό» θα είναι το ψηφοδέλτιο στην Κρήτη…
Αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ
Στο κυβερνών κόμμα ετοιμάζεται εκλογή νέου Πολιτικού Συμβουλίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΓΑΠ σκέφτεται συνολική αλλαγή και όχι μόνο αντικατάσταση των υπουργοποιηθέντων (υπάρχει ασυμβίβαστο). Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, πιθανόν να δούμε περισσότερα στελέχη της νεώτερης γενιάς, που μπορούν να δηλώνουν ακόμη νέοι, στο όργανο.
Ευχές
Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ θυμούνται και τους μαθητές. Μπορεί η ΠΑΜΚ να μην υπάρχει πια ουσιαστικά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Οργανωτικού Τομέα, αλλά ο Τομέας Παιδείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ έβγαλε ανακοίνωση για την αρχή της σχολικής χρονιάς.
Κακίες
Τη ΓΓΝΓ θα επιβλέπει ο υφυπουργός Β. Κεγκέρογλου. Μας λένε ότι δεν έχει μέχρι τώρα καμία ενασχόληση με θέματα νεολαίας εκτός από τοπικά (του Ηρακλείου) θέματα παιδείας. Λέτε να τον κάνει ό,τι θέλει ο Γιάννος Λιβανός, νυν γενικός γραμματέας ΝΓ, όπως λένε οι διάδρομοι, λόγω «πλάτης»; Ισχύει ότι παραμένει ισχυρός ο «opengov» αλλά κομματικός γενικός γραμματέας ΝΓ ή θα οδεύσει προς αντικατάσταση; Τώρα ή στην πρώτη στραβή, που δεν είναι και δύσκολη…
Μνήμη
Γρήγορα φαίνεται ότι ξεχάσαμε την άδικη δολοφονία του βορειοηπειρώτη Αριστοτέλη Γκούμα. Μας το θυμίζει όμως η Νεολαία Βορειοηπειρωτών, με αφορμή το μνημόσυνό του. Και τονίζει επίσης τα συνεχόμενα προβλήματα της μειονότητας, όπως τη συμπεριφορά έναντι των ομοεθνών μας στη Χειμάρρα και τις ελλείψεις στα σχολεία της μειονότητας…
Κόκκινη ικανοποίηση
Πολύ καλά πηγαίνει η υποψηφιότητα του Θανάση Παφίλη στην Περιφέρεια Αττικής. Ειδικά στις νεαρές ηλικίες (18-24 ετών) η απήχησή του φτάνει στο 14%, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχει στα χέρια του ο Περισσός!
Κόκκινα Φεστιβάλ Ι
Το Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή γίνεται αυτήν την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη και την επόμενη στην Αθήνα. Για το πρόγραμμα, το μέρος και το πολιτικό σκεπτικό, σάς έχουμε πολλάκις ενημερώσει. Όσοι πιστοί…
Κόκκινα Φεστιβάλ ΙΙ
Φεστιβάλ ωστόσο ετοιμάζουν και οι νέοι του ΣΥΝ, για τις αρχές Οκτωβρίου στην Αθήνα. Αν φυσικά υπάρχει μέχρι τότε ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ… Μας είπαν ποιοι καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν. Όταν μας πουν και πού θα γίνει και το πολιτικό τους σκεπτικό, θα επανέλθουμε…


Σχολιάστε εδώ