XΡΗΜΑτιστήριο

> Μας έκοψαν το φαγητό, το ρεύμα, τα τηλέφωνα, τι τους έμεινε… να μας περιορίσουν και το νερό! Σε μια περίοδο μείωσης του εισοδήματος των εργαζομένων, είναι απαράδεκτο μια δημόσια επιχείρηση με κερδοφόρο ισολογισμό να επιβάλλει αυξήσεις προκειμένου να ικανοποιήσει τα συμφέροντα και σχέδια των ιδιωτών που συμμετέχουν στο μετοχικό της κεφάλαιο. Περί της ΕΥΑΘ ο λόγος.

> Ρίχνουν πλέον το βάρος τους στις φθινοπωρινές προσφορές! Απογοητευτικά τα στοιχεία των εμπόρων για την περίοδο των καλοκαιρινών εκπτώσεων, με τον τζίρο των καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα να σημειώνει πτώση πέριξ του 25%.

>Με την πολιτική του Μνημονίου θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγούμε στις αγορές, προκειμένου να καλύψουμε τις δανειακές μας ανάγκες με φυσιολογικά επιτόκια! Όταν το χρέος θα είναι τεράστιο, το έλλειμμα δεν θα έχει μηδενιστεί και η οικονομία θα βρίσκεται σε παρατεταμένη στασιμότητα, ποιος θα βρεθεί να μας δώσει χρήματα;

>Η κυβέρνηση έχει επιλέξει τον «ίδιο δρόμο» με αυτόν που κατήγγελλε μέχρι χτες! Διαβάζουμε από την ιστοσελίδα του Συλλόγου των Εργαζομένων της ΑΤΕbank, για την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπακωνσταντίνου «…Ο υπουργός… ειδικά για την ΑΤΕ, ξεκαθάρισε πως δεν έχει συζητηθεί καν και φυσικά δεν έχει υπάρξει καμιά απόφαση για την πώλησή της…». Και εμείς οι «αφελείς» αναρωτιόμαστε, αν δεν είναι δρομολογημένες οι εξελίξεις, τότε γιατί 1) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πρώτη αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος, συστήνει στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην πώληση της τράπεζας, 2) η τροϊκανή Deutsche Bank, που «τυγχάνει» σύμβουλος αποκρατικοποιήσεών μας, αφενός μείωσε την τιμή στόχο της μετοχής της και αφετέρου διατήρησε τη σύσταση πώλησής της, 3) η διοίκησή της προχωρά σε εξυγίανση των χαρτοφυλακίων της και εκκαθάριση των συμμετοχών της και 4) αυξάνονται οι φωνές που επιθυμούν την προσφυγή της στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και έπειτα από 6 μήνες, εφόσον κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης, τότε να πωληθεί;

>Τέτοιου είδους μεθοδεύσεις δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά τα επιδεινώνουν! Τι και αν παρευρέθη το 48,555% του συνολικού Μετοχικού Κεφαλαίου, εντούτοις δεν εγκρίθηκε η εκλογή εκπροσώπου μειοψηφίας στο ΔΣ της εξ αναβολής έκτακτης γενικής συνέλευσης της Προοδευτικής. Και όλα αυτά την ώρα που περνά από επεξεργασία το σχέδιο νόμου, με το οποίο ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγία 2007/36/ΕΚ, σχετικά με την άσκηση ορισμένων δικαιωμάτων από μετόχους εισηγμένων εταιρειών.

>Σε μια χώρα όπου μετά βίας καταφέρνει το Δημόσιο να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, με τι είδους εγγυήσεις εμφανίζονται «γαλαντόμοι» οι ευρωπαίοι τραπεζίτες; Διαθέτουν κάποιο σοβαρό ενέχυρο ή υπάρχει κάποιο άλλο μυστικό;

>Πώς αλλιώς θα υπάρξουν τα γνωστά «παραθυράκια»; Με ποιον άλλο τρόπο θα βρουν λύσεις οι «έχοντες και κατέχοντες»; Σε διαφορετικές λογικές κινούνται περιουσιολόγιο και κτηματολόγιο, αφού το πρώτο ξεκινά από τον φορολογούμενο και καταλήγει στα ακίνητα, ενώ το δεύτερο από το κάθε ακίνητο προς τους ιδιοκτήτες.

>Μα ήταν ποτέ δυνατό να εναντιωνόταν «στο μαγαζί που του παρέχει απλόχερα στέγη και φαγητό»; Από αντίφαση σε αντίφαση η κατάθεση του πρώην προέδρου της Επιτροπής στην Εξεταστική Επιτροπή για τα ομόλογα, καθώς τυγχάνει να είναι στέλεχος τράπεζας που έχει εκδώσει κάποια δομημένα, άρα…

>Άρχισαν τα όργανα, με βέλη εκ των έσω! Τι και αν η κυβέρνηση ΓΑΠ διαλαλεί ότι κόπτεται για την πορεία των δημόσιων δαπανών, εντούτοις οι κρατικοί της αξιωματούχοι σε κάθε ευκαιρία αυξάνουν τα «δωράκια» προς τους «δικούς τους», τους κομματικούς, τους ημετέρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι σπατάλες στη ΔΕΗ, που δεν συνάδουν με τις επικείμενες αυξήσεις των τιμολογίων του Οργανισμού.

>Αλλού τρώνε, αλλού πίνουν και αλλού πάνε και τα δίνουν! Αληθεύει ότι το Δημόσιο στη συναλλαγή μεταξύ Γερμανών (Thyssen Krupp, Marfine) και Αράβων (Abu Dhabi Mar) δεν θα είναι μόνο τριτεγγυητής, αλλά και χρηματοδότης, της βιωσιμότητας του πολύπαθου ναυπηγείου Σκαραμαγκά;

> Παρά τις υπουργικές διαβεβαιώσεις! Αληθεύει ότι το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων διεκδικεί αναδρομικά τις εισφορές που αναλογούν στις τακτοποιημένες επιφάνειες των ημιυπαίθριων, καταστρατηγώντας έτσι τον νόμο περί τακτοποίησής τους;

>Σε κατάσταση πανικού! Ακόμα δεν πρόλαβαν να «καθαρογραφούν» οι ανακοινώσεις των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων και πολλές από τις εισηγμένες προχώρησαν ήδη σε διευκρινίσεις που έχουν να κάνουν τόσο με τις στρατηγικές τους συνεργασίες, όσο και με τις εκθέσεις διαθέσεως των κεφαλαίων τους.

>«Το ότι ο γιαλός δεν είναι στραβός αλλά αρμενίζουμε στραβά» το έχουμε καταλάβει εδώ και μήνες! Την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να ελέγξει τους «εξυπνάκηδες» που αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης ή αγροτικό και το χρησιμοποιούν για πετρέλαιο κίνησης καλείται να πληρώσει ο απλός καταναλωτής μέσω της εξομοίωσης του φόρου μεταξύ των δυο ειδών.

>Ποια από τις εγχώριες τράπεζες αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, από την πρακτική της τιτλοποίησης των στοιχείων του ενεργητικού της; Για να σας βοηθήσουμε είναι μία εξ αυτών που το όνομά τους «παίζει» σε επικείμενο deal.

>Ο νοών… νοείτω! Μπορεί οι περισσότεροι εκ των «ειδικών» να θεωρούν ότι το διεθνές χρηματιστηριακό άλμα ήταν αυτό που ώθησε τους ξένους να επανατοποθετηθούν στην ελληνική αγορά, όμως υπάρχουν και κάποιοι που αποδίδουν αυτήν την κίνηση στην ενεργοποίηση του short selling.

>Το μέγεθος των επιχειρήσεων που μετέχουν στην κύρια αγορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις και τις σημαντικές απομειώσεις των συμμετοχών, ευθύνεται για την υποαπόδοση έναντι της ευέλικτης Εναλλακτικής.

>Βιασύνη, προχειρότητα, άγνοια! Τρία από τα βασικά συστατικά της Επιτροπής Μεγάλων Έργων που συνεδρίασε εκτάκτως «μόνον για τα μάτια», μήπως και εν όψει της ανόδου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, καταφέρει να αλλάξει το κλίμα.

>Aρνητική είδηση με απρόβλεπτες συνέπειες για την ελληνική ναυτιλία! Με απόφασή της η ΕΕ αναστέλλει τη λειτουργία του Ελληνικού Νηογνώμονα, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στα υπό ελληνική σημαία πλοία, αφού τα πιστοποιητικά κλάσης και κυβερνητικής πιστοποίησης που εκδόθηκαν ισχύουν μέχρι την 28.2.2011. Ο οργανισμός που ιδρύθηκε το 1919 «άρχισε να μετρά αντίστροφα» όταν έγινε από κρατικός φορέας ιδιωτική κερδοσκοπική εταιρεία, περνώντας στα χέρια ανθρώπων που μέχρι τότε τον υπηρετούσαν από θέσεις μελών του διοικητικού του συμβουλίου.

>Όταν μικραίνει η πίτα αρχίζει το αλληλοφάγωμα των συνδαιτυμόνων! Σταθερά μέσα στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης των εταιρειών μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, βάσει τζίρου, για την περίοδο του οκταμήνου βρέθηκαν τα remote members Cheuvreux S.A. (με 4,57%), UBS Limited (με 3,44%) και Merill Lynch με 2,55%.

>Ας ξεδιαλύνουν επιτέλους την ήρα από το στάρι, ας ξεριζώσουν μονομιάς τις κακές συνήθειες! Σε ποια εγχώρια τράπεζα τα καταναλωτικά της δάνεια είναι πέντε φορές περισσότερα του μέσου όρου της αγοράς;

>Αυτή δεν είναι διεύρυνση ζημιών, αλλά εκτόξευση και το ερώτημα είναι αν είναι αναστρέψιμη, ειδικά όταν συνδυάζεται με ραγδαία πτώση του κύκλου εργασιών! Με αυτά και με αυτά, τα αποτελέσματα μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας της Ατλάντικ «κοκκίνισαν» κατά 72,7 εκατ. ευρώ έναντι 1,9.

>Σαν δεν ντρέπονται! Αντί να κοιτούν τα χάλια τους, ρίχνουν το μπαλάκι στους εργαζόμενους! Σύμφωνα με τη διοίκηση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, λόγω της επίσχεσης εργασίας δεν κατέστη δυνατή η δημοσίευση της εξαμηνιαίας οικονομικής έκθεσης της εταιρείας.

>Δεν είναι λίγες οι εισηγμένες επιχειρήσεις που «μακιγιάρισαν» τους ισολογισμούς τους, με την «προσφιλή» μέθοδο των γνωματεύσεων των νομικών τους συμβούλων! Πώς; Μα με τις εκτιμήσεις για θετική έκβαση των εκκρεμών δικαστικών αποφάσεων.

>Ο φαύλος κύκλος της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ έχει δημιουργήσει ένα έλλειμμα ρευστότητας ύψους 100 δισ. ευρώ, έτσι ενώ υπάρχει, δεν μπορεί να στηρίξει την οικονομία καθώς ανακυκλώνεται σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση.

>Μπορεί το ενδεχόμενο μαζικών στάσεων πληρωμής χρέους να έχει περιοριστεί, όμως κίνδυνοι που θα έπλητταν την αξία πολλών κατηγοριών Ενεργητικού, εξακολουθούν να ελλοχεύουν και αξίζει να προσελκύσουν την προσοχή των αγοραστών.

>Ακονίζουν ήδη τα μαχαίρια τους! Δεν είναι λίγα τα εγχώρια επιχειρηματικά τζάκια που ετοιμάζονται για έναν νέο κύκλο αντιπαραθέσων στην επιλογή συμβούλου που θα αξιολογήσει την τύχη της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ.

>Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα μπορούσαν, αντί να κάνουν οι ίδιοι τουρισμό στα νησιά και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, να δώσουν έμφαση στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών, να δημιουργήσουν προϋποθέσεις παραγωγικών κινήτρων, για να διαφοροποιηθεί το τουριστικό προϊόν και να προσελκύσει νέο και προσοδοφόρο τουρισμό.

>Παραείναι καλό για να είναι αληθινό! Η μείωση της ενοποιημένης καθαρής θέσης της MIG, κατά 800 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο του 2010, υλοποιήθηκε για να αποτιμηθούν ορθά οι συμμετοχές στην τρέχουσα αξία, έτσι ώστε ο ισολογισμός της να αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα.

>Η εξομοίωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές, χωρίς ταυτόχρονη μείωση των λοιπών συντελεστών φορολόγησης, θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην κτηματαγορά! Οι νέες τιμές της εφορίας θα επηρεάσουν τις μεταβιβάσεις, τις γονικές παροχές, τις κληρονομιές, τον φόρο ακίνητης περιουσίας, τα δημοτικά τέλη και μια σειρά από άλλες φορολογίες.

>Με την πράξη του είτε ήθελε να πείσει το επενδυτικό κοινό ότι όλα «βαίνουν καλώς» είτε να δείξει ότι επικροτεί τις επιλογές του βασικού μετόχου είτε απλώς να δηλώσει παρών στις εξελίξεις! Η αναφορά μας στο timing (λίγο πριν από την υποβολή αίτησης για αποχώρηση από το αμερικανικό Χρηματιστήριο) της αγοράς των 10.000 μετοχών της ΟΤΕ από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Παναγή Βουρλούμη.

>Με μπαλώματα, κοροϊδίες και μεταθέσεις των προβλημάτων σε τρίτους… δεν γίνεται δουλειά! Με αφορμή την πρόβλεψη που εμπεριέχει ο νόμος δημιουργίας του Εγγυητικού Κεφαλαίου στον κλάδο Ζωής, σχετικά με την κάλυψη των ασφαλισμένων με τραπεζικά δάνεια εγγύησης του Δημοσίου, ρωτάμε: Υπό αυτές τις συνθήκες ποιο πιστωτικό ίδρυμα θα βρεθεί να τα παράσχει;

>Τα γεγονότα καταδεικνύουν ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση που «δεν διδάσκεται από τα λάθη της»! Από την ανάλυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας προκύπτει ότι τον Ιούλιο του 2010 επιβράδυνση παρατηρήθηκε μεταξύ άλλων στον ρυθμό πιστωτικής επέκτασης της «βαριάς μας βιομηχανίας», βλέπε ναυτιλία, τουρισμό και γεωργία.

>Τα καλά και συμφέροντα! Δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που, παρά το κλείσιμο της στρόφιγγας από τις τράπεζες, προχωρούν σε αγορές ιδίων μετοχών όχι τόσο για τη στήριξη του τίτλου, όσο επειδή οι ίδιες μετοχές είναι ίσως ο μόνος ουσιαστικός τρόπος για να υλοποιηθούν τα όποια deals.

>Ελπίζουμε οι έλεγχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να μην αποτελέσουν «μέσο παροχής δεύτερης ευκαιρίας, αλλά εργαλείο καλύτερης λειτουργίας»! Με αφορμή το πέρας των ανακοινώσεων των λογιστικών καταστάσεων εξαμήνου, αναρωτιόμαστε: Πόσοι από τους ορκωτούς ελεγκτές θα κληθούν για εξηγήσεις σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραλείψεις και ασάφειες;

>Εδώ και τώρα αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος! Η σοσιαληστρική φοροεπιδρομή έχει επιφέρει 1) κάθετη μείωση της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να χάνονται δισεκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία και 2) μείζον ανταγωνιστικό μειονέκτημα για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν επιλέξει ως έδρα τους την Ελλάδα.

>Επιμήκυνση στη διάρκεια του δανείου που μειώνει τη μηνιαία δόση αλλά αυξάνει το συνολικό ποσό των τόκων, καταβολή μόνο τόκων για μεγάλο χρονικό διάστημα, μείωση επιτοκίου ή/και διαγραφή χρεών σε εξαιρετικές περιπτώσεις, είναι μόνο κάποια από τα μέτρα των τραπεζών για να συγκρατήσουν το κύμα αδυναμίας εξυπηρέτησής τους.

>Ένας ακόμη «παίκτης» στη διεκδίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου! Η Marfin Popular Bank έχει αποκτήσει ήδη το 4,5% του κρατικά εποπτευόμενου πιστωτικού ιδρύματος, με στόχο να ξεπεράσει το 5%, έτσι ώστε να έχει λόγο στις εξελίξεις.

>Μετά και τα πρόσθετα μέτρα η χώρα μας φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης από πλευράς βασικών φόρων! Διαθέτουμε τον τρίτο υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, ένα από τα χειρότερα ποσοστά φορολόγησης των επιχειρήσεων, τον τρίτο υψηλότερο φόρο στη βενζίνη και από τις υψηλότερες ονομαστικές φορολογικές επιβαρύνσεις.

>Η νέα μηνιαία πτώση των τραπεζικών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες καταδεικνύει μια διαρκώς αυξανόμενη εκροή κεφαλαίων, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία στην Ευρωζώνη και μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

>Εν όψει της ρύθμισης των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και με δεδομένο ότι οι πρώτες αιτήσεις θα φτάσουν στα δικαστήρια, αφού γίνουν πρώτα τα βήματα εξωδικαστικού συμβιβασμού, σε περίπου 6 μήνες, πολλά είναι «τα κοράκια που αναζητούν το θήραμά τους έναντι αδράς αμοιβής»! Σύμφωνα με τον νόμο 3869/2010, ο ρόλος του μεσολαβητή έχει ανατεθεί στον Συνήγορο του Καταναλωτή, στις Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού των κατά τόπους νομαρχιών, στις Ενώσεις Καταναλωτών που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο του υπουργείου Οικονομίας και στον Μεσολαβητή Τραπεζικών – Επενδυτικών Υπηρεσιών.

> Από το ντιρλάτατα των τροϊκανών… στον χορό του Ζαλόγγου των Ελλήνων! Κατεβασμένα ρολά, γράμματα παρατημένα στις βιτρίνες, εξώδικα κωλυμένα στις τζαμαρίες, χάρτινες ταμπέλες με ενοικιοστάσια, ξεθωριασμένα χειρόγραφα με αναγραφόμενη τη λέξη ξεπούλημα. Αυτή είναι η εικόνα που εμφανίζει η εγχώρια εμπορική αγορά σήμερα.

> Απαξιώνουν τον επαγγελματία αγρότη της περιφέρειας, προς όφελος αυτών του «καναπέ και της καφετέριας» του κέντρου των Αθηνών! Μπορεί η «μεταλλαγμένη σοσιαλίστρια» κ. Μπατζελή να άργησε να φέρει στο Κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο, έφερε όμως τελικά ένα «έκτρωμα» που αφορά το μητρώο αγροτών και αφήνει «εκτός» κάποιες χιλιάδες πραγματικούς παραγωγούς.

> Ο Γιώργος δήλωσε αισιόδοξος για την οικονομία… και εμείς αναρωτιόμαστε: Είναι σίγουρο ότι δεν του «κρατάγανε ανάποδα το χαρτί με τα νούμερα»; Αφού κάθε έσοδο που μπορεί να αντλήσει το Δημόσιο δεν καταλήγει λογιστικά στη μείωση του χρέους, αλλά στον περιορισμό του ελλείμματος, τότε ποιος ο λόγος του μαζικού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας;


Σχολιάστε εδώ