«Φρένο» στο Μνημόνιο να γίνουν οι εκλογές, λέει το ΚΚΕ

Η ίδια η Α. Παπαρήγα παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος με την οποία καλούνται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να εγκαταλείψουν τα δύο κόμματα χωρίς συναισθηματισμούς, αφού -όπως είπε- η εμπειρία έχει δείξει ότι η πολιτική των δύο αυτών κομμάτων δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση τα λαϊκά συμφέροντα. Μάλιστα, κάλεσε τους ψηφοφόρους να συμπορευθούν με το ΚΚΕ ακόμα και εάν δεν υιοθετούν όλες τις θέσεις του κόμματος για μια σειρά ζητήματα.

Εν όψει των επικείμενων περιφερειακών και δημοτικών εκλογών το ΚΚΕ επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει εκλογικά την αγωνιστική δράση που ανέπτυξε το προηγούμενο διάστημα κατά του Μνημονίου που συμφώνησε η κυβέρνηση με τη διαβόητη πλέον «τρόικα». Επειδή και ο Α. Σαμαράς και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για ψήφο κατά του Μνημονίου -ειδικά στις περιφερειακές εκλογές- το ΚΚΕ αποκρούει αυτό το «τσουβάλιασμα», κάνοντας λόγο για «κάλπικο διαχωρισμό».

Το να βάζουν, λένε στελέχη του, το ΚΚΕ στο ίδιο τσουβάλι με τη ΝΔ είναι «βαθιά αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη προπαγάνδα». Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν, στην ουσία η ΝΔ είναι υπέρ του Μνημονίου και μόνο για προπαγανδιστικούς λόγους καταφέρεται εναντίον του. Είναι χαρακτηριστικό, λένε, ότι στέλεχος της ΝΔ αποκάλυψε ότι, εάν το Μνημόνιο ψηφιζόταν στη Βουλή με 180 ψήφους (που δεν διαθέτει το ΠΑΣΟΚ) και όχι με απλή πλειοψηφία των 151, το κόμμα του θα το υπερψήφιζε. Την ίδια στιγμή, η ΝΔ και ο αρχηγός της σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουν ότι ως κυβέρνηση θα σεβαστούν τις δεσμεύσεις του Μνημονίου.

Κριτική ασκούν και στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι η ρητορική του κατά του Μνημονίου καταλήγει απλώς στο να υπάρξει εναλλαγή στην κυβέρνηση χωρίς να θέτει θέμα «ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου».

Ιδιαίτερης σημασίας και δείγμα για το πώς θα πορευθεί το επόμενο διάστημα το ΚΚΕ είναι η προβολή που δόθηκε από τον «Ριζοσπάστη» στη συγκρότηση από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ελέγχεται από το ΠΑΜΕ) «Λαϊκής Επιτροπής για την προστασία της λαϊκής οικογένειας από τις συνέπειες της κρίσης». Όπως αναφέρθηκε στην ιδρυτική σύσκεψη, επιδίωξη της «Λαϊκής Επιτροπής» είναι να προβεί το επόμενο χρονικό διάστημα σε συγκεκριμένες ενέργειες και να μην αρκεστεί απλώς στη θεωρητική καταδίκη τής ακολουθούμενης πολιτικής και των συνεπειών της.

Χαρακτηριστικά τονίστηκε, για παράδειγμα, ότι μπορεί να «ζυμώνεται» για τους ανέργους η ιδέα για παύση πληρωμών σε τιμολόγια της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ύδρευσης κ.ά., όπως επίσης και η παύση πληρωμών των στεγαστικών δανείων. Αντίστοιχα και παύση πληρωμών των δανείων των φτωχών αγροτών και των μικρών επαγγελματιοβιοτεχνών που οι επιχειρήσεις τους έκλεισαν.

Επίσης προτάθηκε να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες αλλά και πρακτικές παρεμβάσεις για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση σε μια σειρά προνοιακές υποδομές, όπως νοσοκομεία, ΙΚΑ, βρεφονηπιακούς σταθμούς, γηροκομεία, χωρίς την πληρωμή οποιουδήποτε τιμήματος. Στην ίδια κατεύθυνση θα υπάρξουν παρεμβάσεις για την εξασφάλιση στέγασης των αστέγων και των ανέργων με υπενοικίαση ξενοδοχείων ή χώρων στέγασης από το κράτος, ενώ θα επιδιωχθεί και η εξασφάλιση φοιτητικής στέγασης για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.

Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία το ΚΚΕ θα επιδιώξει να δείξει στον κόσμο ότι δεν αναφέρεται μόνο στον σοσιαλισμό, ο οποίος θα λύσει τελικά τα προβλήματα του λαού, αλλά ενδιαφέρεται και για τη σημερινή κατάσταση και παλεύει για λύσεις στο μέτρο του δυνατού, που θα ανακουφίσουν προσωρινά τα λαϊκά στρώματα.


Σχολιάστε εδώ