ΤΟ 2011 Η ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας τού κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ δεν πρόκειται να παρευρεθεί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αντεργατικές κυβερνητικές επιλογές, ενώ από πλευράς ΓΣΕΕ φαίνεται ότι τελικά θα παρευρεθεί μόνο ο πρόεδρος Γ. Παναγόπουλος, παρά τις πιέσεις που δέχεται από εκπροσώπους των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων να βρεθεί στις διαδηλώσεις και όχι στον χώρο των εγκαινίων της έκθεσης (σ.σ.: για άλλη μια φορά πιστοποιείται η διαφοροποίηση μεταξύ του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου και του προέδρου της ΓΣΕΕ ως προς την αυτονομία τους απέναντι στις εκάστοτε κυβερνήσεις). Άλλη τακτική ακολουθεί η ΠΑΣΚ/ΔΥ με πλήρη συνοχή, άλλη η ΠΑΣΚΕ με εντονότατες πάντως εσωτερικές ρωγμές. Είναι ενδεικτικό ότι το υπόμνημα που κατατέθηκε από πλευράς ΑΔΕΔΥ στηρίζεται από το σύνολο των συνδικαλιστικών παρατάξεων (Ηλ. Ηλιόπουλο – ΔΑΚΕ, Ηλ. Βρεττάκο – Αυτόνομη Παρέμβαση και Δημ. Αγιαβανάκη – ΠΑΜΕ, με κάποιες διαφοροποιήσεις ο τελευταίος), ενώ το υπόμνημα της ΓΣΕΕ το υπογράφουν μόνο οι κ. Παναγόπουλος και Στ. Ανέστης (ΠΑΣΚΕ) και το απέρριψαν οι κ. Βαγγ. Μπουζούλας, γενικός γραμματέας (ΔΑΚΕ), Γ. Γαβρίλης (Αυτόνομη Παρέμβαση) και Γ. Πέρρος (ΠΑΜΕ), ο οποίος έτσι κι αλλιώς απουσιάζει από κάθε επίσημη δραστηριότητα της ΓΣΕΕ.
Έτσι, για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται (δυστυχώς) η αδυναμία των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων να δημιουργήσουν, μπροστά σε μια τόσο κρίσιμη κατάσταση, με την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται, συνθήκες για κοινές, μίνιμουμ συμφωνίες ώστε να αποκτήσουν ενιαία έκφραση και δράση και να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες παρέμβασής τους. Αντιθέτως φαίνεται πως η ένταση και η έκταση των επιθέσεων αντί στην ενότητα οδηγούν σε κρίση το συνδικαλιστικό κίνημα και αποδυναμώνουν θύλακες αντίστασης.
Οι ηγεσίες και της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ γνωρίζουν συγκλονιστικά στοιχεία που περιέχει η ετήσια έκθεση για την οικονομία, που θα παρουσιάσει μετά τις 12 Σεπτεμβρίου ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας, καθηγητής Σάββας Ρομπόλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας:
• Το 2011 θα είναι η χειρότερη χρονιά της τριετίας του Μνημονίου της ντροπής. Η χρονιά της μεγάλης κρίσης. Αναμένεται κραχ στην ανεργία με 1.500.000 ανέργους στα μέσα του 2011, όταν η χώρα μας:
• Εμφανίζει τη μεγαλύτερη ανισοκατανομή εισοδήματος μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παράλληλα:
• Σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση κ.λπ.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι τόσο η ΓΣΕΕ όσο και η ΑΔΕΔΥ αποδομούν τις επιταγές και τις πολιτικές του Μνημονίου της ντροπής στα υπομνήματά τους. Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει με σκληρά λόγια «τρόικα» και κυβέρνηση, η ΓΣΕΕ ζητά «δυναμική υπέρβαση των πολιτικών που εκπορεύονται από το Μνημόνιο». Και οι δύο οργανώσεις απαιτούν μια νέα οικονομική πολιτική και ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο.
Τα πολιτικά, τα οικονομικά και τα κοινωνικά αδιέξοδα στα οποία βυθίζει τη χώρα το Μνημόνιο της ντροπής και της υποταγής, θα θέσουν και σήμερα, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, και πολλά κομματικά στελέχη, με πρώτο πρώτο τον Γ. Παναγιωτακόπουλο της Αριστερής Πρωτοβουλίας. Τα στελέχη αυτά θα καταγγείλουν την ιδεολογική μετάλλαξη του
ΠΑΣΟΚ και θα ζητήσουν «εδώ και τώρα μια άλλη οικονομική πολιτική πριν να είναι πολύ αργά για τον τόπο και όλους τους πολίτες».
• Κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ και την ώρα ομιλίας του πρωθυπουργού, θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης τρία συλλαλητήρια και πορείες. Του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με συμμετοχή της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ – ΠΑΣΚ/ΔΥ – ΔΑΚΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση), μία του ΠΑΜΕ και άλλη μία της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.